“Fuck you, agent!” Dat mag je tegenwoordig best zeggen van de rechter in Lelystad. Die uitdrukking is weliswaar niet aardig, maar hij is niet zo grof dat een veroordeling gerechtvaardigd is, vindt de magistraat. Maar los van de juridische toelaatbaarheid zie ik nog een ander voordeel. Tweetaligheid houdt de hersenen jong, en gaat daarom geestelijke aftakeling tegen, zo blijkt uit een Canadees onderzoek. Daarom horen agenten voortaan wat mij betreft tijdens het uitschrijven van een bekeuring ook “I’ll see you in court, ventje!” te zeggen. Tweetaligheid, daar gaat het om. Zeker bij de politie moeten ze alles doen om de vergrijzing tegen te gaan. Minister Remkes komt 70 miljoen tekort. Want wegens vergrijzing krijgt de politie last van uitstroom. Grote hoeveelheden incontinentiespullen liggen inmiddels klaar op de politieposten, want die uitstroom is een groot probleem. Temeer daar agenten ook pepperspray bij zich hebben. Wist u dat de contact van pepperspray met uitgestroomde urine tot een verzengende stank leidt? Dat kwam weer aan het licht op een school in Den Haag waar een scholier deze krijgshaftige chemische substantie in de wc had gedaan, en er vervolgens iemand anders op had staan uitstromen. De hele school moest worden ontruimd!

Een poosje geleden kreeg een jongeling een bon wegens belediging. Waarom? De dader droeg een jas, met een plaatje erop. Wat voor plaatje? Amerikaans stripfiguurtje plast over Nederlands politielogo. Onterechte bekeuring volgens mij: die tweetaligheid was toch juist goed voor de aftakelende hersens van die agent? Of wás zijn verstand al verleden tijd?

Die vergrijzing is een ernstig onderschat probleem. Voor mijn geestesoog voltrekt zich een somber scenario. Bejaarde agenten raken volkomen de kluts kwijt en schrijven totaal onbegrijpelijke processen-verbaal. Een agente met steunkousen die op een kruising het verkeer staat te regelen, maar geen idee meer heeft, welke rij auto’s zo zonet had laten stoppen, en welke rij nu dus mag rijden. In de hele stad het verkeer in de soep. Vechtpartijen op de invoegstrook! En zeg nou zelf, het staat toch vrij lullig als oom agent achter een jeugdige crimineel aan moet, steunend op zijn rollator. En ik weet ook niet of witte rollators met blauwe schrikstrepen wel worden vergoed door de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning.

U weet, waarde lezer, dat mijn hart voor de wetenschap altijd sneller klopt. Daarom heb ik enig media-onderzoek verricht. Dat is namelijk altijd van groot maatschappelijk belang. Want ik toon het maar weer eens aan: alle nieuwsberichten die u tegenkomt hebben met elkaar te maken. Het verhaal van de rechter in Lelystad, het verhaal van het voordeel van tweetaligheid, het verhaal van de vergrijzende agent, het verhaal van de opgepakte jongere… Jazeker, de krant is een geweldige bron van kennis.

Maar nu het slechte nieuws: het tegengaan van vergrijzing bij de politie biedt geen enkele garantie voor een goed politieapparaat. In Brabant sloopten twee agenten van nog geen 25 jaar een taxi omdat ze het niet eens waren met het weggedrag van de chauffeur. Een troost: ook voor hun staan de incontinentiespullen klaar. Want net als hun oudere collega’s krijgen ook deze knulletjes te maken met uitstroom, verklaarde de commissaris. Dat dan weer wel.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

10 reacties

arta · 29 januari 2007 op 11:31

😆
Hij is weer hilarisch, Driek!

Chantalle · 29 januari 2007 op 18:00

Ik als Frans meisje snap het politieapparaat niet zo in Nederland, maar ik vind het wel superleuk geschreven, lieverd.

SIMBA · 29 januari 2007 op 18:48

Raar woord “uitstroom” :lach: dat vraagt om hilarisch commentaar.

Prlwytskovsky · 29 januari 2007 op 19:14

Laatst las ik een column van iemand die had ook last van uitstroom maar dat werd veroorzaakt door een blik gedateerde erwtensoep. We praten hier niet over hetzelfde effect, naar ik aanneem?

DriekOplopers · 29 januari 2007 op 19:22

@prly:

In de horeca kennen we twee geledingen. Natte horeca en droge horeca. Ik stel nav jouw reactie voor, ook over te gaan tot een andere tweedeling: natte uitstroom en droge uitstroom. 😀

Driek

pally · 29 januari 2007 op 22:40

ha,ha, grappig, Driek! we krijgen dan ook Tena-lady-agenten natuurlijk tegen de uitstroom…

😆 groet van Pally

Li · 29 januari 2007 op 22:42

Goede column waarin actualiteiten knap verweven zijn. 🙂

Li

SIMBA · 30 januari 2007 op 08:16

Pally…mét of zónder vleugels? 😆

pally · 30 januari 2007 op 09:52

Met vleugels, Simba, suffie, anders kunnen ze toch niet achter de boeven aan vliegen…
😆 😆

Bitchy · 30 januari 2007 op 16:04

Knap en humorvol geschreven!! :wave:

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder