VAN VOETBALLEN HEB IK MEER VERSTAND

Politiek en wielersport zijn linke soep. Burgemeester Frank van der Meijden van Laarbeek ondervond dat op pijnlijke wijze. Hij viel tijdens het Nederlands kampioenschap voor Gemeentebestuurders, in het zicht van de eindstreep.

Tevergeefs zapte ik die avond naar de Lokale Omroep. Géén vertraagde beelden van de valpartij. Géén praatprogramma met wielerdeskundigen. Géén reconstructie. Géén raadsleden die een diepgaand onderzoek eisen. Géén lachende oppositie. Vandaar een analyse, op basis van mijn eigen  Eigen Wijsheden.

Mijn feiten. Drie renners maakten zich op voor de eindsprint. Onze burgemeester koos voor de kansrijke middenpositie. Heel slim, gezien zijn politieke achtergrond. De burgemeester zag iets over het hoofd. Als het er echt om gaat, wil iedereen naar het midden. Zowel links als rechts. Dat gebeurde ook nu. Het gevolg, drie renners die schouder tegen schouder naar de eindstreep snelden. Wielerkenners noemen zoiets ‘een sandwich’.

Twee opties had de burgemeester om zich los te maken uit deze sandwich. Versnellen, of met beleid, een kneepje in de remmen. Bij versnellen zouden zijn twee rivalen, schouder aan schouder in Laarbeeks groen verdwijnen. Bij een kneepje in de remmen, hetzelfde. In beide gevallen lag de overwinning voor het grijpen. De burgemeester zou, desnoods op één wiel, de eindstreep kunnen passeren.

In ‘a split second’ koos onze druistige burgemeester voor versnellen. Met een felle demarrage probeerde hij er tussen uit te knijpen.  Het pakte verkeerd uit en de burgemeester viel. Hij brak zijn rechter sleutelbeen en pols. “It’s all in the game”, zei de burgemeester diplomatiek. Persoonlijk denk ik dat er krachtiger bewoordingen op het puntje van zijn tong hebben gelegen. Het had wederom de ‘Tour de Frank’, moeten worden

De gevolgen voor Laarbeeks politiek zijn  groot. Kan de burgemeester nog wel besluiten ondertekenen met links? Met links linten doorknippen? Met links drugspanden dichtspijkeren? Met links hamerstukken erdoor jassen?  Met links schouderklopjes in ontvangst nemen? Ridderorden opspelden met links?  Handen schudden met links en rechts? Zijn bordje leeg eten met links? Enkele dagen na zijn val, was een gehavende maar montere burgemeester al weer aan het werk.

Gaat de Laarbeekse gemeentepolitiek nu een ruk naar links maken, wilt U weten? Het antwoord op die vraag laat ik in het midden.

Van voetballen heb ik meer verstand!

 

 


jac.babin

Geslacht: man Leeftijd: 71 Burgerlijke staat: gehuwd Ik schrijf niet diepgravende columns met een glimlach,in een locale krant.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder