Ik weet niks van voetbal. Althans, niet meer dan wat ik van de kenners om me heen hoor. Toch praat ik altijd met ze mee alsof ik er echt alles vanaf weet. Zo zeur ik met heel Nederland mee over de prestaties van van Basten mee en vraag ik regelmatig aan vrouwen of ze de buitenspelval kennen. Puur om te laten merken dat ik een echte kenner ben! Jan Wouters was in zijn jaren als voetballer een potig mannetje, dat je maar beter uit de weg kon gaan voordat je achillespees aan gort lag. Nu, als trainer, zie ik een mediaschuw kereltje met de uitstraling van Jan Pronk (weet u nog?, tijdens het debat met Pim Fortuin, waarin hij zover in zijn colbert wegzakte dat het leek of zijn kledinghanger er nog in zat). Dat is toch geen trainer, die Wouters. Daar moet toch een vent met charisma staan? Toch is PSV winterkampioen onder de bezielende leiding van Wouters. (Winterkampioen, dat heb ik gisteren op het journaal gehoord. Maar mijn vrienden denken dat ik dat ook gewoon weet).

Toch, ondank het feit dat ik geen verstand van voetbal heb, kan ik dus een aardig mondje meelullen over het spelletje. Weet je wat je daarvoor nodig hebt? Gewoon een beetje goed geheugen zodat je wat termen kunt onthouden. En bij de rest van de Nederlanders, die er zogenaamd wel wat vanaf weten, val je toch niet door de mand want volgens mij zijn ze allemaal hetzelfde.

Het komt er op neer dat voetbal gewoon een dom spelletje is. Gewoon slap over lullen en iedereen is het er wel of niet mee eens. En niet omdat je ongelijk hebt, maar omdat die ander soms een andere mening heeft. En soms ook niet.

Ondanks deze bekentenis over mijn voetbalkennis durf ik er ook nog wel een adviesje voor van Basten aan te hangen voor het komende EK. De mensen die alleen de laatste alinea van columns lezen zullen dan nog steeds denken dat ik een echte kenner ben. Vandaar dus nu deze spatie:

Marco, hou je team stabiel. Niet teveel wisselen en experimenteren met jonge, onervaren spelers. Maak je geen zorgen om de pool des doods, om Europees kampioen te worden moet je ze toch allemaal kunnen verslaan. En als je er in de pool al uitvliegt, was je aan het eind toch ook geen waardige kampioen geweest (als je het al geworden zou zijn). Speel vooral volgens het 4-2-4 systeem, (ook een mooie hè?) en speel met de punt naar voren (wauw!!!), Oefen druk uit over de flanken (cool!!!) om ruimte bij de spitsen te creëren.

Wat denkt u, zou Louis van Gaal een beter advies hebben?


9 reacties

trawant · 8 januari 2008 op 13:05

ehhhh..Geertsjohn, die man tijdens dat debat aan tafel , dat was Ad Melkert hoor.. ( je kan nog ff verbeteren ssst..)

geertsjohn · 8 januari 2008 op 13:17

Shit, je hebt gelijk. Met mijn welgemeende excuses aan Jan Pronk (die heeft zijn kleerhanger namelijk niet in zijn jasje zitten maar op een heel andere plek)

Mosje · 8 januari 2008 op 13:51

Jan Pronk heet Ad Melkert
Pim Fortuin heet Pim Fortuyn
Tja, en dan zul jij van Basten zelf wel zijn.
😀

lagarto · 8 januari 2008 op 16:07

Neenee geerts, ik zou er niet intrappen. Ik lees in die laatste alinea niets over de schoonheid en de passie en dat is waarvan een echte voetballiefhebber geniet.
Groeten lagarto

arta · 8 januari 2008 op 19:42

Grappig!
Voetbal interesseert me eigenlijk niet zo, (al weet ik wel wat buitenspel is, cool, hè?) maar in deze verpakking (hoekschop, doeltrap en penalty ken ik ook!) vond ik het wel leuk!
😀

pally · 8 januari 2008 op 21:23

Wel grappig, Geertsjohn en vast een succes bij andere voetbalnitwitten, zulke praatjes. 😀

groet van Pally

KawaSutra · 9 januari 2008 op 00:36

Jij weet al net zo veel van voetbal als ik. Mag jij bedenken of dat een compliment is. 😀

Mup · 9 januari 2008 op 15:49

[quote]Ik weet niks van voetbal. Althans, niet meer dan wat ik van de kenners om me heen hoor. Toch praat ik altijd met ze mee alsof ik er echt alles vanaf weet. Zo zeur ik met heel Nederland mee over de prestaties van van Basten mee en vraag ik regelmatig aan vrouwen of ze de buitenspelval kennen. Puur om te laten merken dat ik een echte kenner ben![/quote]

Dat heb ik met opvoeden :oeps:

Groet Mup.

Grumpy-old · 9 januari 2008 op 19:53

Ik heb deze column (als er zoiets bestaat ) met “lange tanden” gelezen. Heb een pesthekel aan alles wat met voetbal te maken heeft. Ben ook heel blij dat al dat gedoe niet meer zo vaak op TV te zien is. En dat hoooliganisme snap ik ook niet. Ik hou het bij volleybal en tafeltennis. Ik heb trouwens ook nog nooit van tafeltennishooligans of een stadionverbod bij volleybal gehoord.

[quote]Het komt er op neer dat voetbal gewoon een dom spelletje is.[/quote]
en daar ben ik het volmondig mee eens.

Greetz
Grumpy

Geef een reactie

Avatar plaatshouder