Hij zit heerlijk de nieuwe stoel. Gelukkig waren de woonboulevards gisteren open, zoals gewoonlijk op tweede kerstdag. Normaal is er geen donder te doen op een zondag. Heerlijk dus en het kwam mooi uit. De stoel was niet echt nodig, maar soms zie je iets en denk je meteen: Dat is het!
Gisteren dus ook.
Hij is bruin en zacht maar toch stevig. Precies datgene waaraan een stoel moet voldoen. Er is ruimte voor de afstandsbediening, een drankje en natuurlijk de asbak. Zoiets als een echte ouderwetse rookstoel.
Ik kocht hem precies op het goede moment want in de loop van de dag sijpelde het nieuws al langzaam door. Ik was op tijd thuis en installeerde de nieuwe aanwinst pal voor de breedbeeldtelevisie. Precies op tijd voor het acht uur journaal. Koffie, een peuk en kijken maar.
Nog nooit heb ik zo lekker naar een natuurramp gekeken. Tienduizenden doden in een enkel ogenblik en geen centje rugpijn.
Geweldig.
Vandaag wordt (een klein beetje) de totale omvang van de ramp pas duidelijk. Over een flinke tijd weten we pas hoe erg het was. Hoe verwoestbaar kan water zijn.
Catastrofaal!
Het dodenaantal nadert de vijfentwintigduizend. Bijna een derde van mijn stad. Woningen en hotels en wat er ooit gebouwd was, weggevaagd. Gewoon verdwenen.
Doden worden zonder identificatie begraven. Bang voor epidemieën. Hoeveel kinderen moeten door zonder ouders en hoeveel ouders zonder kinderen. Hoeveel mensen er dakloos zijn en gewond is niet eens bekend.
De wereld staat machteloos tegenover zoveel natuurgeweld. En ik kijk toe vanuit mijn nieuwe luie stoel. Ik zap en zie nog meer ellende. De wereld draait door maar voor veel mensen niet. Voor hen eindigt het op tweede kerstdag.
Een rampdag.
Wat kan ik doen. Niets, of toch?
[b]Giro 555.[/b]


10 reacties

Mar · 28 december 2004 op 11:57

Mooi geschreven!

Heb zojuist mijn bijdrage gestort op 555!

Mar

Kees Schilder · 28 december 2004 op 13:39

Ja, rampzalig allemaal.Erg goed geschreven.Cynisch, dus in mijn ogen,top!

Mup · 28 december 2004 op 16:27

Kan ook je cynisme waarderen, Fred. Miste alleen de stoel hier.
Sterke column,

Groet Mup.

melady · 28 december 2004 op 22:57

Inderdaad een catastrofale ramp die tweedekerstdagmeubelboulevardaanbiedingen.
Hopenlijk heeft je stoel wel zo’n uitklapbare relax-stand..

[quote]Hij is bruin en zacht maar toch stevig.[/quote]

a dirty mind..eh ach

Melady 🙂

Ma3anne · 29 december 2004 op 11:17

Knap dat je een column hebt weten te schrijven over dit drama.

GIRO 555

Charlotte · 29 december 2004 op 14:00

Mooi Fred, hoe je de waanzin van de Kerst-meubelboulevard-dag hebt verbonden met de ellende in Azie. Knap gedaan. En ook ik houd wel van je cynische toon.
Giro 555…. veel meer kunnen we hier vanuit onze luie stoel denk ik niet doen. Maar het is wel een noodzakelijk begin.

sally · 29 december 2004 op 14:36

Kort, bondig, gezellig, to the point,doeltreffend, gevoelig en nuttig.

formidabel!

liefs
Sally

WritersBlocq · 29 december 2004 op 14:47

ik haat meestal die actualiteitencolumns (overdosis van gogh enzo) maar deze was lekker, cynisch, to the point, super geschreven. Ciao! Pau

Tasz · 29 december 2004 op 16:20

Strakke column.

Cheers
Tasz 😎

Mosje · 30 december 2004 op 14:47

Ben er een paar dagen tussenuit geweest. Die hele ramp is aan mijn neus voorbij gegaan. Maar gelukkig zijn er de herhalingen, en prachtig opgemaakte grafiekjes in de krant met dodentallen en landkaartjes. Heel overzichtelijk.
Wat leven we toch in een fijn land, we hoeven niets te missen.

Helemaal gelijk Fred, we kunnen wat doen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder