Vasthouden is loslaten. De eerste gedachte die na het lezen van het vorige zinnetje in me opkwam was: wie heeft hem bedacht? Tja, geen idee, al lijkt het me eerder een vrouw dan een man, maar dat is zuiver gevoelsmatig. Daarna vroeg ik me af of het een paradox was. Maar dat is het niet. Want een paradox is een schíjnbare tegenstelling en dit is een echte. Want vasthouden is niet loslaten of vice versa. Dit kan eenvoudig wetenschappelijk vastgesteld worden: men gaat naar de keuken en neme in iedere hand een ei – voorzichtig, niet te hard knijpen – en strekt de armen recht naar voren. Wat gebeurt er? Niets. Als je geduld hebt en sterke armspieren sta je een uur later nog steeds met uitgestrekte armen en hebt in iedere hand een heel ei. Maar wat gebeurt er als je de eieren loslaat? Precies, dan vallen ze op de vloer en gaan kapot. Case closed. Vervolgens diende zich de mogelijkheid aan dat het hier een of andere vorm van Oosterse Wijsheid behelsde. Want dat zie je wel eens bij Zen-meesters, dat ze je een onbegrijpelijk zinnetje aanreiken waar je over na moet denken. Maar dan zoek je met Google op wat het betekent en dan denk je: o, op die manier, maar waarom zégt die man dat dan niet gewoon? Maar volgens Google heeft geen enkele Zen-meester ooit gezegd dat vasthouden en loslaten hetzelfde is, dus zo komen we ook niet verder. Iets in de sfeer van cryptogrammen dan? Daar hoef ik niet aan te beginnen, want ik begrijp nooit iets van cryptogrammen. Misschien, en dat is echt m’n laatste strohalm, moet ik het zoeken in de richting van moderne poëzie of zo. Maar helaas kan ik daar ook zelden een touw aan vastknopen. Of losknopen. Maar – tel hoeveel keer het woord ‘maar’ in deze tekst voorkomt en win een fietstocht naar Maarsenberg – een beetje slimme moeder – dus niet de mijne – zou met ‘vasthouden is loslaten’ mogelijk wel raad weten. En zeggen dat je je kind op een bepaald moment moet loslaten om het vast te houden. Maar waarschijnlijk niet het omgekeerde.

  Spencer

22 reacties

Mien · 9 mei 2016 op 11:07

In MaarZenberg ben ik nog nooit geweest. Al zou ik iets willen vasthouden, het laat sowieso altijd los. En al wat ik loslaat blijft ook altijd aan mij kleven. Vasthoudend? Ingewikkeld allemaal hoor. Maar treffend geschreven, hoe dan ook. Ook zo’n mooie zinsnede. :yes:

arta · 9 mei 2016 op 11:22

Wat een leuke bijdrage voor de schrijfstrijd!
Een andere stijl dan je normaal laat zien, ik moest er echt om lachen.

Vasthouden is loslaten… Ooit raakte ik in gesprek met een boeddhist op een bankje in de speeltuin. Hij pakte een handje zand en hield dat voor zich uit, handpalm naar boven. Al heel snel sijpelde het zand tussen zijn vingers door. Vervolgens legde hij zand op zijn hand. Het bleef liggen. ‘Vasthouden is loslaten’, zei hij.
Ik was onder de indruk.

Mirjam · 9 mei 2016 op 12:04

Je had van mij nog meer breinhoekjes mogen opschrijven. Ik ben er gek op.

Esther Suzanna · 9 mei 2016 op 13:44

Oh..wat een heerlijk stukje breinkraker. ?

Pierken · 9 mei 2016 op 15:33

Zo zie je maar. Met een flink potje gissen kom je een aardig eind. Was het niet Confusius die schreef; Hij die gist, zal windjes laten? Welnu, dit is een kekke wind! Een goeie invulling aan een lastige primer gegeven.
Morgen: ‘Zinken is het nieuwe drijven’, Spencer. Ook geen schijnbare. Ik hoop dat je dan weer in deze pen klimt.

Meralixe · 9 mei 2016 op 18:48

Vasthouden is loslaten…
Toen ik dit las dacht ik “niets voor mij.”
Ook reageren op je column lukt me niet; Ik kan er namelijk geen touw aan vast knopen. Dus laat ik het maar los en kijk uit naar je volgende schrijven.
Toch nog even dit; nu en dan veranderde je NIET van alinea daar waar ik dit wel zou gedaan hebben. Was dit om de verwarring nog groter te maken?

NicoleS · 9 mei 2016 op 22:23

Leuk geschreven ?

Esther Suzanna · 25 mei 2016 op 01:07

xxxxx

Mien · 1 juni 2016 op 08:49

Gefeliciteerd Spencer! Met deze mooie column winnaar van de Schrijfwedstrijd Mei op ColumnX. ?

Bruun · 1 juni 2016 op 08:52

Gefeliciteerd met je overtuigende overwinnig Spencer!

Lianne · 1 juni 2016 op 10:43

Gefeliciteerd! Een mooie overwinning met een bijzondere column.

pally · 1 juni 2016 op 11:49

Gefeliciteerd! Terechte winnaar.

Esther Suzanna · 1 juni 2016 op 12:04

Gefeliciteerd Spencer! 🙂

arta · 1 juni 2016 op 16:04

Van harte, Spencer!

Word jij mooi nog een maandje vastgehouden op de voorpagina! 🙂

Spencer · 1 juni 2016 op 19:28

Hartelijk dank allemaal. : )

Yfs · 1 juni 2016 op 22:47

Proficiat Spencer!! 🙂

Pierken · 2 juni 2016 op 13:45

Cheers mate!

Blanchefort · 29 juni 2016 op 20:56

Helemaal cool.
Wie dit niet snapt heeft nog ver te gaan.
Of niet.
Zou ook kunnen.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder