Een verhaal gepubliceerd krijgen, dat is zo makkelijk nog niet. Inmiddels is mijn vierde verhaal in het landelijke science fiction-blad SF Terra gepubliceerd, daar ben ik bijzonder blij mee, toch wil het nog niet zo vlotten op schrijversvlak. Dat manuscript van mij, ik krijg het niet uitgegeven. Er bestaan een aantal manieren om een boek bij de lezer thuis te krijgen.

Allereerst zijn er de échte uitgeverijen. Ik heb er heel wat aangeschreven en een aanzienlijke stapel afwijzingen heeft de weg naar mijn brievenbus gevonden. De Nederlandse markt is klein, de vraag naar fictie is nog kleiner. Literatuur ligt goed in lezend Nederland, toch is ook dan de kans op succes niet bijster groot. En ik schrijf geen literaire meesterwerken, ik schrijf leuke verhaaltjes.

Fantasy loopt als een gek in ons land en uitgeverijen maken daar dankbaar gebruik van: ze laten de ene na de andere buitenlandse bestseller [b]vertalen[/b] en brengen die op de markt. Weinig werk uit eigen land vindt zijn weg naar de boekwinkel.

Met science fiction is het nog erger. Die komen in het Engels in de winkel, vertaald worden ze niet eens meer.

Een geschikte uitgeverij, een bereidwillige uitgeverij vinden is bijna onbegonnen werk. Dan komt de volgende mogelijkheid in beeld. Printing on demand. Bij diverse (internet)bedrijven kun je als schrijver je manuscript kwijt. Het bedrijf adverteert op zijn eigen website, stuurt de auteur een gedrukt en gebonden exemplaar. Kosten, vanaf zo’n driehonderd euro ben je klaar. Althans, dan heb jij als auteur één exemplaar in je éigen boekenkast staan. Staat leuk op je verjaardag. Wil je er wat aan verdienen, dan moet je zélf je boek gaan promoten en die worden dan per stuk (on demand dus) door de printer uitgespuugd en opgestuurd naar de klant. Een duur geintje, maar je hebt een boek uitgegeven. Eén bedrijfje gaat wat ver. Doordat per stuk wordt geprint, een oplage van één stuk dus, bereik je al heel snel (na drie “oplagen” om precies te zijn) de status bestseller. Een leuke bijkomstigheid noemen ze dat.
Ik noem het: jezelf voor de gek houden.

Uitgeven in eigen beheer. Kort en krachtig: speel je eigen uitgever. Je staat er alleen voor. Je schrijft een boek, werkt het helemaal af inclusief illustraties en flapteksten en ISBN-nummer, benadert een drukker en laat boeken maken. Vervolgens raak je die aan de straatstenen… ik bedoel, die ga je dan verkopen. Het hebben van koopgrage familie, veel collega’s, bereidwillige buren en horden kennissen is aan te raden.

Het vinden van een échte uitgever is natuurlijk het walhalla voor de schrijver. De weg is moeizaam en de kans dat het ooit lukt is bijzonder klein. Tenzij je net die ene schrijver bent waar heel uitgeversland in spanning op zit te wachten. Ik heb geen illusies, dat ben ik niet. Een printing on demand bedrijf zie ik nog steeds niet zitten. Zelf uitgeven is duur en kost mij de nieuwe zolder om de dozen op te stapelen.

Jammer. Want in de loop der jaren heb ik heel wat schrijvers leren kennen. Mensen zoals ik die een idee hebben en dat uitwerken, bergen vrije tijd in een droomwereld stoppen. Daar zitten bijzonder goede schrijvers met zeer publicabele verhalen en romans tussen. Ik verzeker je, als je zelf schrijft, leer je niet alleen de pulp in je eigen werk herkennen maar ook in dat van anderen (even tussen ons gezwegen, zélfs in het schap van de boekhandel ligt héél soms een boek, waarvan ik denk, dat die ooit een uitgever…).

Twee voorbeelden van goede schrijvers. Allereerst Cor Snijders, hier op ColumnX een bekende verschijning. Ik heb zijn verhalen al vele jaren lang onder ogen mogen zien, van pril concept tot geschaafd en bijgevijld eindresultaat. Ik kan je verzekeren, die man heeft een fantasie, ik weet niet waar hij het vandaan haalt. Fantastische personages en complete imaginaire werelden ontspruiten aan zijn geest. Waarom heeft hij geen uitgever? Waarom mag heel Nederland niet van zijn verhalen meegenieten? De tweede schrijver is Ron Puyn, die enkele van zijn boeken zelf heeft uitgegeven. Stuk voor stuk spannende verhalen.

Wij schrijvers moeten de feiten onder ogen zien. Alleen komen we er niet. Wij vechten allen dezelfde strijd. Het is tijd onze krachten te bundelen, zoals via dit initiatief, waar ik mij inmiddels heb aangemeld.

[url=http://www.suspensestory.com/artikel.cgi?id=131]Auteursnet[/url]

Want alleen als we er samen onze schouders onder zetten, hebben we een kans van slagen. Wat mij betreft: al moeten we er een eigen uitgeverij voor oprichten!


Kees

Zelfstandig schrijver en fotograaf

27 reacties

viking · 1 oktober 2003 op 09:27

He Kees, en raad eens wie die mooie omslagen voor Ron Puyn heeft gemaakt? Nou? Nou..? (Twee komen er binnenkort aan)

Martijn · 1 oktober 2003 op 09:31

Beste Kees,

Waar wringt dan ergens de schoen?
Oké, van uitgeverijen en de publicatie van boeken heb ik totaal geen verstand, maar ik vind je erg goed schrijven en dat zijn dan nog maar alleen de columns op ColumnX. Wat zijn de criteria van een uitgeverij dat de verhalen van meneer of mevrouw A wel in boekvorm verschijnen en die van jouw niet?

In ieder geval moet je er NIET mee ophouden!! En dat geldt natuurlijk ook voor je columns!!

Wat namen voor je uitgeverij:
CaseWorks™, Kees & Co™, Writerscase™, CopyrightKees Inc™.

Groet Martijn 😀

Kees · 1 oktober 2003 op 09:33

Ik had het moeten weten, Viking! Mis ik mooi een primeur, mocht het er bij mij ooit van komen.

Kees Schilder · 1 oktober 2003 op 12:26

Niet opgeven Kees! Er komt altijd een kans.
Ik ben zelf ook met een boek bezig.En ik ga ervoor tot het bittere einde en net zolang tot de uitgevers me zo spuugzar worden,dat ze me ten einde raad maar behulpzaam zijn.
goeie column!

Mercurius · 1 oktober 2003 op 12:40

Hoi Kees,

Voorlopig moet je het blijven doen met een vaste column en de maandcolumn tegelijk! Een prestatie die duidelijk aan geeft dat je het in je hebt!

VOLHOUDEN DUS!

ciao Mercurius

MBB · 1 oktober 2003 op 14:54

Als de Engelstalige markt zo groot is, kun je ook (een delltje van) je boek in het Engels (laten) vertalen en het daar aanbieden, en als het word geaccepteerd alsnog in Nederland proberen.

Of op het web aanbieden (html/.pdf) en als er genoeg vraag voor is een eenmalige druk ofzo verzorgen.
Staat toch wel geinig als je bij een uitgever komt met een alreeds een vaste lezerskring!

In elk geval, veel succes gewenst, en blijf op Column-X posten [i]wanneer[/i] je een gerenommeerd schrijver bent!

Kees · 1 oktober 2003 op 20:34

Martijn. Zelden geeft een uitgeverij uitleg – alleen al om te voorkomen dat ze in een welles-nietes situatie komen. Een enkeling geeft aan dat de markt voor Nederlandse boeken te slecht is, of het past niet binnen het fonds. Dat zien ze blijkbaar heel snel, de meeste manuscripten die retour komen, lijken zó uit de printer gerold te zijn. Dus de (verplichte) samenvatting is beslissend geweest, of pagina 1.
Maar we gaan door, geven niet op, Stephen King (niet dat ik me met hem durf te vergelijken) is ook tientallen keren afgewezen!

Kees · 1 oktober 2003 op 20:36

Kees Schilder, vertel meer over je boek! Trouwens als je je belevenissen van het café bundelt, heb je meteen al een bestseller! Echt waar, geen uitgever die dat afwijst.

Kees · 1 oktober 2003 op 20:38

Mercurius, het was voor mij ook een verassing dat “10 centimeter” maandcolumn is geworden. Straks domineer ik heel pagina één nog! Volgende column maak ik gewoon een hele slechte van.
En ik ga door, geef het niet op, hoewel de moed van tijd tot tijd tot ver voorbij de schoenen zakt.

Kees · 1 oktober 2003 op 20:44

MBB, laten vertalen kan, dan zal ik zelf iemand moeten inhuren (duur!). Zelf doen is voor een niet-engels-talige (ook al spreek en schrijf ik wel Engels en andere talen) ondoenlijk. Nuance verschillen maken het bij een verhaal noodzakelijk hier een professioneel iemand op te zetten. Een technisch stuk, documentatie, een handleiding is een eitje, een roman niet.

In eigen beheer uitgeven maakt een grote kans. Eerst nog één ronde langs een stel uitgevers (inmiddels is revisie zeven klaar en nu is het een nog beter verhaal, het is wel de allerlaatste revisie, of zei ik dat eerder ook al).

Ik blijf hier en op andere plekken publiceren, ook als de hele minieme ultra kleine kans op succes positief uitpakt. Ooit.

Kees · 1 oktober 2003 op 20:45

En aan allemaal: bedankt voor de steun en het vertrouwen! En dat jullie mijn gezeur over mijn boeken nog niet zat zijn, of lijdzaam / beleefd aanhoren.

Groetjes, Kees

Clueless · 1 oktober 2003 op 21:47

Hoi Kees,

Ook ik ben druk bezig met het schrijven van mijn eerste roman (verklaart het uitblijven van mijn aanwezigheid + columns een beetje) en ik zou het vreselijk vinden als blijkt dat ik na al die maanden – waarschijnlijk jaren – ploeteren geen uitgever kan vinden! Goed idee dus, die auteurssite! Ga me gelijk inschrijven.

Kijk ook eens op: http://www.e-write.nl (boekenschrijfgroepje) of http://www.writersathome.nl (cursussen, workshops, tips, freewrite etc.)

Groetjes,
Clueless

Kees · 1 oktober 2003 op 22:30

Clueless, jij ook al! We kunnen een uithuilclubje beginnen!

Writersathome ken ik en biedt mooie cursussen, eenvoudig via e-mail te volgen. Ze hebben ook een zelfstudiepakket dat vanaf 20 oktober kan worden aangevraagd (anders had ik het al gedaan.)

Kees · 1 oktober 2003 op 22:40

O, ja! Essentieel voor schrijvers (in spé) en net uitgekomen:

[url=http://www.schrijven.org/pub_handboekvoorschrijvers.html]Handboek voor schrijvers editie 2003-2004[/url]

Clueless · 1 oktober 2003 op 23:12

Hmja, ik ook al. Maar bij mij is het nog lang geen huil-tijd, want ik moet eerst dat manuscript maar eens (af)schrijven! Daarna begint pas de ellendige zoektocht naar een uitgeverij. Ben trouwens net vandaag gevraagd om een column te schrijven voor een leuke site waar veel uitgeverijen op komen… misschien is dat een aardige manier om mezelf eens onder hun aandacht te brengen 🙂

Ik ben ook lid geworden van twee schrijfgroepjes. Dit is echt een uitkomst hoor! Je ontvangt hele waardevolle feedback van andere schrijvers, leert kritisch kijken naar je eigen teksten, wordt gestimuleerd etc. Een aanradertje! Je zou bijv. je hoofdstukken één voor één in kunnen sturen en veranderen nav de feedback die je daarop krijgt. En hoe heb jij je manuscript naar de uitgeverijen gestuurd? Ik begrijp dat script+ en veel uitgeverijen aanraden om de eerste 2 hoofdstukken in te sturen, een synopsis en een begeleidende brief. Laat je deze door script+ verbeteren (dus niet alle hoofdstukken, maar de synopsis + brief en globaal de 1e 2 hfstk) dan ben je zo’n 57 euro kwijt… (1 uur). Valt mee, toch? Nog goedkoper dan telkens het hele manuscript uit te printen en op te sturen…

Groetjes en suc6!
Clueless

Kees Schilder · 2 oktober 2003 op 07:59

Kees, ik hoor jou en Clueless over ingewikkelde procedures praten om je boek uitgegeven te krijgen.Hoe bedoel je twee hoofdstukken opsturen?Hoe bedoel je, synopsis+brief??
Als mijn boek klaar is ga ik naar de uitgever en loop de directiekamer binnen.Ik bedoel maar, als je je dakgoot gerepareerd wilt hebben, moet je niet in de kelder zijn.
Als ik een beetje hoge lening wil hebben, loop ik rechtstreeks door naar de directie.Negen van de tien keer kom ik dan met de lening thuis, vooral als ik luidkeels vraag hoe het met de nieuwe vriendin gaat.
Brutalen hebben nog steeds de halve wereld, Kees.
Met vriendelijkheid en beleefdheid kom je ver maar soms moet je wat door de gierput roeren om zaken gedaan te krijgen.
Mijn boek wordt uitgegeven! Dat staat nu al vast!
Hoogmoed? Waarschijnlijk wel, maar dat is mijn enige wapen in dit veld van logge bureacratie en misplaatste arrogantie.

Kees · 2 oktober 2003 op 17:27

Clueless, gefeliciteerd. Welke site is het ?

Kees, ieder zijn eigen manier, ik hoop in ieder geval dat het je lukt. Kijk, als ik een bak geld meeneem zal een uitgeverij best willen publiceren, maar zolang zij het (grote!) financiele risico lopen kan ik mij voorstellen dat ze niet elk manuscript zomaar accepteren.

Enne… ik ben nu eenmaal zoals ik ben, en er blijf altijd nog een halve wereld over!

Kees Schilder · 2 oktober 2003 op 17:36

Daar heb je gelijk in, Kees maar ik word gewoon een beetje boos als ik zie hoe jouw pogingen genegeerd worden terwijl je zo goed schrijft.
Begrijp me niet verkeerd, ik reageer nogal emotioneel

Kees · 2 oktober 2003 op 22:13

No offence taken, Kees! We moeten alleen voorkomen de indruk te wekken dat het allemaal zo eenvoudig is. Dan had ik heus al een immense rij boeken in het schap staan, geschreven vanaf een zonnig tropisch strand.

Kees Schilder · 3 oktober 2003 op 00:00

Kees, ik heb oprecht respect voor de manier waarop je blijft volhouden.Alsik het iemand gun om te slagen, en dat doe je, dan ben jij het wel.
groet

R@@F · 3 oktober 2003 op 11:44

Kut heel kut voor iemand als iemand ergens zijn ziel en zaligheid in steekt en dat het dan niet lukt! Misschien moet je het boek in het engels vertalen………Misschien vertalen hun het dan weer terug 😉

Suczeven Kees
R@@F

Cor Snijders · 3 oktober 2003 op 12:08

Nou Kees, tjonge, wat een lovende recensie.
Mijn fantasie? Heel erg veel lezen, als ik tijd heb, van jampotopschrift tot trein vertrektijden, en een afwijking overal iets in te zien. Waardoor je soms gewoon door rood fietst!!! We blijven gewoon doorgaan.

Lance · 3 oktober 2003 op 15:24

Tja, je hebt de drang verhalen of boeken te schrijven. En dan, als het af is? Naar een uitgever gaan? Het klopt dat die niet op je zitten te wachten. Ook al heb je een gouden pen, daar gaat het – geloof ik – niet om. Punt is dat het veel (reclame)geld kost om het grote publiek te overtuigen dat jij een schrijver bent die gelezen moet worden. Geld dat uitgevers liever in de knip houden. Het gaat economisch toch al beroerd. Dan speel je toch als uitgever op safe en ga je niet gokken met onbekende namen. Veel makkelijker en vooral goedkoper een werk van een al bekende buitenlandse naam op de markt te brengen. Gelukkig leven we in een tijd dat voor relatief niet zo heel veel geld in eigen beheer kan worden uitgegeven. Wie echt vindt dat zijn of haar werk goed genoeg is om door meer mensen gelezen te worden, moet dan ook de Volgende Stap zetten. Zelf uitgeven. Toch? Ik bedoel, als je vindt dat je werk de kwaliteit heeft, dan moet het ook in druk verschijnen. Raak je je boek vervolgens aan de straatstenen niet kwijt, nou ja, dan ben je misschien toch minder goed als je zelf dacht. Maar dan weet je dat tenminste.
Ik nodig jullie graag uit voor het auteursnet waarover Kees het heeft. We kunnen van elkaar leren, misschien samen (nog goedkoper) laten drukken. Misschien wel samen aan een stukje PR voor onze boeken doen. Iemand die in plaats X woont maakt promotie voor alle auteursnet-boeken, iemand die in plaats Y woont idem. Enz. En laat daarna de markt cq de lezers maar oordelen over je werk. Niet de Heilige, Onbereikbare Uitgever!

Ron

Dieperik · 4 oktober 2003 op 01:16

R. Puyn schrijft niet alleen boeken, maar heeft nu dus ook een website opgezet. Waar http://www.checkdomain.com al niet goed voor is…

Ik heb al eens – redelijk succesvol – een boekje in eigen beheer uitgebracht. En vervolgens ook gezorgd voor persberichten en andere publiciteit. Distributie overgelaten aan het Centraal Boekhuis. Dat kost geld, maar kun je ook van de bruto-omzet aftrekken als kosten.

Al met al kostendekkend mijn boekje ‘op de markt gezet’. Niet om van te leven, maar wel een manier om je verhaal bij de lezer te krijgen…

Kees · 4 oktober 2003 op 17:14

Raaf, geen gek idee! Ik neem meteen een naam die daar bij past. Larry Nivel. Terry Bratchett. Stephen Kling. George Blush. Of was die laatste geen scrhijver..

Cor, hier rijdt elke fietser door rood 😉

Lance, ik geef toe, het is inderdaad geen gunstige tijd. Aan de andere kant, als mensen minder te besteden hebben gaan ze hopelijk eerder een boek (onze boeken?) lezen…

Dieperik, af en toe heb ik het idee dat iedereen iedereen kent. Mensen die ik ‘apart’ ken, blijken elkaar steeds vaker ook onderling ergens van te kennen! Dat van die distributie vind ik een goed idee. Ik heb geen trek elk weekend markten af te struinen met dozen boeken. Dan blijft er geen tijd voor schrijven over, kan ik beter met pannen op de markt gaan staan 😉

Dieperik · 4 oktober 2003 op 18:10

Kees, het is zelfs zo dat het CB ’telkens’ goedkoper wordt; kortom, hoe meer boeken hoe goedkoper.

Het werkt alsvolgt: je huurt een plaatsje in het magazijn van het CB in Culemborg. Daar betaal je een vast bedrag voor. Daarnaast berekent het CB een bedrag voor het uitleveren (en bezorgen) van een boek bij de boekenwinkel. Dat is alles.

Wat de druk betreft: een oplage van 500 is ruim, maar realistisch. 250 exemplaren is ook mogelijk, maar relatief duur. (Kun je beter het risico nemen en een eventueel restant aan de Slegte verkopen. Die betaalt minder dan de drukkosten, maar je boeken komen uiteindelijk wel bij de lezer terecht. Tegen die tijd heb je de kosten van de drukker al van de belasting afgetrokken, dus van verlies is niet echt sprake.)

Je kunt natuurlijk kosten delen met schrijvers in hetzelfde genre. Geef een boek uit met bijvoorbeeld 3 of 4 genre-genoten en je kunt de financiële risico’s delen. Daarnaast breid je de groep vrienden en kennissen die het boek op basis van goodwill willen kopen enorm uit. Het spreekt voor zich dat het wel je administratie wat ingewikkelder maakt. (En een van de schrijvers moet zich opwerpen als uitgever… )

Lichtpuntje: de verzamelde Nederlandse bibliotheken kunnen (bij interesse) een aardige afnemer ‘ineens’ zijn.

Succes!

Kees · 4 oktober 2003 op 21:28

Dieperik. Kijk, daar heb ik nou wat aan. Jij hebt er duidelijk ervaring mee. Waardevolle informatie! Ik denk dat ik je binnenkort eens een e-mail ga sturen!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder