Er stonden drie regels over hem in de krant. En dat was het dan. Meer aandacht werd er in de media niet besteed aan het overlijden van Rick James. Hij kwam op 6 augustus op 56-jarige leeftijd om het leven door een hartaanval. Zelfs Ferry Maat maakte in de Soul Show geen melding van zijn vroege dood. Twintig jaar geleden, op het toppunt van zijn roem, zou dat ondenkbaar zijn geweest. Hij scoorde toen een wereldhit met ‘Super freak’ met een bijbehorende hitsige video. De rappers van nu hebben die kunst van hem afgekeken. De eerste rapper die dat deed was trouwens het non-talent MC Hammer die ‘Super freak’ oneerbaar samplede. Maar over hem kan ik het beter niet hebben. Zijn eerbetoon aan Rick James in ‘U can’t touch this’ was er een dat hij niet verdiende. MC Hammer weigerde lange tijd royalty’s aan James af te staan en de rechter moest hem uiteindelijk dwingen met geld over de brug te komen.

De muziek van Rick James is zonder twijfel afgeleid van de funk. Deze stroming kwam eind jaren ‘60 door toedoen van onder meer James Brown, George Clinton en Sly & the Family Stone tot stand en was een soort fusie tussen rockmuziek en soul. Gooi daarover nog een pikant discosausje en je hebt het recept van Rick James. Hij zette eind jaren ’70 funk weer op de kaart en leek een gouden toekomst tegemoet te gaan. De noodlijdende platenmaatschappij Motown zette al haar kaarten op hem in, omdat grote artiesten als Michael Jackson en Marvin Gaye vertrokken waren naar de concurrent. Dat vertrouwen beschaamde hij niet, want hij zorgde in het begin van de jaren ’80 voor een belangrijk deel van de inkomsten. Ook dankzij zijn bemoeienis met acts als The Temptations, Teena Marie en Mary Jane Girls.

Maar tegen het midden van de jaren ’80 krijgt James er in Prince een heel lastige concurrent bij. Prince blijkt nog inventiever en creatiever dan James en al snel verliest hij de strijd. Tot overmaat van ramp blijkt Motown met (toen nog) ideale schoonzoon Lionel Richie een nieuw goudmijntje te hebben aangeboord. Rick James vertrekt en scoort met Loosey’s Rap nog één keer (in ’88) een hit. Daarna komt hij alleen nog maar negatief in het nieuws door berichten over overmatig drugsgebruik en zelfs gijzeling en verkrachting. Hij belandt voor lange tijd achter de tralies. Over zijn muziekcarrière heeft niemand het meer.

James heeft zonder twijfel een paar uitstekende funky songs op zijn naam staan, waaronder ‘Glow’, ‘Give it to me’ en ‘You and I’. Maar helaas zong hij niet alleen over een ‘super freak’, hij werd er zelf ook een. In zijn clips zag hij er met zijn lange, glimmende krulhaar uit als een enge gluiperd en door zijn gedrag in het laatste gedeelte van zijn leven zal dat beeld altijd blijven hangen. In zijn hoogtijdagen had Rick James een gastrol in de serie The A-team. Het was een bijna profetische aflevering, want hij speelde een popartiest die een optreden verzorgde in de gevangenis. Dat werd in het echte leven uiteindelijk ook zijn eigen lot.
[img]http://www.rockpalastarchiv.de/bild/bild/rjames02.jpg[/img]


4 reacties

Mosje · 9 augustus 2004 op 23:28

Tsja, Rick James…..
Maar dat die Ferry Maat nog leeft zeg.

Bakema_NL · 9 augustus 2004 op 23:51

Ik heb de muziek altijd leuk gevonden, heb een aantal platen en cd’s ook van hem. En ook van zijn artiestenstal….The Mary Jane girls en Val Young……allemaal erg lekkere muziek. De wat meer toegankelijke funk voor mensen die echte funk niet trekken, maar het blijft gewoon lekkere muziek. Jammer idd dat het de laatste jaren niet zo best ging met hem. Rip.

ignatius · 9 augustus 2004 op 23:59

Nooit geweten dat rick james een talent was/is geweest. Kende hem ook alleen maar van superfreak. Valt me op dat meerdere van die gasten met die eendagshitjes later allemaal van die stunts uithalen.

@mosje: Nooit de film re-animator gezien? Hebben ze met ferry maat ook gedaan. Die man is allang dood alleen weet dat nog niemand.

Eddy Kielema · 15 augustus 2004 op 15:13

Ik heb nieuws voor jullie: Ferry Maat is nog springlevend! En guess what? Hij heeft afgelopen zaterdag in de Soul Show bij Veronica nu wel melding gemaakt van de dood van superboef Rick. Er zit blijkbaar bij hem wat vertraging op de lijn…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder