Elk voorjaar gebeurd het weer bij mij. Vraagstukken die in de winter werden opgelost in het knapperige geknetter van een haardvuur, dienen zich rond april/mei weer in vol ornaat aan. Mijn meest prangende vraag deze lente is toch wel of Sinterklaas van pindakaas houdt. Voor veel mensen is Sinterklaas een typisch Nederlandse held en dat soort mensen schijnen groot te worden door (of met) pindakaas. Nu ben ik lichtgelovig zonder religieuze neigingen, dus ik neem dat direct voor waar aan. Maar enige twijfel blijft. Sinterklaas lijkt me niet direct onvermogend. Met mijn ogen dicht zie ik hem in Marbella in een leuke castillo aan de truffels zitten, maar aan de pindakaas? Wat ik maar zeggen wil: de lente lost niet alles op. Zeker niet de grotere vraagstukken.

Het is lente. Vernieuwing, verlossing, verrukking. Wilde ideeën in het hoofd. Schoonmaak. Wat dan? Schoonmaak – en zeker grote – schijnt het voorrecht te zijn van MVBB’ers*. Meestal als surrogaat voor andere, rigoureuzere, bevrijdingsrituelen. Aan de mei-pieken van deelnemers aan relatiesites is te zien dat er na een koude winter ook soms behoefte is aan een bredere aanpak van de grote schoonmaak. Dan worden het dus ex-MVBB’ers, of natuurlijk gewoon een MB’er en een VB’er, want eerlijk zullen we alles delen. En bij eerlijk alles delen denken we uiteraard ook aan ‘wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe’. Hetgeen ons weer terugbrengt bij Sinterklaas en de vraag over de pindakaas opeens weer in ons hoofd opborrelt. De eerste lenteconclusie die we daaruit mogen trekken is dus dat pindakaas geen probaat middel voor relatieproblemen is.

De eerste hele doodnormale zonnestraal van het jaar laat me meestal loom naar buiten kijken. ‘Oh, het zal misschien wel voorjaar zijn’. Bij andere stadbevolkeraars (die dus niet enkel bevolken, maar ook bevolkeren**) schijnt dat toch een aantal nog niet ontdekte hormonen in werking te zetten. De blotebenenwittesokkenzwartesandalen-parade gaat van start. Uiteraard via de kortste route tussen Lidl en Blokker, want de eerste wolkjes kunnen weer elk moment de kop opsteken. Lentekriebels noemen ze dat. Een prachtig woord dat exact aangeeft wat de bedoeling is. Ik krijg er echt kriebels van….van die sokken, benen en sandalen. Da’s in november toch anders. Dan heb je enkel Sinterklaaskriebels. Hetgeen de conclusie oplevert dat de blote benen boven de witte sokken toch beter zouden uitzien als die met pindakaas ingesmeerd zouden worden.

Over bloemetjes en bijtjes (ik ben opgegroeid met het liedje ’the birds and the bees’ zodat het duidelijk mag zijn dat ik lange tijd de juiste werking niet wist te achterhalen) zijn genoeg boeken geschreven. Die bijtjes zijn natuurlijk geen stomme dieren. Die weten precies wanneer ze de bloemetjes moeten bezoeken, terwijl dat het grootste deel van het jaar geen werkelijk nut zou hebben. Waarom is de mens dan zo eigenwijs en meent het grootste deel van de westerse wereldbevolking dat je zo’n bloemetje het beste in de winter kunt bezoeken? De vrouwelijke helft zit dan de erotische lente en zwoele zomer met een dikke buik, terwijl zoiets toch een stuk makkelijker zou zijn in de intimiteit van de winter met zijn kortere dagen en ruimvallende truien. Net als Valentijnsdag moet dat toch een uitvinding van een of andere verkoopgoeroe zijn die zwangerschapsjurken per definitie uit dunne (en dus goedkopere) stof wil maken. Zo rond Sinterklaastijd is het dus bij veel MVBB’ers prijs. Waaruit weer de conclusie valt te trekken dat pindakaas als voorbehoedsmiddel geen al te grote kwaliteiten toegekend mag worden.

Hopelijk wordt het snel zomer, zodat mijn gedachten en vraagstukken weer wat rationeler aanvoelen.

*MVBB’er – man, vrouw, boompje, beestje
(ad 1: sinds de invoering van internet ook Martens Van Basten Batenburg Advocaten of de Mosella Valley Brass Band en nog zeker tig andere benamingen die met een afkorting beter schijnen te klinken.)
(ad 2: ook een tijdlang als MVHBB aangeduid, waarbij de H voor huisje stond. Door ettelijke miskleunende kabinetten achter elkaar met als gevolg torenhoge huizenprijzen is de H voor starters uit de afkorting weggehaald)

**bevolkeren, het bevolken als doel in het leven zien met de sociale dienst als middel


5 reacties

Quinn · 21 mei 2007 op 15:55

Originele column. Ik heb nooit geweten dat er verbanden te leggen waren tussen Sinterklaas, pindakaas en lente, maar met een beetje creativiteit is dat blijkbaar wel te doen. Ik vind er een aantal leuke vondsten in zitten. De voetnoten leiden een beetje af van de rode draad, maar ach, een experimentje moet kunnen. Wel jammer van de fout in de eerste zin, maar ik ben blij dat ik toch doorgelezen heb. Ik vind het wel verfrissend 🙂

KawaSutra · 21 mei 2007 op 21:03

Pindakaas en Sinterklaas als grote gemeenschappelijke deler. Hoe verzin je het! De rode draad vertoont hier en daar wat knopen maar ik heb er toch met plezier doorheen gelezen.

John_van_Leverdingen · 22 mei 2007 op 09:33

Tja Quinn, inderdaad heeeeel jammer die taalfout in mijn eerste zin. Dat is als je eigenwijs bent en denkt geen spellingcontrole nodig te hebben.
Misschien ook omdat ik enkele woorden gebruikte die de spellingcontrole nooit toegelaten zou hebben.

Het kan ook te maken hebben met het afbranden van die zeilboot in Engeland, of was dat geen kofschip?

Mup · 22 mei 2007 op 13:41

[quote]Hopelijk wordt het snel zomer, zodat mijn gedachten en vraagstukken weer wat rationeler aanvoelen.[/quote]

Ik gun het je hoor John, bij mij werkt het, welkom terug,

Groet Mup.

pally · 22 mei 2007 op 15:42

ha, Ha , dit is echt pindakaas met stukjes noot waarvan de herkomst onduidelijk blijft, maar lèuk! 😀

groet van Pally

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder