Om maar met de deur in huis te vallen: ik vind het helemaal niks dat vrouwenvoetbal. Zo…dat is eruit. Natuurlijk is onze club trots op zijn dameselftal, ze doen het lang niet slecht. Maar ze zouden na negen uur ‘s avonds in het pikkedonker moeten spelen wat mij betreft. Ik vind het er namelijk absoluut niet uitzien. Het ligt echt niet aan ‘onze’ dames hoor. Allemaal leuke meiden. Er hoeft zich ook niemand aangesproken te voelen wat dat betreft (zie hier even een subtiele poging me in te dekken voor eventuele wraakacties). Ook het niveau is niet bepalend voor mijn mening, want de vrouwelijke profs vind ik minstens zo erg. Hier spreekt dan ook een duidelijke tegenstander van de Eredivisie voor vrouwen. Ik begrijp overigens best nog dat het leuk kan zijn om te doen. Zelf heb ik vroeger ook graag onder zo’n balletje geschopt. Long, long time ago overigens hoor. Schoolvoetbal. We waren nog best goed ook eigenlijk, maar daar ligt voor mij gewoon de grens. Meisjes komen er nog mee weg, maar zodra er borsten aan te pas komen, ziet zo’n voetbalshirtje er alles behalve geloofwaardig uit.

Ik ben van mening dat er dingen zijn die je gewoon beter aan mannen over kunt laten. Het vuilnis buiten zetten, het gras maaien, vrachtwagens besturen, darten en voetballen dus! Best leuk om te doen allemaal, maar het spoelt al je vrouwelijkheid weg tijdens het doen ervan. Voor mij is het ‘vrouwzijn’ eraf, zodra de vormloze, wijde shirts en voetbalklompen worden aangetrokken. Daarbij blijven het in de koppies wél gewoon vrouwen natuurlijk, 22 vrouwen op één veld zelfs. Dat is vragen om problemen. Er komen te allen tijde tranen aan te pas. Frustratie, kwaadheid, jaloezie, pijn, verdriet, onmacht. Not done! Als je dan een mannensport wilt doen, moet je je ook maar zo opstellen. Niks van dat flauwe. Je kunt nu eenmaal een schop tegen je schenen verwachten en verliezen hoort er ook bij.

Vrouwen horen wat mij betreft aan de kant te staan om hun mannen of zonen aan te moedigen, te helpen in de voetbalkantine of de voetbalkleding te wassen. Ik hoop dan ook dat mijn dochter tegen de tijd dat ze de 12 gaat passeren, kiest voor een iets vrouwelijkere sport. Mocht ze toch voor voetbal willen gaan, hou ik haar niet tegen. Maar dan pleit ik voor minstens nieuwe tenues. Mooie strakke shirtjes en korte rokjes, net als de hockeydames. En het is dat voetballen op pumps waarschijnlijk niet te doen is, anders zou ik dat ook nog voorstellen.
Tja, ik ben nu eenmaal een voetbalvrouw hè….geen voetballende vrouw.


10 reacties

Prlwytskovsky · 20 april 2008 op 00:21

[quote]Mooie strakke shirtjes en korte rokjes[/quote]
Maak me gek ….
Morgen ga ik langs de lijn zitten, je weet maar nooit.
Leuk je weer te lezen hier. :kus:

KawaSutra · 20 april 2008 op 03:10

Bestaat er niet zo iets als beach-voetbal? 😀

arta · 20 april 2008 op 17:48

Wat mij betreft mogen vrouwen net zo goed voetballen dan mannen, hoor!
Negen van de tien mannelijke voetballers zien er nl ook niet echt appetijtelijk uit in dat vormeloze shirt met bijpassende broek, merk vuilniszak.
Waarom moeten wij altijd buitenshuis de keurige hooggehakte dingetjes doen en mogen we vervolgens thuis die smerige voetbalwas gaan draaien? Bij mij thuis beperkt ‘back to the sixties’**) zich hooguit tot mijn cd-speler! 😀

**)edit, correctie: ‘Back tot the fifties’ 😀

Dees · 20 april 2008 op 19:09

Oh sjees, dit meen je niet…

Het is niet de sixties Arta, maar de fifties!

Ik hoop voor je dochter dat ze later tegen de appetijtelijkheid voor alles dwang is opgewassen en gewoon doet wat ze leuk vindt..

lisa-marie · 20 april 2008 op 19:17

Vele voetballers zien er ook niet snoepjesachtig uit.

Nee geef mij maar een man in schort aan de afwas 😀

Neuskleuter · 21 april 2008 op 00:23

Je laat mijn feministische gevoelens weer opspelen! Vrouwenjudo is nog leuker. Grote witte T-shirts in nog grotere witte pakken. Moet gewoon kunnen!

Wat ik zelf jammer vind aan je column, is dat je mening in alinea 1 al duidelijk is. Daar geef je nog een paar argumenten voor, maar het is voor mijn gevoel zoveel hetzelfde. Misschien komt het ook omdat je een aantal keer benadrukt dat het jouw mening is en van niemand anders. Dat zwakt je statement iets af.

Maar leuk dat je weer in de pen bent gekropen, ik zag dat je hier al een oude bekende bent!

wendy77 · 21 april 2008 op 08:57

@ lisa-marie: Kijk….dat vind ik dan wel weer sexy 😀

Bedankt voor de reacties. Tis niet hoogstaand ik weet het…heb lang niet geschreven. Kan me er niet meer toe zetten. Iedere drie maanden moet er weer iets uitrollen voor het clubblad van de voetbal, maar verder kom ik momenteel niet.
Maar blijf ze gewoon insturen hoor…bagger of niet 😉

Troy · 21 april 2008 op 19:13

Hee Wendy,

Leuk je weer te zien. Ik vind het er zelf ook niet uitzien hoor, maar goed, het gaat om het plezier dat je in een sport hebt. En tsja, we hoeven niet allemaal feministen te zijn op deze wereld. Als ik een vrouw was geweest zou ik ook die was doen. Wel enkel van het Nederlands elftal om het dan voor veel geld door te verkopen. 😉

Li · 21 april 2008 op 21:30

Weer lekker treffend geschreven Wendy. Leuk dat je columns voor een voetbalclubblad schrijft. Ik weet uit ervaring dat vrouwencolumns in voetbalclubbladen hoog scoren!

Li

Flans · 22 december 2009 op 15:04

Heerlijke column. Helemaal mee eens. Een vrouw dit het snapt. Hulde !

Geef een reactie

Avatar plaatshouder