[i]”Gereformeerden liegen altijd.”[/i], riept de politicus Fortuyn eens. Hij legde uit dat gereformeerde altijd liegen omdat zij een normen- en waardenstelsel hanteren waarbij ze de lat zo hoog leggen dat niemand er aan kan voldoen. Hij vond dat dit ook het geval was met de moslimcultuur. Met dergelijke uitspraken heb ik hem leren kennen. Vijf jaar na zijn moord is dit waar ik als eerste aan denk als ik zijn naam hoor. Daar is zijn partij groot mee geworden. Pim Fortuyn was een speekbuis voor dat deel van de bevolking dat zaten met onlustgevoelens.

Daarnaast denk ik terug aan aan de hetse die aan zijn moord vooraf is gegaan. Toen ik tegen iemand uit mijn omgeving melde dat ik overwoog om op de LPF te stemmen, melde deze persoon dat Fortuyn racistisch zou zijn en haalde deze direct een kranten artikel aan. Na hier een paar nachtjes over te slapen besloot ik dat dit vals was.

Na zijn moord gingen er stemmen op dat het wel heel vreemd was om op een partij te stemmen waarvan de lijsttrekker van was vermoord. Toch heb ik op deze partij gestemd om ze een kans te geven. Daarbij heb ik als eerbetoon op Fortuyn gestemd. Dat zou hierna nooit meer kunnen. Daarvan heb ik nog altijd geen spijt, ondanks dat de partij een groot zooitje was. Op dat moment zelf wist ik alleen wat ik aan de gevestigde orde had en daar was ik niet blij mee.

Vijf jaar later is weinig veranderd. Op uiterlijk vertoon hebben politici wel het een en ander over genomen. Rita vind haar zelf niet links, niet rechts, maar rechts door zee. De partij van de Arbeid heeft op papier eens goed naar zich zelf gekeken. Wouter Bos wou ook het aantal ministers verminderen. Wilders is tegen de islam en tracht zo de onlustgevoelens aan te boren, maar mist diepgang waardoor het goedkoop overkomt.

Er is echter wel een lichtpuntje. Een politicus is door zichzelf te blijven echt vooruit gegaan. Deze politicus is geen ander dan minister president Balkende met zijn normen- en waarden.

Categorieën: Politiek

3 reacties

schoevers · 7 mei 2007 op 15:21

Tja, denken is vrij.
Hoe vrij is de denker?

DriekOplopers · 7 mei 2007 op 15:35

Beetje rommelig geschreven. Taalfoutjes. Inhoudelijk sindsdien niets veranderd? Komt dat wellicht doordat die LPF’ers op wie jij hebt gestemd er echt een belachelijke puinhoop van hebben gemaakt?

Zie voor een ander geluid
“De rokende puinhoop van Pim” op http://www.critici.nl .

Driek

pally · 7 mei 2007 op 19:49

Na even op je profiel gekeken te hebben – ik wist niet of je hier nieuw was – zag ik dat je in 2004 ook al op cx schreef. De inhoud van je column vind ik zeker niet slecht, al ben ik het niet met alles eens.
De taalfouten storen me wel bijv:

[quote]deel van de bevolking dat zaten met onlustgevoelens[/quote]

Bevolking is enkelvoud natuurlijk en zo zitten er nog veel meer dingen in. Jammer!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder