Tegenwoordig heb ik een onprettig gevoel bij het zien van bepaalde meisjes en jongens van nog geen veertien jaar oud.
Nederlandse vlaggetjes op zwarte bomberjacks, Lonsdale truitjes, nike airs, speed, kale hoofden en hardcore muziek, allemaal uitingen waar ik grote moeite mee heb. De dochter van een goede vriend van mij is trots op het feit dat ze extreem rechts is en dat laat ze ook goed blijken. Ze is er diverse keren op aangesproken en een tijdje dacht ik echt dat ze het opgegeven had, niet wetende dat er ook nog een extreem rechtse symboliek bestaat, die voor buitenstaanders volkomen onbegrijpelijk is. Wist ik veel dat het cijfer 88 eigenlijk staat voor ” Heil Hitler ”. De achtste letter van het alfabet is immers een H. En wist ik veel dat als men een bomberjack met daaronder een londale shirt aandoet er ook een symboliek achter zit. Doe het jack maar eens half dicht. De buitenste letters van de merknaam vallen dan weg en dan is alleen nog te lezen ” NSDA”, de eerste letters van de ” NSDAP” . De NSDAP was de politieke partij van Adolf Hitler ten tijde van het Nationaal – socialisme.
Weten die meisjes en jongens wel waar ze het over hebben ? Ik vraag mij vaak af waar die haat vandaan komt. Als ik naar de dochter van mijn vriend kijk, is het wel een meisje dat weinig grip heeft op haar leven. Haar vrienden zijn ook slachtoffers van diverse soorten problemen, ze leven in een eigen wereldje, ze zijn ontevreden met de wereld waarin ze leven. En aangezien ze niet goed weten wie hun in die slachtofferrol heeft geplaatst, zoeken ze een zondebok, de buitenlander. Daarnaast schoppen ze tegen alles aan wat hun in de weg zit, en dat is veel. Alles wat god verboden heeft, is cool. Vandalisme is de gewoonste zaak op de wereld, als ik hun uitspraken moet geloven.
Ik maak me grote zorgen voor de toekomst want al die meisjes en jongens van veertien worden ooit volwassen. En ik weet niet of ik later die groep dan nog wel wil ontmoeten. Unheimisch, dat is het gevoel wat ik erbij krijg ……

Categorieën: Maatschappij

14 reacties

Mosje · 30 augustus 2006 op 21:11

Lang geleden dat we iets van je lazen hier. Je hebt ongeveer een jaar over dit stukje gedaan. 😉

Tja, je signaleert een probleem, en spreekt je zorg uit, maar wat nu? Wat denk jij nou van die rechtsradicalen? Opsluiten? Heropvoeden? Tien zweepslagen? Op werkweek sturen in de Ardennen? Hun ouders op cursus?
Je stukje is net iets te kort om een column te zijn.

Ann · 30 augustus 2006 op 21:42

Niet alle jongeren van 14 zijn racisten of vandalisten. Bij mij op school is er bijna niemand zo. Het zijn maar bepaalde mensen die door de economie in de steek zijn gelaten en hun aanhangers. En als ik het mij goed herriner is er zelfs een school in Nederland waar kleren van Londsdale tegen het schoolregelement zijn om het racisme op die school te stoppen. NSDAP was vroeger een gewone politieke partij waarvan Hitler misbruik heeft gemaakt. Net zoals het hakenkruis.

lalauw · 30 augustus 2006 op 22:58

IKKE NIE BEGRIJPE!!!

Wij burgers schijnen ons steeds vaker druk te maken met wat er zoal in het dagelijks leven afspeelt.
Wat betreft cultuurschommelingen wel te verstaan!
Oorlogen,zinloos geweld,pedofilie,natuurrampen,onopgeloste moorden of uitstervende dierenrassen zijn niet meer aan de orde van de dag.
Nee, wij Nederlanders zijn te druk bezig met het bekende kankeren op “allochtonen”.. Ook wel..”die buitenlanders”genoemd.
Aangezien wij Nederlanders nooit iets verkeerds doen, moeten we toch de schuld bij iemand anders neerleggen!
Wij Nederlanders verwachten namelijk van elk,enigzinds gekleurd, menselijk schepsel, dat zij eten,lopen,praten,zingen,dansen,werken,bidden en zich gedragen als “ons”.!
Zo hypocriet als “wij,nederlanders” dan zijn, word hier natuurlijk flink misbruik van gemaakt.
Want laten we nou lekker met zn allen kankeren op die spleetoog omdat hij bij de kassa even niet snapte wat een toiletbrilverhoger is!..
Om vervolgens op de hoek van de straat al woedend een vietnamese loempia in ons dikke lichaam te proppen..omdat die taiwanese slet je saus vergeten is..
Terwijl je loopt te mopperen dat je spijt hebt van die nieuwe nikes die je net om je poten hebt geschoven..
Die hoogstwaarschijnlijk onder erbarmelijke omstandigheden in elkaar zijn gezet door haar mishandelende en misbruikte zusje die nog in taiwan woont.
Om de één of andere mysterieuze reden keuren wij het nog altijd goed dat Piet Jansen,geboren en getogen in Den-Haag, nog altijd werkloos thuis zit, zijn vrouw mishandeld en kinderen misbruikt, leeft op kosten van de overheid,en af en toe een coke-dealtje sluit om wat centjes voor de vakantie naar Mexico financieel te ondersteunen..En och wat zuipt die bmw toch veel!
En kunnen wij hypocriete,kortzichtige,a-sociale Nederlanders nog steeds niet wennen aan het feit dat ‘Slager Kees’veranderd is in ‘Achmed’s Shoarma tent’.
“Wat is er in Godsnaam met onze cultuur gebeurd??”Hoor ik menig maal op een avond in de kroeg voorbij vliegen.
Cultuur?? Cultuur??
For Fuck Sake!! Welke cultuur??
Tulpen,Klompen en al wonend in molens??
De Nederlanders stonden jaren,let wel,járen geleden bekend als gastvrije mensen, een tikkeltje lui, (wij Nederlanders laten namelijk graag de rotklusjes aan andere over),Sociaal,hartelijk en een aangeboren gevoel voor humor.
Nu, Jaren later..in een tijd die me enorm kan beangstigen..Is er van deze eigenschappen weinig meer over.
Wij Nederlanders, en dan met name de jeugd, zijn getransformeerd..in kleine Adolf-aanhangertjes.
Willen niets liever dan overduidelijk laten zien dat wij echte Nederlanders zijn, Trots op ons landje en dat niemand, maar dan ook niemand meer welkom is in “ons land”.
Deze welbekende hakke-takke-terror ravers, reizen hier graag heel Nederland voor af (en oh oh..wat is ons landje toch vol!!!!) om dit met elkaar te delen onder het genot van gerampestamp,het nodige alcohol en niet te vergeten de nodige lijntjes coke of pep.
Waren vroeger de kleuren rood,wit,blauw in je kleding alleen toegangelijk tijdens een wk..
Niet is minder waar..Tegenwoordig schijnt dit onder de dresscode te vallen.
Om de welbekende bomberjacks omgeven met nederlandse vlaggetjes niet te vergeten!(maar hoe heet onze konigin ook alweer??)
Gaf je vroeger je gabber..(onthoud:een gabber is geen hakker maar je makker) nog een hand of bij zeer intieme vriendschappen een omhelzing ..
Tegenwoordig gaan de rechterhanden stijf de lucht in!
Word heel de tent kort en klein geslagen (want oh wat worden we gezelligheidsdieren van dat witte poeder) omdat Murat je “wijf” lastigvalt, Terwijl het wereldwijd bekent is, dat geen enkele bevolkingsgroep ter wereld zoveel respect voor vrouwen heeft, als de Turken.Om het gevoel voor mode,stijl en klasse vooral niet over te slaan..wat het dus volkomen onmogelijk maakt dat deze Murat op zijn mooie Prada pratta’s,zelf verdiend,een “wijf”gehuld in campingsmoking en gympschoenen aan het versieren is!
Lach me keer op keer een ongeluk als ik in discussie zit met zo’n hakke takke terror raver..en hij me verteld dat de enige oplossing de grenzen dichtgooien is!
Laat Nederland nou gewoon even geen grenzen hebben, laat staan deze dicht te kunnen gooien.
Tsja, als je een politiek standpunt hebt, doe dan wel beetje research zodat je deze goed kunt ondersteunen.
Ook het bekende Holland-Vol land..Klinkt me werkelijk als de beste mop ooit in mijn oren.
Aangezien elke,beetje topografisch ingestelde Nederland weet dat nog niet eens 3kwart van Nederland bewoond is.
Dat meer dan een kwart word ingenomen door ons, altijd goede, boeren,die harde werksers,waar “die buitenlanders”eens een voorbeeld aan zouden moeten nemen..!!
Deze altijd goede boeren,deze harde werkers, die wonen in kasten van boerderijen,en niet omdat ze hun leven lang zo hard gewerkt hebben hoor..deze boerderijen zijn gefinancieerd door het goud van je oma, dat ze in heeft moeten leveren toen ze moest werken tijdens de oorlog om te overleven.
Deze zelfde oma die je nieuwe Idool aka Adolf himself..heeft willen vergassen omdat ze donker haar en bruine ogen had!!
Het kippevel giert door mijn lichaam bij de uitspraken dat er maar gauw een burgeroorlog moet komen, zodat wit overheerst!
Ik kan me niet voostellen of enigzinds proberen te begrijpen dat er in dit universum ook maar iemand loopt, die WENST om een oorlog!
Waarschijnlijk heeft de geschiedenis leraar niet duielijk gemaakt wat een oorlog daadwerlijk in houd.
Het gevoel van haat ken ik niet..Dus zal ik dit soort uitspraken nooit ondersteunen en er zeker weten nooit iets van begrijpen.
Ik ondersteun wel volkomen het gezegde dat je eerst iets zelf mee moet maken, voordat je er over kunt oordelen.
Dus,denk ik zo, Hakke-takke-terror raver, Go your Gang!
Ik vraag me af..of deze rechts georienteerde bevolkingsgroep zich weleens bewust afvraagd waarom deze “buitenlanders” Nederland als nieuwe thuisomgeving gekozen hebben!?
Want geef toe, als je het ergens anders beter zou kunnen hebben, welke idioot zou dat niet doen.
Als je dagelijks langs het huis,jou ouderlijk huis, moet lopen waar je zusje verkracht is door soldaten, terwijl jij toe moest kijken, waar je moeder doodgeschoten is omdat ze haar kindje wilde beschermen, je geen hangplek meer hebt, omdat deze gebombardeerd is, geen gabbers meer hebt, omdat deze allemaal zijn omgekomen in de oorlog..
En je weet, dat je ergens anders een volkomen nieuw bestaan op kunt bouwen, je alles achter je kunt laten wat je ’s nachts wakker houd.
Welke idioot zou dat dan niet doen!
?
En ik hoop, hoop dat het me nooit zal overkomen en dat ik nooit mee hoef te maken, wat deze mensen hebben moeten doorstaan.
En als het me dan tóch moet gebeuren, laat me dan in Godsnaam beloond worden voor mijn gastvrijheid en solidariteit.!
Laten we in vredesnaam staan, waar we voor moeten staan.. één voor allen, allen voor één! en laten we proberen elkaar te accepteren en te respecteren.(en niet alleen tijdens een wk als Kew Jaliens ons land op voorsprong brengt.)
Want wij leven nou eenmaal met z’n allen in een multiculturele samenleving,hier hebben onze voorouders voor gekozen (in het gastvrije tijdperk).
Uit onderzoek is gebleken dat een Nederlands gezin gemiddeld 2.1 kinderen krijgt.. en een “allochtoon”gezin 3.4 kinderen
en dan kunnen jullie met zn allen “al kaalkoppend” in de zee gaan staan..en zeggen dat je die golven niet wilt, die golven zullen blijven komen, en die blijven echt niet weg voor jullie!!
Ik heb voor deze mensen maar één boodschap en misschien is het de antwoord op hun vraag waarom de allochtonen tegen hun geen nederlands spreken:

Je wordt behandeld zoals je, je gedraagd…!

archangel · 30 augustus 2006 op 23:39

@ ‘Lalauw’:

1) Spellingscheck
2) Interpunctiecheck
3) Stukje insturen via [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/submit.php]de daartoe aangewezen weg[/url]

… dan lees ik misschien wel wat je hebt geschreven…

@ Natasja: eens met Mosje!

Mosje · 30 augustus 2006 op 23:49

lalauw, een reactie langer dan de column? Dat betekende vroeger gebak voor alle vaste lezers hier. Maar ja, er staan nog talloze taarten te verschimmelen, gekocht door Raindog en Bakema (twee illustere cx’ers die voor een zinnetje als “ik ben het er volledig mee oneens” 850 woorden nodig hebben)
Dus doe in jouw geval maar die Vietnamese loempia’s (beetje saus erbij graag)

natasja · 31 augustus 2006 op 08:40

Bedankt voor de reactie. Nee, ik heb er geen jaar over gedaan. Eerst maar even wachten met uitspraken. Wel eens over nagedacht dat er iets kan gebeuren in een mensenleven, waardoor hij niet meer in staat is leuke dingen te doen, waaronder proberen te schrijven.
En wat betreft de interpunctie. In plaats van zo lekker te hakken, kun je ook opbouwende kritieken geven, waar ik wat aan heb.

Natasja

DriekOplopers · 31 augustus 2006 op 09:01

@Natasja: de kritiek van Archangel is niet tegen jou gericht, maar tegen de veel te lange reactie op jouw column.

Dan over je column zelf: ik deel je bezorgdheid, maar heb goede hoop dat echt klootjesvolk, zoals deze fascistoïde pubers, altijd een zere kleine minderheid zal blijven. Sommige problemen lossen zichzelf op.

In dat opzicht voel ik wel iets voor een discussie die speelt: een rechts bewindspersoon vond een poosje terug dat mensen die door een bepaald uiterlijk willens en wetens hun kansen op de arbeidsmarkt verpesten, geen uitkering zouden mogen krijgen. Hij doelde daarbij op strenggesluierde moslima’s. Maar dat dient dan natuurlijk met name ook te gelden voor punkers die onmogelijk geschikt zijn voor een baan met enig p.r.-gehalte, en dus ook voor klootjesvolk dat zich uitdost met kaalgeschoren koppen, bomberjacks met rood-wit-blauwe vlaggetjes, Lonsdale-shirts en kistjes met witte veters.

Ik weet niet wat de reden is dat je een jaar niet hebt geschreven. Zo te zien iets ernstigs. Ik hoop van harte dat het nu beter met je gaat.

Hartelijke groet,

Driek

Kees Schilder · 31 augustus 2006 op 12:33

[quote]Haar vrienden zijn ook slachtoffers van diverse soorten problemen, ze leven in een eigen wereldje, ze zijn ontevreden met de wereld waarin ze leven.[/quote]

Hoe zou dat nou toch komen? Zou de onvrede wellicht terug zijn te leiden tot “een wereld waarin geen aandacht is voor hen?”Een wereld waar ze het zelf maar moeten uitzoeken?”

Dees · 31 augustus 2006 op 20:44

Misschien kun je je troosten met de gedachte dat je zelf ook erg veranderd bent sind je veertiende. Mooi stukje. Alleen heb ik een tijdje geleden geleerd dat ‘unheimisch’ geen woord is, niet in het Duits en niet in het Nederlands. Maar ja, kniesoor….

senahponex · 31 augustus 2006 op 22:44

Het oordelen op uitelijk is bedenklijk, lonsdale dragers, kaal hoofdigen of anders omschrevene zijn niet allemaal extgreme links en al die verborgen symboliek 88 ach ja www staat ten slotte voor 666 het teken van satan. En de NSDAP was de voorloper van de PvdA.
Maar ik kan me voorstellen dat je een onbehaaglijk gevoel krijg van de wereld om ons heen zo nu en dan.
Maar er valt ook veel te lachen hoor 😀

KawaSutra · 31 augustus 2006 op 23:44

Natasja, ik deel het gevoel dat je hier beschrijft en ik vind dat je dat prima gedaan hebt.

En m.b.t. de titel: [url=http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/826/]unheimisch / unheimlich[/url]

@senahponex:
Je zult wel extreem rechts bedoelen, vermoed ik. Ook denk ik dat je het een en ander verwisseld hebt; [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/NSDAP]NSDAP[/url] en [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Sociaal_Democratische_Arbeiders_Partij]SDAP[/url].

senahponex · 1 september 2006 op 10:00

@Kawa, de vergissing is opzettelijk we zijn gefocust op dat als iets extreem is, dat het dan maar rechts is, maar veel van deze jongeren komen uit een linkse hoek hoe vreemd dat dit ook mogen klinken.
Maar extreem is extreem links of rechts dat is wat ik wilde aangeven.
En NSDAP en SDAP zijn partijen met een gelijke grondslag de partij voor de arbeider, de PvdA is niets anders in zijn beginsel dan een partij waar de arbeider zich thuis zou moeten voelen.

Overigens geen veroordeling, maar geeft aan dat extreem in een mens zit, en dat mensen heel snel als kudde dieren achter iets aanlopen wat een voordeel voor ze kan betekenen.
Daarmee blijkt dat politieke partijen kijken naar het probleem wat leeft , en proberen daar het beroemde slaatje uit te slaan om een extra zetel te winnen (zowel links als rechts)

Niet alleen linkse partijen hebben het recht van sociaal gevoel, je komt, hoewel voor sommige mensen niet voor te stellen ook veelvuldig tegen aan de rechtse zijde.

Ik probeer alleen aan te geven dat je niet op de voorkeur van een mens zijn levenswijze moet oordelen, maar probeer de mens te oordelen op zijn doen en uitlatingen. Geef toe dat dit niet altijd makkelijk is , maar ik probeer wel.

Senaphonex
😎

Ma3anne · 1 september 2006 op 16:47

Ik vind het een goede column. Toch blijf ik vertrouwen houden in jongeren die zich tegen de gevestigde orde verzetten. Het is van alle tijden.
Bomberjacks, kale koppen en hardcore, we hebben het allemaal gehad hier in huis, inmiddels een jaar of 10 geleden. Ik koppelde dat toen niet aan extreem rechts en dat was het ook niet, als ik kijk hoe dat clubje jonge mensen zich verder heeft ontwikkeld.
Extreem gaan hoort bij de puberteit, denk ik.
Erger is het als volwassenen zich als pubers blijven gedragen op dit gebied.

Maar misschien ben ik te naief? 🙄

Dees · 1 september 2006 op 17:37

Haha, toen ik het instuurde wilde ik het eigenlijk even nazoeken voor de zekerheid. Maar ik had de informatie van een Duitse Nederlandse en dacht dat het betrouwbaar zou zijn. Uit de link blijkt daar dan de achtergrond weer van.

I stand corrected. En gelukkig maar eigenlijk is het een mooi woord om een bepaald gevoel aan te duiden, waar geen ander voor bestaat. Mooi gekozen titel Natasja.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder