Ja hoor, ze zijn er weer! Na een lange periode van stilzwijgen zijn ze weer in het nieuws.
De Bond Tegen Het Vloeken.
Deze Stichting schijnt zich in te zetten tegen het vele vloeken wat wij Nederlanders voortbrengen. Wellicht is voor velen de bekendheid van deze stichting onbekend? De trein- en busreizigers onder ons weten precies waar ik het over heb.
Op alle stations in Nederland hang wel een poster van deze stichting met daarop een papagaai afgebeeld, die zich afvraagt of het wel nodig is dat vele vloeken! Wel vreemd trouwens dat deze poster alleen op stations zich bevind, alsof alleen daar word gevloekt, al hoewel, als ik kijk naar de reistijden van de NS kan ik mij er iets bij voorstellen.
Het hele idee achter de zogeheten “bond” kan ik niet bevatten.
Want wat is er nu fijner dan eens in de zoveel tijd lekker uit je dak te gaan, en met een aan Steven Spielberg grenzende fantasie van woorden uitkramen, waar geen mens ooit van gehoord heeft.
Nee, deze bond wil, dat als men per abuis tijdens een zware verbouwing zichzelf op de vingers ramt met een hamer die de kracht heeft van een kleine-Hei-machine, woorden van de volgende strekking uitspuwt. : POTJANDIKKIE! Of “HEE, TJONGE WAT STOM”
Het kan toch niet waar zijn !?? potjandikkie?? niks is fijner dan een welgemeend “GODVERDOMME”! uit te schreeuwen, direct gevolgd door een kort maar krachtig: “KUT”!!
En wat is er trouwens mis met een altijd goed in de markt liggende “SHIT” !
Neen, het mag allemaal niet meer van deze Bond Tegen Het Vloeken.
Het probleem is dat deze stichting niet inziet dat onze maatschappij niet zonder het vloeken kan!
Het is een proces van duizenden jaren evolutie waarbij wij ons geleerd hebben te uiten en onze emoties onder woorden te brengen.
.we zijn dus eindelijk in een tijdperk terecht gekomen waarin we onze gevoelens kunnen uitdrukken doormiddel van één simpel woord en men hoeft geen geleerde te zijn om de betekenis van een vloekwoord te begrijpen.
Het is een deel van onze “normen en waarden” waar deze bond ( net zoals zo velen) weer op teruggrijpt.
Maar als men de website van deze stichting leest dan valt er heel snel op dat het een stelletje gefrustreerde internet-jehova-religieuzen bij elkaar zijn en dat het hele gedoe achter deze stichting NIKS te maken heeft met het ANTI-VLOEKEN maar puur gebaseerd is op het volgende wat letterlijk op hun website te lezen valt.

“Wat is vloeken?
Voor velen is vloeken het verzamelbegrip voor allerlei vormen van grof taalgebruik. Eigenlijk is dat niet juist.

“Definitie”
Vloeken is het misbruiken van de naam van God of van Jezus Christus. De meest gebruikte vloeken zijn krachttermen om emoties te ontladen, of lege stopwoordjes.
Schuttingtaal en verwensingen vallen dus niet onder deze definitie. Strikt gezien behoren ze dan ook niet tot het werkgebied van de Bond.

Nou u leest het!! Het gaat deze bond helemaal niet over het uitkramen van vreemde dan wel kwetsende woorden, het is deze bond helemaal niet te doen om de maatschappij fatsoen en respect bij te brengen.Het is pure propaganda van een religieuze beweging die via deze achterbakse manier hun geloof probeert op te leggen aan mensen die daar geen belang bij hebben.
Hier kan ik maar één ding op zeggen :

GODVERDOMME!WAT EEN KUT-STREEK !


3 reacties

deZwarteRidder · 24 november 2003 op 18:20

Potjandikkie, sarcasme wat een kernachtige column..verdomd goed !!
Rich@Rd

pepe · 24 november 2003 op 19:01

Je emoties uiten is niks mis mee lijkt mij, je moet Beladen Taal Heftig Ventileren. Stel je voor het van binnen gaat zitten broeien.

Goeie Vriendelijke Duidelijke
Column

viking · 25 november 2003 op 10:01

Godverdegodgeloeiendekankertyphuskut had ik dat eerder geweten! Ik ga mijn opgekropte frustraties er NU even uitgooien…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder