In de krant las ik onlangs dat veel mensen dit jaar niet op vakantie gaan wegens penibele pecunia. Ik moet bekennen dat ik eigenlijk nooit op vakantie ga. Toen ik 22 jaar was, ben ik met een vriend in de auto naar Valkenburg geweest. Het was de bedoeling dat we een hele week zouden gaan, maar we hadden niks voorbereid, we dachten dat we wel in de auto konden slapen. Dat viel echter bitter tegen. Na een slapeloze nacht vlakbij de Sint Pieterberg wilden wij nog maar één ding: maken dat we zo snel mogelijk weer thuis kwamen. Zodat we dus de tweede dag al weer thuis waren. Bij V&D in mijn woonplaats heb ik toen nog een Delfts Blauw wandbordje gekocht als souvenir voor mijn moeder. Gekker kan het ook al niet. De avonturier gaat op de bonnefooi een week op vakantie en komt na een dag en een nacht weer thuis aanzetten met een wandbordje.

Dit fiasco is nu meer dan 30 jaar geleden en sindsdien ben ik nooit meer op vakantie geweest. Ik vind het gewoon niet leuk, ik blijf liever thuis. Ik kan me voorstellen dat het interessant is om eens wat anders te zien en eens andere mensen tegen te komen, maar al met al geef ik toch de voorkeur aan de veiligheid en het comfort van mijn eigen huis. Op vakantie stort je jezelf als het ware in het ongewisse en bovendien moet je van alles van tevoren regelen. Die heisa heb ik geen zin in en daar komt nog bij dat het je ook veel geld scheelt, wat mij wel goed uitkomt, want zo goed zit ik niet in de slappe was.

Op 17-jarige leeftijd ben ik nog wel een keer op vakantie geweest. Het was toen de bedoeling dat ik met drie vrienden een boot zou huren voor een week. Maar de pa van één van die vrienden was een grote bemoeial. Wij moesten eerst een avond met zijn vieren bij pa en moe van die vriend komen en die pa had van alles te zeuren en allerlei bezwaren. We hebben wel een uur lang geprobeerd hem gerust te stellen, maar het eind van het liedje was dat hij met de vuist op tafel sloeg en schreeuwde: ‘En het gebeurt niet.’ Toen die ene vriend dus niet mocht, had een andere vriend er ook geen zin meer aan. Daarom ben ik met de derde vriend maar een week gaan kamperen in Drenthe. HIJ OP DE FIETS EN IK OP DE BROMFIETS. Meer hoef ik eigenlijk niet te vertellen, het zal wel duidelijk zijn dat ook deze vakantie een grote sof is geworden.

Op 19-jarige leeftijd heb ik nog met een broer en twee vrienden een week gekampeerd bij een boer in Weesp in een tweepersoons tent. We gingen dan elke morgen patat eten op het station in Weesp en de rest van de dag scharrelden wij wat in Amsterdam om. Verder herinner ik mij van die hele vakantie zo goed als niks, van de andere twee trouwens ook niet. Maar één ding heb ik wel geleerd: vakantie is niks voor mij. OOST WEST, THUIS BEST.


13 reacties

Mosje · 5 januari 2006 op 12:07

Outsider, ik had je net willen uitnodigen voor een geheel verzorgde, veertiendaagse cruise op de Caraïbische Zee. Geheel gratis. Voor jou dan.
Maar goed, ik zoek wel een ander.

Bakema_NL · 5 januari 2006 op 12:08

Ik geef er ook geen ruk om en blijf liever thuis. Als ik dan ergens ben vermaak ik me prima hoor, maar het hoeft in principe gewoon niet van mij. Af en toe eens een paar dagen weg, 2 of 3, dat is genoeg en leuk, maar 2 weken ergens hoeft echt niet en al helemaal niet in een warm land waar je elke dag aan het strand ligt, ik zie het nut er niet van in om daar zoveel geld aan uit te geven, ga dan in het echte land kijken ipv die toeristische plekken die overal hetzelfde zijn.

Mosje · 5 januari 2006 op 12:10

En jou vraag ik ook maar niet mee Bakema.
😛

Outsider · 5 januari 2006 op 12:28

Evengoed bedankt voor de uitnodiging, Mosje.
En Bakema, leuk dat je het wel met mij eens bent.

Trukie · 5 januari 2006 op 12:46

Als je in een van de mooiere streken van ons land woont, Outsider, kan ik me voorstellen dat je niet direkt weg hoeft.
Ik heb wel een aantal vlieguren naar exotische bestemmingen achter de rug.
Maar juist door het ver weg te zoeken, kwam ik er achter hoe mooi Nederland is.
Als ik s ochtends om 5.00 uur Schiphol werd uitgereden door het mooie Noordhollandse landschap met een schitterende rode zonsopkomstlucht, dacht ik iedere keer weer “Verhip, we hebben het hier ook.”.´Ik hoef er niet voor naar verre oorden.

Thuis zag ik het nooit op die onmenselijke tijdstippen.
Ik was alleen op vakantie voor dag en douw in de buitenlucht 😉

Troy · 5 januari 2006 op 12:50

Ben het helemaal met je eens, Outsider. Ik begrijp ook niet wat er leuk aan is om jezelf zo te behelpen, terwijl de meeste mensen een lekker huis hebben met allerlei voorzieningen, amusement e.d. Ik ben redelijk vaak op vakantie geweest, waaronder drie keer Amerika, maar dat waren dan ook de enige vakanties die ik de moeite waard vond. Mijn laatste “vakantie” bracht me naar center parcs. Over de hel op aarde gesproken…

wendy77 · 5 januari 2006 op 12:53

Ik vind het heerlijk om op vakantie te zijn, maar niet om op vakantie te gaan. Ik zou met mijn vingers moeten kunnen knippen en dan terechtkomen waar ik zijn wil. Ik heb een hekel aan reizen. Vliegen heb ik dan ook nog maar 1 keer gedaan en voor mij hoeft het ook niet zo.
Net als Bakema ga ik graag een weekendje weg, maar dan vind ik het ook weer heerlijk om weer thuis te zijn. Zoals je zegt hoor, OOSt WEST THUIS BEST

Lynne · 5 januari 2006 op 17:11

Beste vakantie ooit was 5 weken backpacken door Thailand. 🙂 🙂
Eigenlijk was Thailand mijn verste vakantiebestemming ooit, ben verder nog in Italië, Frankrijk, en Mallorca geweest…

Het gevoel als ik eindelijk vakantie héb blijkt toch elke vakantie weer het hoogtepunt te zijn van een aantal dagen verveling…;-)

Maar altijd leuk om even te ontsnappen aan alle proefwerken, en meurende mentors.. 😮 😛

Mup · 5 januari 2006 op 18:33

[quote]OOST WEST, THUIS BEST.[/quote] Ben ik met je eens, na een vakantie 😉

Groet Mup.

Li · 5 januari 2006 op 22:14

[quote]Maar goed, ik zoek wel een ander.[/quote]

Ik durf het bijna niet te vragen…

Oost, West, Thuis is ook niet alles.
Leuke tekst voor op een wandtegeltje 😀

Li

Outsider · 6 januari 2006 op 10:35

Had niet gedacht dat verscheidenen het toch wel met mij eens zijn. Je hoort vaker mensen die niets mooier vinden dan op vakantie gaan wat ik me ook wel weer kan voorstellen.
Allen bedankt voor de reacties.

Chantal · 6 januari 2006 op 13:49

Ben het totaal niet met je eens. Voor mij is er niks leuker dan op vakantie gaan, en wel zoveel mogelijk 🙂 .

Vond je column heel leuk om te lezen, dat wel. Hij las snel en lekker weg, met een grote grijns op m’n gezicht. 😀

Outsider · 6 januari 2006 op 15:05

[quote]Ben het totaal niet met je eens. Voor mij is er niks leuker dan op vakantie gaan, en wel zoveel mogelijk [/quote]

Dat kan ik me heel goed voorstellen Chantal. Ik beschouw het eigenlijk zelf als een vreemde afwijking dat ik niet van vakantie houd terwijl toch 9 van de 10 of misschien 8 van de 10 niets mooiers vinden dan vakantie.

Maar het doet me veel plezier dat je het evengoed wel leuk vond om te lezen en er wel om lachen kon.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder