Mijn vakantie staat voor de deur. Maar ik weet niet zo goed of ik de boel wel de boel kan laten. Zijn Nederland en omstreken wel in staat op een beetje op zichzelf te passen als ik weg ben? Hier nemen we aan de lopende band consumenten in de maling en slaan godsdienstwaanzinnigen weer toe, en ook in de ons omringende landen gebeuren rare dingen… Om alvast in vakantiestemming te komen, keek ik naar een reclamespot op SBS-6, de zender die mijn favoriet is wegens het elitaire niveau van zijn kwaliteitsprogramma’s. Reclame voor zonnebrandcrème. Ik zat verbijsterd rechtop in mijn stoel. Want Nivea heeft een nieuw kwaliteitscriterium voor zijn smeerseltje bedacht. Nee, het garandeert geen gelijkmatige bruining. Nee, het ruikt niet extra lekker. Nee, als je je ermee insmeert hoef je de andere sekse niet van je af te slaan. Nee, Nivea Zonnesmeer heeft de klant iets héél anders te bieden. Zit u goed? Nadat je je hebt ingesmeerd, werkt het meteen!

Marketing is een bijzonder vak. Een soort goochelen. Het maakt iets van niets. Mag ik even een paar producten onder uw aandacht brengen waarvan je raar op je neus kijkt als ze niet meteen goed werken? De parachute (“Neenee, u moet hem eerst een keer inspringen.”), het condoom (“Papa gebruikte hem voor het eerst, hij moest nog dichtgevreeën, en daarom ben jij geboren.”) en het paspoort (“Zozo, dus u houdt vol dat u De Vries heet? Hier staat Jansen.”).

En God heeft het erg moeilijk omdat Allah hem steeds uitlacht als ze elkaar tegenkomen op de gang. Want die Gristenen zijn echt om je te bescheuren! Wat ze nu weer gepresteerd hebben in de Bible-belt: het Hoornbeeck College in Amersfoort weigert een leerling aan te nemen omdat hij thuis een open internetverbinding heeft én TV. De school stelt dat de leerling zich op die manier kan verdiepen in Godslasterlijke zaken als moderne lectuur en popmuziek. Beschamend. Als ik terug ben van vakantie zal ik daar bij de poort eens een stapel Playboys uitdelen, en wat CD’s van U2. Ik heb trouwens weer op de grond liggen rollen van het lachen, toen ik gisteren op TV zo’n zwarte-kousenechtpaar zag. Ze waren begin twintig, en kochten een hoedje voor de vrouw des huizes. Want vrouwen mogen niet met onbedekt hoofd naar de kerk. Ik citeer mevrouw even: “Want de man was van (sic) God boven de vrouw gesteld”. Maar goed, Jut en Jul staan bij de spiegel, en zij heeft een lullig zwart hoofddeksel van zwart materiaal en zwart vitragegordijnstof op het hoofd. En ik hoorde het hem echt zeggen: “Een heel sportief hoedje”. Hij zei het echt, de lul. “Sportief hoedje”. Nee sukkel, een lullig hoedje model-1950 ís niet sportief. Zo’n hoedje is gewoon een lullig symbool om de vermeende inferieuriteit van de vrouw te benadrukken, waar jullie geloof op gebaseerd is! Het enige sportieve hoedje dat er bestaat, zo vertelde mijn boezemvriend Peter, is de baseball-cap.

Maar ook in de landen om ons heen is een hoop aan de hand. Duitse soldaten mogen als ze op dienstreis zijn niet meer logeren in de buurt van homobars. Het defensie-ministerie wil daarmee imagoproblemen voorkomen. Oké, ik geef toe: het is géén gezicht, zo’n roze tank op het slagveld, maar deze maatregel vind ik overdreven.

En België dan? Daar ontsnapte een gedetineerde door gewoon de plaats in te nemen van zijn celgenoot, die wél moest worden vrijgelaten. De Belgische minister van Justitie is woest. Ze had juist de procedures voor vrijlating strenger gemaakt na een reeks eerdere verwisselingen enkele jaren geleden. Nog niet streng genoeg dus?

En Groot-Brittannië? Daar heeft een politiechef een folder laten drukken met het advies aan vrouwelijk uitgaand publiek om bij het stappen geen rokje maar een nette lange broek aan te doen. Zodat hun slipje niet te zien is als ze strontlazerus van de barkruk flikkeren. Erg zorgzaam, commissaris, maar hebt u niet wat beters te doen?

Als deze column verschijnt, zitten mevrouw Oplopers en ik in een 747 naar het oosten. Maar ik hou mijn hart vast. Want wat tref ik aan in Nederland en omstreken als ik weer terug kom uit Azië? Past u allen een beetje op de tent? Dank. En uiteraard, waarde lezer, wens ik u ook een plezierige zomer toe!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

7 reacties

Eddy Kielema · 4 augustus 2006 op 10:53

Ga je Joost opzoeken, Driek? 😉

KingArthur · 4 augustus 2006 op 11:14

Een fijne vakantie gewenst maar ja die zal wel weer voorbij zijn als je dit leest. Nu ja een goed werkjaar dan :-). Klein puntje van kritiek: Ik vind je overgang van de derde alinea naar de vierde wel heel erg groot. Ik moest even teruglezen of ik alles wel goed begreep.

Li · 4 augustus 2006 op 11:19

Het is weer een twee in één column Driek. Zo komt wat je werkelijk wilt zeggen niet goed uit de verf.

[quote]Want wat tref ik aan in Nederland en omstreken als ik weer terug kom uit Azië?[/quote]

In sommige Aziatische landen schijn je erg leuke hoofddoekjes te kunnen kopen. 😀

Li

Chantal · 4 augustus 2006 op 12:39

Twee in één ja.. maar wel weer errug leuk 😀

Mosje · 4 augustus 2006 op 19:23

Driek, jij dacht zeker, ik ga op vakantie, ik stuur een column in, die eigenlijk driekolumns is.
Heel slim hoor.
😛

WritersBlocq · 4 augustus 2006 op 22:00

Ik zag vandaag nog een mooi stukje Thailand gemarket in Spits of Metro 🙂
Veel plezier in het internetcafé, waar je ééééventjes reacties gaat lezen, en een fijne vakantiegroet vanuit Nederland & Omstreden 😀

Trukie · 5 augustus 2006 op 10:46

in Indonesië kunnen ze momenteel heel goed helpende handen gebruiken.
Laat Europa maar even aan haar lot over.
Weet je, als een ander niet meer voor ze denkt, gaan de mensen zelf denken 😉

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder