Ik blijf me verbazen over de politiek in ons land. Vier jaar geleden was er een enorme rage tegen de gevestigde politiek, was er een enorme rij meelopers achter Pim Fortuyn aan en nu zijn we volledig om. De gevestigde orde is weer in en we stemmen er, uitzonderingen daargelaten, massaal op. De PvdA en de SP winnen met glans de verkiezingen voor de gemeenteraad, de regeringspartijen verliezen en masse en vooral D’66 zit in de interne, externe en politiek shit en komt er mijnsinziens niet meer binnen veertien maanden uit. Ik denk dat dit te maken heeft met het rigide beleid van de huidige coalitiepartijen. Regeltjes worden meer en meer ingevoerd, steeds minder mag en alles wordt duurder en bijna niet meer te betalen van een gewoon salaris. Nederland heeft laten zien, dat ze het zat is, het niet meer pikt en gooit het roer dus om.

Toch vind ik dat leefbaren slechte verliezers zijn en vooral Marco Pastors is hiervan een voorbeeld. Hoewel hij Van Heemst feliciteerde met zijn overwinning keek hij erbij alsof hij elk moment in janken zou uitbarsten over zoveel ongebrip van de Nederlandse bevolking. Een kiezer van zijn partij verwoorde dit door te zeggen, dat we allemaal in 2002 nog achter Foruyn aanliepen en nu terugkeerde naar de gevestigde politiek. De kiezers die dat deden hadden er niets van begrepen. Hij suggereert hiermee, dat ik niet bij zinnen ben geweest, toen ik mijn stem uitbracht en verslijt mij voor een kiezende onbenul, hetgeen ik de slechtse retoriek vindt als je verliezer bent van de verkiezingen.

Toch is mijn grootste angst, dat het niet mogelijk zal zijn deze winst te verzilveren over veertien maanden als er landelijke verkiezingen zijn. De VVD gaat Van Aartsen wel vervangen door de vlotte en jong ogende Mark Rutte en dan heeft Wouter Bos een probleem, want winnen van Van Aartsen/Wiegel enerzijds en Verhagen/Balkenende anderzijds zal niet moeilijk zijn, tenzij het kabinet nu met kadootjes smijt en daarmee stemmen trekt.

Mijn advies aan de kiezers is dan ook: blijf de partij trouw, blijf je stem trouw en hou dit vol over veertien maanden, want dan is de kentering in het politiek veld compleet. Daarmee is Nederland zeker gedient.


2 reacties

Li · 10 maart 2006 op 18:16

Wellicht dat de niet-stemmers over 14 maanden wel-stemmers worden :dunno:

Li

Dees · 11 maart 2006 op 16:20

Op 1 been kun je niet lopen 😉

Het wachten is op de plaatsvervanger van Wouter Bos. Marijnissen ofzo 😀 In de tussentijd is het niet zo heel zorgelijk of je wensen gaan uitkomen, denk ik.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder