Bij ons op de boerderij was altijd wel iets aan de hand, en soms ging het faliekant mis.

Zo zat ik eens met mijn broer in de keuken wat te buurten en naar buiten te kijken, toen onze buurjongen Martien bij ons kwam binnengestormd. “Nondeju, de vérrekes zin losgebroke. Kom ’ns héllepe!” De boodschap was duidelijk. Als één man stormden we per direct, met klepperende klompen over het asfalt, achter Martien aan. Op het erf van de buren zagen we Martien’s broer paniekerig achter de losgeslagen varkens rennen. De beesten waren compleet dol. Mijn broer riep tegen mij: “Hier blieven stoan, dan joage wai ze wér in ‘t hok.” Ik bleef staan, maar zag ineens die hele kudde recht op mij afkomen. Snel sprong ik opzij. De varkens passeerden mij, en verdwenen in de achtergelegen boomgaard. Mijn broer kwam woedend naar mij toegelopen en gaf mij een wats om de oren. “Ge hád ze moete tégehaauwe!’ snauwde hij. Ik werd me een partij woest, raapte vloekend een steen van de grond en maakte aanstalten om te gooien. Mijn broer zag dat het menens was, en rende weg van mij. Toch gooide ik hem de steen achterna, en raakte hem vol op het hoofd. Auw! Nu waren de rapen gaar. Briesend draaide hij zich om en kwam weer op mij afgerend. Ik had genoeg gezien, en koos het hazenpad, naar huis. Het is waarschijnlijk de enige keer in mijn leven geweest dat ik harder rende dan mijn broer.

Thuis aangekomen denderde ik de keuken binnen, waar mijn ouders aan tafel zaten. Snel verschool ik mij achter vader, die zich een hoedje schrok. Daar kwam mijn broer binnengestormd. Zijn hoofd helemaal rood van het bloed! Moeder in paniek. “Hij hè mè n’n stein gegoid,” snotterde mijn broer. Vader reageerde meteen, schopte mij hard onder mijn kont, en schreeuwde: “Noar boven gai, en ge kómt voorloapig nie mer beneê!”

Ik droop af. Gelukkig viel het mee met de gewonde. Nadat ik een uur op bed had gelegen, hoorde ik mijn broer onder aan de trap roepen: “Gerard! Martien is hier, en waai gon visse. Goade mee?”

 


G.van Stipdonk

Gerard van Stipdonk. Mijn motto: Wie schrijft die blijft.

15 reacties

Nummer 22 · 17 juli 2018 op 07:20

Ach..soms is broederliefde hard. Maar… ut kompt goe, toch. Mijn schoonfamilie is bijna uitgestorven. De boederij een zorgboederij geworden. Een schitterende locatie in het Gelders landschap( Landgoed Mariëndaal. De Groene Bedstee, bekend. Koeien, varkens en gewassen.. ooit maar nu niet meer. Ben je in de buurt? , ga ’s langs..drunk er thee, eet biologisch en ontspan en voel de historie. Hoeve Klein Mariëndaal (tussen Arnhem en Oosterbeek).
Elk jaar ruim 40 jaar stootte ik 1x op een zomerse dag mijn hoofd tegen een balk in de deel waar het lichtknopje ik niet kon vinden. Mijn schoonvader- 17 jaar geleden overleden- schudde zijn hoofd. ‘ Hij is hardleers die stadse jongen’. Kom we gaan stront scheppen voor jullie tuin en jij hou de zak open. Het bleef lang ruiken naar koemest in mijn ( toen) nieuwe auto.

Tsja, de boerendochter heeft mij het boerenleven laten ‘ proeven’, helaas zonder hooiberg (..) ervaring.?

Dat er af en toe tussen vader en zoon( mijn zwager) wat schermutselingen – na wat drank inname- plaats vond gaf mij een kijk over hoe hard het boerenleven kan zijn. Romantiek op een boerderij is voor t.v. programma’s, maar dit terzijde.

    G.van Stipdonk · 18 juli 2018 op 22:10

    Ziet er goed uit. Als we binnenkort eens in de buur komen gaan we zeker een kijkje nemen. Bedankt voor de tip. En dat boerenleven, tja, ook ik was er niet voor in de wieg gelegd. Mijn vader had dat al snel in de gaten, en ik koos een totaal ander pad. Maar er over schrijven op Columnx is zeker leuk om te doen.

Esther Suzanna · 19 juli 2018 op 11:05

Wat een schattig stuk! Heerlijk. Mijn jongens hebben ook wat af gevochten, althans, vroeger. Nu nooit meer. Alles gaat over, maar broederliefde nooit.

    G.van Stipdonk · 19 juli 2018 op 21:41

    Inderdaad, broederliefde overwint. Vorige week op de familiedag is er een foto gemaakt met broers en zussen, een remake van eenzelfde soort opname, van vijfenvijftig jaar geleden. Mooi om te zien dat het kan, zonder enige frictie.

Odette · 19 juli 2018 op 15:50

Ik kon het bijna voor me zien, inclusief dialect. Mooi stukkie 😉

    G.van Stipdonk · 19 juli 2018 op 21:42

    Dankjewel. Ja skôn, in ‘t dialect, ge moest ‘t eigelijk kénne heure.

Mien · 19 juli 2018 op 20:48

Boerenpsalm. Skôn.

G.van Stipdonk · 19 juli 2018 op 21:42

Há, Felix Timmermans. Da’s écht skôn!

Mien · 2 augustus 2018 op 23:30

Na een tikkie terug zowaar een tikkie vooruit. Felies met dit mooie verhaal. Kan best een maandje op de front gloren, tussen twee dames. 🙂 😉 🙂

    G.van Stipdonk · 3 augustus 2018 op 17:13

    Hartelijk dank. En tussen twee dames ja, daar kan ik mee thuiskomen.

Esther Suzanna · 3 augustus 2018 op 11:08

Mooi plek voor een mooi en goed verhaal! 🙂

    G.van Stipdonk · 3 augustus 2018 op 17:14

    Gracias, mede namens mijn broer. Waar een tikkie terug al niet goed voor is.

Lianne · 4 augustus 2018 op 12:58

Hardop gelachen! Vrolijk en ernstig verhaal tegelijk. Verdiend een maand op de voorpagina!
Broederliefde kan soms gevaarlijk zijn. Mijn broer ging op mijn arm staan, omdat hij zijn lego niet met mij wilde delen. Weken met mijn arm in het gips moeten lopen. Of en hoe mijn broer gestraft is, is me volledig ontgaan.

G.van Stipdonk · 5 augustus 2018 op 14:25

Hartelijk dank, Ben er zeer mee vereerd, met deze meest bijzondere opdracht. Een mooie opsteker.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder