Bij hoge uitzondering zit ik in de kroeg. Vanaf mijn kruk heb ik een mooi uitzicht op het podium dat Kroegbaas vanmorgen liet bouwen. De toneelvereniging geeft zijn laatste voorstelling. Niet in het veel beschaafder buurthuis maar in onze stamkroeg. Niet geheel toevallig want ik schreef het stuk en ze vonden het voor mij wel geestig om de laatste voorstelling hier af te handelen.
Het bij elkaar geraapte zooitje wat voor de “cast” moet doorgaan doet zijn best, maar ik moet erg wennen aan mijn toneelspelende buurvrouw SM die de hoofddrol heeft. Elk moment verwacht ik dat zij haar zweepje met kopspijkers tevoorschijn haalt, het podium afspringt en fractielijer Jansen van de plaatselijke politieke maffia gaat afranselen.. Daar vraagt hij overigens om want hij daagt haar voortdurend uit met zijn bezopen hoofd.
Even later staat Jansen bij mijn kruk en bestelt een rondje.
Schrijf maar op de rekening van Kees, rochelt hij. Jansen heeft humor.Hij houdt van lachen. Hij zal zich wel doodlachen als hij binnenkort zijn eigen rekening moet betalen waarop de helft van mijn consumpties van de afgelopen 3 weken zijn bijgeschreven.
‘Ik hoorde dat je vriendin Carmen zwanger was’, merkt hij op alsof hij het over de nieuwe gordijnen van zijn vrouw heeft.
Maar hij heeft succes; ik verslik me in een slok alcoholloze wodka.
‘Van wie?’, vraag ik omdat ik niets zinniger weet.
Van wie??? Weet je dat niet? ‘Nee, zeg ik. Hoe zou ik dat moeten weten?
Nou, in ieder geval niet van jou, giechelt hij. Want jij bent vegetarisch hahahah’
Jezus, wat heeft die man een humor.
Inderdaad, Jansen, ik eet geen vlees maar ik neuk het wel. Laat dat wel even duidelijk zijn.
Jansen verslikt zich bijna en dat doet hij nooit want hij is een doorgewinterde politicus.
Terwijl ik hem op zijn schouder klop, vraag ik hem wie de dader is.
Nog nakuchend kijkt hij mij aan ’Die milieuactivist die hier verderop woont.
Het zaad kwam van rechts hahahah’
Ik begin Jansen steeds meer te waarderen, zijn onnavolgbare humor bezorgt mij steken van pijn van het lachen. Ik laat mij van mijn kruk zakken en loop naar de plee.Het wordt tijd dat Jansen wat tegengas krijgt en het toneelstuk is toch al bijna afgelopen. En belangrijker: Niemand haalt ongestraft een vriendin van mij omlaag in een volle kroeg.
Op de plee haal ik mijn mobiel uit mijn zak en bel Jansens vrouw. Als ze opneemt knijp ik mijn linker neusgat dicht en begroet haar.’Dag mevrouw Jansen, met Dorus van de wijkpolitie.Uw man zit in de kroeg, volledig kachel en niet meer aanspreekbaar.Wat zullen we doen?’
Het blijft even stil maar dan komt ze. ‘Laat hem maar in zijn kots verzuipen, ik wil er niets mee te maken hebben.’
‘Ja maar mevrouw, uw man is ook bezig met een vrouw die hier bekend staat als SM. Hij zit met haar te gokken en de inzet staat momenteel op 20.000 euro.Mij kan het niet schelen hoor, begrijp me goed., maar hij staat er slecht voor’.
En ja hoor,daar komt het hoge woord eruit. Ik ken vrouw Jansen.Als het over geld gaat staat ze vooraan, en helemaal als er verlies dreigt: “Ik kom eraan”, en ze hangt op.
Een kwartier later stevent ze met opgestoken zeil de kroeg binnen. Jansen wordt bleek en begint van alles uit te leggen terwijl zij hem bij de arm mee naar de uitgang trekt.
Ik druk mijn linkerneusgat dicht : “DAG VROUW JANSEN, MET DORUS VAN DE WIJKPOLITIE. IJzigheid, kilte,woede. Verstijfd blijft ze staan, bevroren in een kakofonie van kroeggeluiden. In één beweging pakt ze een asbak van een tafeltje en smijt die naar mijn hoofd.Beetje uit de richting. Rakelings vliegt de asbak vlak langs het hoofd van kroegbaas om uiteindelijk tussen een rij flessen te belanden.Vier ervan spatten met een knal op de grond en ik trek me strategisch terug op de plee.
Als ik terugkom is de familie Jansen verdwenen en op de bar staat een kartonnen bord met een veelzeggende tekst:”HIER WORDT NIET GESCHONKEN AAN MINDERJARIGEN IN HET ALGEMEEN EN AAN MENSEN DIE JANSEN HETEN IN HET BIJZONDER.
Ik bestel nog een wodka en kroegbaas vraagt of ik al weet dat mijn vriendin zwanger is.
Ja, zeg ik. Schijnt van Jansen te zijn. Daarom was zijn vrouw zo kwaad daarnet.
Opgetogen loopt Kroegbaas weg, naar de drukke stamtafel. Mij benieuwen wat hij daar allemaal te bepraten heeft..Volgens mij heeft het niets te maken met het toneelstuk.
Jezus,alcoholloze wodka.Tijd om op te stappen..


3 reacties

deZwarteRidder · 29 november 2003 op 11:32

Hij is toppie Kees, kan er weer de hele dag tegenaan !!! vooral Dooooooorgaaaan!!
Rich@Rd

pepe · 29 november 2003 op 21:37

*Smile* heerlijk om te lezen

😀 😉

viking · 1 december 2003 op 10:04

Nondeju het wordt tijd dat die kroeg van Godspeed opent en ik eens met je aan de zuip kan. Neem wel jansen mee én je dochter 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder