Onder de rook van het Veluwse Zwetten ligt het pittoreske gehucht Klarenbeek waar Sally Roker, oud chefkok van drie sterrenrestaurant de Biblije met zijn potten en pannen is neergestreken om back to basic en met louter gebruik van gerechten uit de streek een nieuwe kaart te ontwerpen. Hij heeft daarvoor domicilie gekozen in de oude abdij van de Karthijner monniken, waarvan hij de laatst overgebleven leden in verwarde toestand in verzorgingshuis het Hoekje heeft op laten bergen.
We worden ontvangen door mevrouw Roker, Saskia voor intimi, een pittige matrone, die ons met vaste hand en aangenaam decolleté naar een gereserveerde tafel duwt. De inrichting is prettig authentiek met realistisch geknoopte wandkleden die de kruisgang en de lijdensweg aansprekend verbeelden, maar waarvan het stimulerende effect op de smaakpapillen ons geheel ontgaat.
We startten met een amuse van geblancheerdye moeraskrekels in een sausje van ingedikt inheems slootwater. Een verrassende combinatie met als aantekening dat de krekel van mijn tafelgenote wat langer aangezet had kunnen worden. Nu kwamen er na nuttiging vreemde geluiden uit haar slokdarm.
Door naar het voorgerecht. Een compositie van gefrituurde mestbolletjes en gegaarde snotkevers. Een gewaagd stel met een unieke smaaksensatie waarbij het breken van het keverschild een aparte techniek vereist die de maitre ons heel attent aan tafel kwam demonstreren.

Als hoofdgerecht koos mijn gezelschap voor de gegrilde biggenballen die nog in het scrotum gesauveerd dienen te worden. Een aangename knapperige kennismaking die gevolgd werd door een zachte, haast tedere nabeet, vergezeld door een salade van knevelkruid en voldoende gebakken kluiten.
Ik ging voor de Klarenbeekse kotsknabbels, een oeroud streekgerecht waarvan de ingrediënten slechts aan enkele bejaarde weduwen bekend zijn, maar waar Sally vrijuit op mag improviseren.

Uit de wijnkaart bleek de Pinot Urinoise een trouwe begeleider met een lang naijlende afdronk. Voor het nagerecht van gekoeld pierenmousse moesten we bedanken, daar opspelende maagwervelingen een urgent bezoek aan de – overigens bezienswaardige – beerput noodzakelijk maakte.
Totaalbeoordeling later, na afkoppeling van het infuus en ontslag uit het ziekenhuis.


16 reacties

Mien · 9 juli 2015 op 07:24

Mooie beantwoording aan de opdracht. Over de top! :yes:
Geblancheerde moeraskrekels, gefrituurde mestbolletjes en gegaarde snotkevers, gegrilde biggenballen in scrotum gesauveerd, salade van knevelkruid, Klarenbeekse kotsknabbels, gekoeld pierenmousse, hoe verzin je het!?
Vandaag een boterhammetje minder als ontbijt. 😉

Meralixe · 9 juli 2015 op 07:43

De dichter in u, de woordenzoeker die zich hier ten volle heeft uitgeleefd. :laugh:

pally · 9 juli 2015 op 09:05

Helemaal heerlijk doorgeslagen!

troubadour · 9 juli 2015 op 09:45

Toch wellicht eerder een beetje een demo van eigen kunnen uit het gehele gebied dat u beheerst, dan een vrije exercitie die qua effect wellicht nog meer in huis heeft. Maar uw idolate fans, merken daar vast niets van..

    Meralixe · 9 juli 2015 op 10:37

    Hm, Troubadour, zijn die ‘idolate’ fans dan vergelijkbaar met idiote fans van, ik zeg maar wat, Eddy Wally? ?:-)

    Mien · 9 juli 2015 op 11:26

    Ach gut … troubadour toch … is je jaloezie-antennetje weer op hol geslagen …?

Pierken · 9 juli 2015 op 13:35

Zeer smaakvolle recensie, trawant!

‘Als hoofdgerecht koos mijn gezelschap voor de gegrilde biggenballen die nog in het scrotum gesauveerd dienen te worden. Een aangename knapperige kennismaking die gevolgd werd door een zachte, haast tedere nabeet,’

Heerlijke passage, maar ‘in het scrotum gesauveerd dienen te worden’? Die zachte, haast tedere nabeet vind ik geweldig!

trawant · 9 juli 2015 op 13:41

Weer een gevalletje klok en klepel, Pierken.
Snel snel snel.
Ik bedoel natuurlijk ‘savoureren’!
Hopenlijk smaakt het er niet minder om.

Esther Suzanna · 9 juli 2015 op 19:23

Hardop lachend en genoten. Niet van de gerechten dan..yak!
:laugh:

Yfs · 9 juli 2015 op 21:53

‘Nu kwamen er na nuttiging vreemde geluiden uit haar slokdarm’

:rotfl:

Je zult het geloven of niet, maar ik het ‘gesmuld’ van deze column.

3 Michelin sterren!! 😉

Suus · 9 juli 2015 op 22:10

Ik heb ook gesmuld, heb laatst zelf enige insecten gerechten mogen verorberen, wel zonder Pinot Urinoise.

Ferrara · 9 juli 2015 op 23:07

Een culinair uitstapje … zeg maar gerust hoogstandje wat betreft aandikken.

Nachtzuster · 9 juli 2015 op 23:23

‘de Biblije’ :rotfl: :rotfl: Het zusje van de Librije? Lekker, vette uitdaging, trawant.
Heb gesmuld hiervan!

Dees · 10 juli 2015 op 19:23

Er zitten geniale vondsten in. Maar wel heul veul. Zoveel dat ik bij de pinot urinoise, die op zich super is als vondst dacht, tja nu weet ik het wel. Ook de uitsmijter of afronding vind ik minder sterk. Maar die geniale vondsten an sich, top.

arta · 13 juli 2015 op 10:35

Ik vind em cool!

Het ‘over de top’ vet uitgesmeerd over het hele stuk, leuk!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder