Een fantasiewereld. Daar leefde hij in. Gefascineerd door kinderen en muziek, dat waren zijn medicijnen. Overigens is de combinatie ‘medicijnen’ en ‘Michael Jackson’ een ongelukkige. De vijfentwintigste juni van vorig jaar was een zwarte dag in de geschiedenis van de Popmuziek, maar ook in die van miljarden mensen, waaronder die van mij. Mijn liefde voor de grote kindervriend -oh, wat zijn ze weer orgineel- begon een aantal jaar geleden, in een tijd waarin Michael zich op het gebied van muziek maken, want dat kon ‘ie, niet liet zien. In een tijd dat hij zich in de meest krankzinnige outfits hees, gesluierd achter een mondkapje, op zoek naar een speelgoedwinkel. In een tijd waarin hij voer was voor alle smerige roddelbladen, ontdekte ik de genialiteit van deze vreemde man.

Op een saaie winterdag, begin januari 2007, turend naar mijn beeldscherm, op zoek naar vermaak op het wereldwijde web, kwam ik per toeval uit bij een [i]youtubefilmpje[/i] van een optreden van ‘MJ’. Het was liefde op het eerste gezicht. Wat die man bij mij teweeg bracht, was onvoorstelbaar. Natuurlijk, ik kan nu uren lullen over hoe goed hij wel niet kon dansen, performen en gillen, maar dat bespaar ik jullie, want deze man was méér dan een zanger.
Wat Michael Joseph Jackson, geboren op 29 augustus 1958, voor deze wereld allemaal heeft gedaan, kom ik superlatieven voor tekort.

Niet alleen de muziekwereld heeft hij met het revolutionaire album [i]Thriller[/i] totaal veranderd, ook in voornamelijk Derde Wereldlanden heeft hij zijn steentje bijgedragen aan een beter bestaan voor de mensheid. Stom feitje uit het [i]Guiness Book of Records[/i]: Michael Jackson is de [i]celebrity[/i] die de meeste goede doelen steunt: 39 goede doelen kunnen rekenen op de liefdadigheid van Jackson.

Luister eens goed naar nummers als [i]Man In The Mirror[/i] en [i]Heal The World[/i] en bestudeer de tekst goed. Ik ben persoonlijk niet echt het type mens dat Partij van de Dieren stemt en posters op zijn kamer heeft hangen van Ghandi en Mandela, maar wat Michael bedoelt met bovenstaande nummers, getuigt van een heel groot hart.
Daarom deed het mij die bewuste 25 juni veel zeer toen ik hoorde van zijn overlijden. Ik had me die dag al verslapen voor school toen ik op mijn telefoon keek voor de tijd. Ik had een sms ontvangen van een vriendin met de tekst: [i]”gecondoleerd.”[/i] Ik had geen flauw idee waar het over ging tot mijn broer vertelde wat hij op de radio had gehoord: “The King is niet meer …”
Kapot was ik er van. Hij was voor mij, en vele anderen, niet alleen een zanger, maar een hele goede vriend. Ik arriveerde ook later op school dan geoorloofd was, maar dat kon mij geen reet schelen natuurlijk. Vervelend was dat op het moment dat ik de steun het hardst nodig had van mijn vrienden, ze mij met een sarcastische en lacherige “gecondoleerd met je verlies” ontvingen op school. Des te leuker vond ik het dat ze nog geen maand later lid waren geworden van de ‘Michael, we zullen je nooit vergeten-hyves’. Ach, iedereen zo zijn eigen manier, weet je ook meteen wie je vrienden zijn …

Overigens schiet mij nu nog een leuke anekdote te binnen wat betreft mijn persoonlijke leven en Michael Jackson. Via de Michael Jackson-hyves heb ik mijn (-ex)vriendin leren kennen. Vreemd is het enigszins wel ja, om je vriendin te ontmoeten via het internet, maar je weet wat ze zeggen: “Je kan de liefde niet onderdrukken.” Zelfs als de goede man niet meer in leven is, verbindt hij mensen met elkaar.

Het is nu al ruim een jaar geleden dat Michael het leven liet, met of zonder schuld van zijn privé arts. Feit is dat Michael veel heeft betekent voor de wereld van nu, en niet alleen met zijn muziek. 25 juni 2009, 14:26 was het moment dat de Aarde even stilstond.

Terwijl ik dit stuk schrijf, speelt [i]Man In The Mirror[/i] op de achtergrond mee. Toevallig, want mijn iTunes lijst staat op shuffle. Zou het een teken zijn?
Mooi moment om deze column af te sluiten en dat doe ik met een zin uit het nummer dat ik nu met heel mijn ziel en zaligheid meezing: [i]”If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and make that change!”[/i]


4 reacties

Nimrod1979 · 23 juli 2010 op 00:17

Ik ben het met je eens. Michael was een muzikaal genie en een bijzonder mens. Je column vind ik niet echt goed, alleen door je openheid en je oprechtheid heb ik hem wel uitgelezen. Take care.

arta · 23 juli 2010 op 07:20

Ik ben het met Nimrod eens, qua ode is het té vet aangezet. Het spreekwoord ‘van de doden niets dan goeds’ kwam al lezende in mijn hoofd en dat zal niet jouw bedoeling zijn geweest.
Zelf vind ik veel muziek/teksten van Michael Jackson ook mooi, (de factor jeugdsentiment speelt daarin ook mee) teksten vooral van de laatste jaren, muziek vnl van voor ‘mijn’ tijd…

Mien · 23 juli 2010 op 08:26

Michael is great, zonder twijfel.

[b][u][url=http://www.youtube.com/watch?v=OHwk3V2R3fU]Hij inspireert grote en kleine mensen.[/url][/u][/b]

Je bewondering voor Michael heeft je te veel meegesleept in het schrijven van de column.

Als je iets meer afstand had genomen was je column sterker geworden.

Mien (can’t get enough eighter)

Jappie123 · 8 augustus 2010 op 22:52

“Terwijl ik dit stuk schrijf, speelt Man In The Mirror op de achtergrond mee. Toevallig, want mijn iTunes lijst staat op shuffle. Zou het een teken zijn?”

Maarten, je halve I-tunes afspeellijst is van MJ, dus dat valt wel mee haha :hammer:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder