Het kan u niet ontgaan zijn. Naast de traditionele dolle dinsdag en de woensdag-gehaktdag, worden we nu getrakteerd op de Super Sunday. Een zondag waarop alle aantrekkelijke wedstrijden op een hoop worden geveegd, en waardoor we de rest van het jaar met degradatieduels worden opgescheept. Vooral dank aan sportredacties, die zich in met name Engeland uitputten in superlatieven.

Te verwachten viel het wel, in Nederland waaien vele winden die zowel frisse lucht als zwarte rook meevoeren. En voor die frisse wind kijk ik graag naar de aristocratische BBC, waar voetbal nog met een zekere distinctie wordt verslagen. Naar match of the day bijvoorbeeld, waar in een sobere studio drie mannen met foute strikken gezellig over voetbal keuvelen. Maar ondanks hun blote schenen, die vanwege de over elkaar geslagen benen fel oplichten, zijn hun conversaties altijd doorregen met bezieling. En in die context passen ook zwaar aangezette woorden als amazing of phenomenal.

In het Nederlands modder je dan al snel met woorden als wonderbaarlijk of fenomenaal en dát is nu juist de valkuil waar wij in belanden, als blind een concept uit het buitenland wordt gekopieerd. Nederlanders zijn daar een meester in en het duurde dan ook niet lang of in onze lage landen herrees de eerste opgepoetste evenknie van dit Engelse kwaliteitsprogramma.

Met het decor kon ik nog leven. Die extra kraaltjes en spiegeltjes waren niet storend, zolang de blik maar op één punt gefocust bleef. Ook de personele bezetting was met een lui oor nog best te pruimen. Alleen met de derde studiogast, die in Engeland nog als gezellige oom in de sofa hangt, kreeg Holland malheur. Hun rol als derde wiel knelde aan alle kanten, en bij voortduring keken ze als schichtige herten bij ons de huiskamer binnen. Vooral als een verdwaalde vraag hun pas kruiste, sloeg de blinde paniek toe. “Ja, zo’n doelpunt mag niet gebeuren natuurlijk”, waarna ze verdwaalden in hun eigen schutterende beschouwing.

Een hele rits aan derde studiogasten hebben we sindsdien de revue zien passeren. Hans Kraay sr. bijvoorbeeld, nóóit één houtsnijdende zin van gehoord, behalve dat het voor die trainers óók allemaal niet zo gemakkelijk is. Maar Mister derde studiogast is ongetwijfeld Ronald Spelbos. Nog steeds zie ik hem zitten in zijn zondagse pak, en naarmate de weken verstreken, wist ik steeds dieper door te dringen in de psyche van deze voetbalgoeroe. Zo diep zelfs, dat ik na verloop van tijd precies kon voorspellen wat hij over de ons net vertoonde, ongeacht welke samenvatting zou vertellen. “Op dit niveau kunnen deze dingen natuurlijk niet”, of “gaat die bal erin, dan is het een goal”. Iedere week!

Pas echt vervelend werd het toen ook de Nederlandse commentatoren zich de vocabulaire van hun Engelse vakbroeders lieten smaken. Een knappe goal werd al snel een wonderbaarlijk doelpunt, en een strakke pegel promoveerde met stip tot een fenomenaal schot. En als dit nu één keer in een seizoen werd geroepen, is dat nog tot daar aan toe. Wonderbaarlijke doelpunten zijn misschien zeldzaam en fenomenale schoten curiosa, gemaakt worden ze wel. Maar er zijn zondagen geweest dat ik, al turvend, veertien wonderbaarlijke doelpunten en twintig fenomenale schoten heb aanschouwd. Ik weet dat ik van nature een kinderlijke naïviteit aan de dag leg, maar hier ging zelfs bij mij een lampje branden. Tot deze verlichte zondag had ik nog nooit één wonderbaarlijk doelpunt gezien, of het zou de laatste benutte strafschop van Oranje moeten zijn.

Vraag een Fries wat hij vindt van Van Bastens finalegoal tegen Rusland, en hij zal zeggen: “koe minder”. En zo is het maar net, het kon minder, niks meer, niks minder. Als het om kopiëren gaat doen Nederlanders er goed aan zich achter hun dijken te verschuilen en China het vuile werk te laten opknappen. Hopelijk sterft dan ook de Super Sunday een zachte dood, en kunnen we maandags zeggen dat we een gemoedelijke zondag hebben gehad.

Categorieën: Sport

8 reacties

nighthawk · 12 november 2007 op 16:57

Skuur, je maakt je punt snel en goed duidelijk, wat mij betreft zou er dan ook een alineaatje, misschien twee af mogen. Het decor bijvoorbeeld zegt me weinig. De laatst benutte strafschop is dan weer een leuke.

Inhoudelijk ben ik het redelijk met je eens al spreek je jezelf wel tegen wanneer je beweert dat [quote]Vooral dank aan sportredacties, die zich in met name Engeland uitputten in superlatieven.[/quote] en [quote]voor die frisse wind kijk ik graag naar de aristocratische BBC, waar voetbal nog met een zekere distinctie wordt verslagen.[/quote]

Uiteraard is het voetbal van over de plas ook een veel dankbaarder onderwerp om over te praten dan wat we in Nederland gewoon zijn. Maar dan moet je eens in België wonen. Wij hebben niet eens genoeg topploegen om een super sunday te houden…

Daarnaast is het jammer dat jullie voetbal niet meer op de NOS zit, kunnen wij het elk weekend doen met Germinal Beerschot tegen Zulte Waregem tegen Roeselare. Geen Ajax en PSV hier hoor…

arta · 12 november 2007 op 17:56

Ook dit is een onderwerp waar ik weinig mee heb, maar door jouw goede schrijfstijl wist je me wel tot het eind te boeien.
🙂

lisa-marie · 12 november 2007 op 18:49

Vanaf het begin tot het eind je column met veel plezier gelezen 🙂

skuur · 12 november 2007 op 20:06

Toegegeven nighthawk, ik wil nog wel eens twee uitersten tegen elkaar plaatsen die met elkaar op de vuist gaan. Ook wat die alineas betreft heb je gelijk. Ik heb deze column echter in opdracht geschreven, en bij een opdracht wordt meteen verstaan gegeven hoeveel woorden men wil afnemen. Het risico dat er dan wat valse lucht in wordt gepompt neemt men voor lief, want je kent ons Hollanders, veel voor de prijs van weinig. Neemt niet weg dat ik het voor deze site iets had kunnen inkorten. Wat het voetbal in Belgie betreft ben ik het gedeeltelijk met je eens, maarrr…daar staat tegenover dat jullie beschikken over een tennister die nummer één op de wereldranglijst staat. Of een ijzersterke Tom Boonen, om maar te zwijgen van die heerlijke pralines en bier! Daarom zou ik de Belgen willen aansporen te genieten van alle heerlijkheden die jullie land biedt, en ons te laten aanmodderen met Super Sundays, Geer en Goor, en opgeblazen ego’s!

Anne · 12 november 2007 op 21:37

Ik ben hoegenaamd niet in sport geinteresseerd, of het moet bedsport zijn, maar zoals jij erover schrijft, met flair vanuit een ontzettend vlotte, soepele, associatieve pen, vind ik het erg leuk om te lezen.

weathergir · 12 november 2007 op 23:34

[quote]Die extra kraaltjes en spiegeltjes waren niet storend, zolang de blik maar op één punt gefocust bleef. Ook de personele bezetting was met een lui oor nog best te pruimen.[/quote]

Helemaal leuk :lach:

Dees · 13 november 2007 op 11:14

Ook voor mij is het thema een drempel, maar na de drempel volgt wel een leesfeestje. One of a kind, Skuur.

pally · 14 november 2007 op 10:57

Al vaker gezegd: ik heb niks met het onderwerp, maar met jouw schrijfstijl maakt dat niks uit. Heel goed geschreven

groet van Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder