Vakantie op Rügen

Het afgelopen jaar ben ik op vakantie geweest naar het eiland Rügen. Dat staat bekend bij vogelspotters om de vele vogels die daar een tussenstop maken. Het ligt ten Noorden van Duitsland in de Oostzee. Zelf ben ik niet zo’n vogelspotter, maar wat ik wel weet is dat daar waar vogelspotters op vakantie gaan het vaak mooi en rustig is. Een vriend van mij is vogelspotter en hij tipte mij.

Nou doe ik altijd uitgebreid onderzoek naar mijn vakantiebestemming. Ik wil dan weten of er een goede camping in de buurt is en wat er in de omgeving te zien is. Meestal zoek ik op een gratis landkaart van de ANWB naar die oorden waar de minste campings zijn. En geen huisdieren worden toegelaten. Aan huisdieren op een camping heb ik een gruwelijke hekel. Ook vind ik het fijn als ik mijn fiets kan meenemen. Er is niets fijner dan fietsen op vakantie. Handig als de campingwinkel ver weg is. Maar meestal mijd ik grote campings. Tenzij het niet anders kan. Via wikipedia kwam ik er al snel achter dat Rügen geschikt is voor een rustige vakantie en dat er ook het een en ander te beleven is. De historie van zo’n plek vind ik ook altijd belangrijk. En wat blijkt? Het eiland is een favoriete plek geweest voor de componist Brahms. Hij schreef er zijn eerste symfonie. Er is ook nog een andere kunstenaar die het eiland een warm hart toe droeg. Een ware romanticus maar dan in de sombere wijze. Hij heet Casper David Friedrich en ooit heb ik van hem werken gezien die op mij grote indruk achter lieten. Ik weet niet meer precies waar. Hij heeft romantische landschappen geschilderd en ook een bevroren Oostzee. Tenminste dat denkt men.

In de zomer zal ik daar gelukkig geen last van hebben. Van een bevroren zee. Nee, ik wil wel droog en warm van mijn rust genieten. Een drukke baan maakt dat ik daar elk jaar opnieuw behoefte aan heb. Ik kwam er dus al snel achter dat het eiland geschikt is en dat er ook nog mooie fietspaden liggen. Het voordeel van fietsen is dat je dingen tegenkomt die niet in algemene vakantiefolders of op de computer te lezen zijn. Zo deed ik tijdens mijn vakantie een opmerkelijke ontdekking. Zo’n ervaring van ‘wat heb ik nu aan mijn fiets hangen?’. Ik fietste langs de kust aan de Oostkant van het eiland en opeens torende er hele grote gebouwen voor mij op. Van die grote vakantieflats. Daar leek het nog het meeste op. Maar het vreemde was dat ondanks het hoogseizoen die gebouwen totaal verlaten waren. Er liep een weg achterlangs de gebouwen maar er reed niemand op die weg. Ja, af en toe een verdwaalde auto. Echt heel vreemd, want het eiland was toch niet echt supergroot. Wel groter dan Texel, maar toch niet zo groot dat er dan een paar kilometer lang flatgebouwen staan. Ze waren ook nog eens heel lelijk. Betonreuzen waren het. En niemand in de buurt. Een informatiebord aan het einde van de flats bood soelaas.

Het bleek een gigantisch badhotel voor te stellen, KdF-Seebad Rügen of Kraft durch Freude – Seebad Rügen. Het badhotel is in de oorlog gebouwd maar nooit in functie geweest. De opdracht voor het bouwen werd door Hitler zelf gegeven. In 1935. Het was de bedoeling dat maar liefst 20.000 vakantiegangers uit de arbeidersklasse zich er moesten kunnen ontspannen. Hitler meende dat als arbeiders zich goed kunnen ontspannen, zij ook sterke zenuwen kweken. Een volk dat zijn zenuwen weet te beheersen was volgens hem tot grote prestaties in staat. Het werd voor mij nogmaals duidelijk wat voor een idioot die Hitler was. Omdat ik toch al een speurneus ben heb ik toen ik weer thuis was van vakantie meteen meer informatie opgezocht. Het gebouw bleek nog een klein museum te bevatten. Maar dat heb ik niet gezien. Wat wel grappig was dat het op een lijst staat van ‘Grote nutteloze werken’, een Belgisch-Nederlandse benaming voor ongebruikte of onafgewerkte grootschalige openbare projecten. Het is een vertaling van de Franse term ‘Grands travaux inutiles’, soms afgekort tot GTI. Tot zover mijn invulling van hoe dingen kunnen fietsen. Bizar voor woorden.

Categorieën: Thema column

9 reacties

g.van stipdonk · 25 april 2015 op 11:18

Ik ga voor Yfs. Leuk stukje. :yes:

Pierken · 25 april 2015 op 12:16

=(((Ferrara*Pally)/troubadour)*(vakantie+Fietsen))/werk . Uitkomst = #NAAM?

Aan Excel heb je in deze ook niks. Dus wordt het een gok: Brilmans. Dat gok ik vanwege de prettige en rustige sfeer in het verhaal en de interessante details. Alhoewel g.van Stipdonk ook een speurneus heeft en zich verdacht maakt door voor Yfs te gaan, houd ik het op Brilmans. 😎

pally · 25 april 2015 op 14:31

Gezien de aanloop in het stukje met vier maal het woord vogelspotter, val ik al af als kandidaat. Beetje langdradig vind ik het stuk. Rust is zeker mooi soms, dit vond ik net te rustig. De informatie is wel interessant.

    pally · 25 april 2015 op 14:54

    Ja, ook raden, natuurlijk; Meralixe? vanwege de uitgebreide intro en een paar wat Vlaamsige woorden…

Esther Suzanna · 25 april 2015 op 15:57

Haha, gelijk reclame op de front voor hotels in Rügen…

G. van Stipdonk..

troubadour · 25 april 2015 op 19:45

Dat ik daar niet op kwam; G. van Stipdonk. Gewoon rustig, beheersd stationair draaiend.

D's · 26 april 2015 op 19:20

Mien

Mien · 26 april 2015 op 21:42

Ik vind dit wel iets voor Spencer.

Mien · 6 mei 2015 op 08:57

Dees heeft het goed geraden. It was Mien. Als vogelspotter stond deze vakantie gepland voor komende zomer. Maar vanwege verwachtte drukte in hoogseizoen, toch maar niet gekozen voor deze bestemming. Op papier verder gedroomd dus.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder