Vroeger….. Tja, vroeger dat was toen je poep nog met een lange OE schreef, de boten van hout en de mannen van staal waren (lijkt me lastig met die controle poortjes op Schiphol als je van die generatie bent) vroeger…. Toen waren de grenzen nog duidelijk. Maar tegenwoordig? Waar ligt tegenwoordig de grens? Vroeger was een oma nog gewoon een oma, een bejaarde met een grijs/wit permanentje gestoken in vleeskleurige steunkousen en een gebloemde overgooier aan die op een verjaardag de hele middag op de bank zat met een advocaatje slagroom in de hand.

Maar de gemiddelde bejaarde van tegenwoordig overwinterd aan de Costa Del Sol en loopt daar na twee kannen sangria in een felgekleurde bermuda en zonder gebit de polonaise op de klanken van de laatste hit van Frans Bauer. Er druppelen nu al geruchten binnen van de Spaanse politie die veel overlast ondervinden van coma zuipende bejaarden.

Door het vervagen van deze grenzen en het overschot aan sex op de TV en internet denkt de jeugd dat het allemaal normaal is. Vroeger werd je bijna opgepakt voor onzedelijk gedrag als je op zondagmiddag hand in hand liep met je vriendinnetje. Tegenwoordig heb je puberende Breezer sletjes, die in ruil voor een illegaal gebrand DVD-tje en een patatje oorlog van de plaatselijke FEBO de hele voetbalkantine afwerken. Waarschijnlijk lezen we binnenkort dat ze nog jonger worden en dat er hoererende peuter sletjes zijn die zich voor een LIGA en een Yogo-Yogo in alle standen laten nemen door de rest van de speelzaal.

Er zijn ook mensen die zoveel TV kijken dat ze alles wat ze daar zien ook geloven en werkelijkheid en fictie niet meer kunnen onderscheiden. Die personen denken dat Meerdijk (de woonplaats uit goede tijden slechte tijden) daadwerkelijk bestaat, en de acteurs en actrices uitschelden en bedreigen om het personage wat ze spelen. Nou dan heb ik voor iedereen die hier wat moeite mee heeft nog wat onthullingen die schokkend kunnen zijn: Donald Duck bestaat echt niet, dus ga tijdens het eendjes voeren niet op zoek naar een witte eend in een matrozen pakje. Als Ernie zegt dat een banaan in je oor helpt tegen krokodillen, probeer dat dan niet in de Everglades, het Amazone gebied of Australië. Dora heeft echt geen pratend rugzakje en de Paashaas bestaat niet. Verder is niet alles wat geschreven word ook echt waar of gebeurt.

Er worden columnisten met de dood bedreigd omdat ze iets geschreven hebben over een bevolkingsgroep of voetbalclub. Dus binnenkort zal mijn mailbox wel volstaan met Boze gefrustreerde overwinterende bejaarden, uitgewoonde Breezer sletjes, krijsende kneuskleuters die helemaal geen LIGA lusten maar met Yogo-Yogo genoegen nemen, en alle hersenloze die elke avond trouw naar goede tijden slechte tijden kijken omdat het zo’n geweldige afspiegeling van de werkelijkheid is.


4 reacties

pally · 29 augustus 2009 op 13:08

Lekker vet en leuk geschreven, vooral de intro!

groet van Pally

KawaSutra · 30 augustus 2009 op 01:51

Weet je wat reageren op deze column nou zo lastig maakt? De jeugd heb ik inmiddels achter me gelaten. Ik kan eenvoudigweg zeggen dat ik mij relatief gezien redelijk gedragen heb. Maar ik durf toch echt niet te oordelen over swingende bejaarden. Ik ben nog lang niet zo ver maar ik ben er van overtuigd dat ik t.z.t. een hardrock-café opricht in één van de vleugels van het enorme bejaardencomplex. 😀

Ik onderschrijf het spanningsveld wat je heel duidelijk hierboven beschrijft. Grenzen zijn echter vrij eenvoudig te verleggen, des te moeilijker is het ze weer in te perken.

Prlwytskovsky · 30 augustus 2009 op 10:21

[quote]Donald Duck bestaat echt niet[/quote]
Meen je dat nou? :eh:

Met Kawa eens dat eenmaal overschreden grenzen moeilijk zijn terug te brengen.
Maar willen wij dat eigenlijk wel? Terug naar gisteren? Of willen wij nieuwe grenzen creëren zoals het ons op dit moment goed uitkomt?

sylvia1 · 30 augustus 2009 op 18:51

Grenzen verschuiven inderdaad, dat zeg je terecht en beschrijf je lekker sappig. Inhoudelijk wil ik er wel het een en ander op aantekenen. Je laat bijv. de medische techniek buiten beschouwing. Nu we steeds ouder worden en onze gezondheid verbetert (al kun je daar ook weer iets van zeggen natuurlijk) is het ook logisch dat je nog alles uit het leven haalt ipv achter de geraniums te wachten tot de familie op bezoek komt. Er zijn veel interessante studies gedaan naar bijv. het ontstaan van het concept “kind” (is helemaal niet zo oud) en zo ook het ontstaan van “pubers”, “adolescenten of jong volwassenen” en bijv. de “overgang”. Dan lees je dat grenzen allerminst biologisch vastliggen maar cultureel bepaald zijn.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder