Wat moet je doen als je meisje een stukje opschuift als je op het punt staat haar behaatje los te peuteren? Muziek opzetten van [url=http://www.bbc.co.uk/music/profiles/whitebarry.shtml]Barry White[/url] of [url=http://www.luthervandross.com/index2.html]Luther Vandross[/url]! Zij zorgen er gegarandeerd voor dat je avond gesmeerd verloopt. Behalve hun voorliefde voor slaapkamerromantiek hebben beide zwaargewichten meer gemeen. Ze zweven vorig jaar allebei op het randje van de dood. Luther Vandross overleeft ternauwernood een beroerte en liet onlangs aan keuveltante [url=http://www.oprah.com/]Oprah[/url] weten dat hij op dit moment langzaam overeind krabbelt. [url=http://nu.nl/news.jsp?n=171041&c=62 ]Barry White[/url] is minder gelukkig en overlijdt op 4 juli. Barry White staat met zijn uptempo soulmuziek in ‘73 aan de wieg van de disco. Megaster David Bowie heeft snel door dat disco de toekomst wordt. Samen met John Lennon en sessiezanger Luther Vandross schrijft hij de danshit Fame. De soepele tenor van Vandross blijkt uitermate geschikt voor het discorepertoire. Hij zingt met een knipoog, alsof hij zijn teksten niet helemaal serieus neemt. Eén van zijn hits heet niet voor niets I Really Didn’t Mean It. In een periode waarin de muziek wordt gedomineerd door ‘lang leve de lol’ lijkt hij helemaal op zijn plaats.

Terwijl Barry White met zijn bronstige stem een reeks internationale hits scoort, waaronder Never Never Gonna Give Ya Up en Let The Music Play, komt de solocarrière van Luther Vandross merkwaardigerwijs nauwelijks van de grond. Pas in ’81 scoort hij een hitje met Never Too Much. Daarna probeert hij steeds krampachtiger aansluiting te vinden bij de dan heersende trends. Ook de platen van Barry White verdwijnen in de jaren ‘80 snel in de uitverkoopbakken.

Luther Vandross heeft op een gegeven moment genoeg van zijn kleine appartementje en besluit de zaken anders aan te pakken. Hij neemt in ’94 het duet Endless Love op met Mariah Carey. Het glazuur springt van je tanden bij het horen van deze mierzoete ballade. Zelden klonk een liefdesduet zo ongeloofwaardig. De enige motivatie voor het opnemen van deze miskleun was het spekken van zijn eigen bankrekening. Vandross profiteert optimaal van de sterstatus van Carey. De single wordt een wereldhit.

Gelukkig gaat Vandross daarna weer zijn eigen weg. In ’96 levert hij zijn beste album, Secret Love, af. Hij zingt oprecht en de composities zijn ijzersterk. Het is een tijdloze cd waarop het talent van Vandross volledig tot zijn recht komt. Met dezelfde formule maakt hij vorig jaar het met vier [url=http://www.grammys.com/awards/]Grammy’s[/url] bekroonde Dance With My Father. Helaas staat daar wel een tenenkrommend duet met Beyoncé op dat bijna net zo slecht is als Endless Love. Blijkbaar had Vandross een nieuwe auto nodig of wilde hij een zwembad in zijn tuin laten aanleggen. Met de opbrengst van dat nummer kan hij nu in ieder geval zijn ziekenhuisrekeningen betalen.

De carrière van Barry White had zijn piek in de jaren ’70. Die van Luther Vandross komt pas veel later tot wasdom. Hoewel de muziek van Barry White bekend staat als ideaal hulpmiddel bij het voorspel, kan volgens rapper Twista de stem van Luther Vandross ervoor zorgen dat je elk meisje in bed kan krijgen. Blijkbaar waren veel mensen het met hem eens, want Twista scoorde met Slow Jamz dit jaar een grote hit. Niet elke dikzak zorgt trouwens voor succes in de slaapkamer. Als je niet gelijk een taxi wilt bellen, kun je beter geen risico’s nemen met [url=http://www.angelfire.com/punk2/walktheplank/demis.html]Demis Roussos[/url] of [url=http://www.lucianopavarotti.com/]Luciano Pavarotti[/url]!
[img]http://www.donewaiting.com/archives/barry.jpg[/img]


5 reacties

Irma · 25 mei 2004 op 12:02

Leuke constatering voor een column, maar daar zou ik het maar bij laten.

Ik zou mijn BH meteen dicht laten metselen als ik met een van deze zangers verleid wordt. Trek je er verder niets van aan, ik ben geen door’snee”meisje’ 😀 😉

Bakema_NL · 25 mei 2004 op 19:13

Dames die van deze 2 heren opgewonden raken zijn bij voorbaat al niet aan mij besteed………..ieder zijn meug zeg maar. 😛

Verder een leuke column en idd, met Vandross heeft het nooit echt willen lukken, er is dan ook veel beter soul-achtig materiaal in de wijde wereld….die ene cd die je noemde zal ik eens beluisteren, wie weet word ik er ook door verrast.

Mijn eigen vrouw heeft geen muziek nodig om in the mood te komen, sterker nog, de muziek moet uit, dat leid teveel af vind ze…. 😉

Ma3anne · 25 mei 2004 op 20:57

Ow, bedoel je vóórspelmuziek. Ik las voorspélmuziek.

Nou, ik heb nog liever bloemetjesbehang op mijn slaapkamer dan de muzak die jij beschrijft. Sorry. Wel leuk geschreven weer. 🙂

Eddy Kielema · 31 mei 2004 op 15:27

Oei, soulmuziek en muzak zijn toch echt 2 heel verschillende dingen hoor!

WritersBlocq · 11 oktober 2005 op 22:15

Wéér wat geleerd, Eddy!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder