Zullen ze bestaan? Geheime trainingskampen waar kersverse vredesextremisten worden klaargestoomd voor hun vredige strijd tegen alle haat. Ronselaars die op schemerige avonden jongeren weten te overtuigen van hun vredesideologie en zo in het diepste geheim een groeiend leger van vredesextremisten weten op te bouwen. Om vervolgens op de meest verrassende momenten toe te slaan. Hoe lang zal het nog duren voordat het weerpraatje van Erwin Kroll vooraf wordt gegaan door een terreurvoorspelling? Hoe lang duurt het nog voordat bijvoorbeeld terreurdeskundige Edwin Bakker van het instituut Clingendael voor dezelfde kaart staat als weersdeskundige Erwin Kroll, om vervolgens te wijzen op de delen van Nederland waar gedonder in de lucht hangt? Reëel is deze schets van de toekomst niet. Terreur is nog onvoorspelbaarder dan het weer. Je weet dat er regen in de lucht hangt, maar waar en wanneer het precies gaat vallen blijft gissen. En hoe het te stoppen lijkt wel net zo kansloos als het doen van een regendans om de oogst te redden. Of is er hoop?

Laat ik dan maar gelijk beginnen met in alle eerlijkheid toe te geven dat ik ook geen idee heb hoe het te stoppen. Voor iedere opgeblazen zelfmoordterrorist staat er meteen weer een even zo gewetensloze opvolger klaar. En hoe houd je zo’n wandelend kruitvat tegen? Eenieder die bereid is om te sterven kan, als hij dat wil, vele onschuldige mensen in zijn dood meenemen. Echter ondanks het feit dat de strijd tegen de donkere, binnendrijvende wolken mijns inziens een zware opgave is, houd ik hoop. Een sprankje, een idealistisch sprankje hoop.

Uitgangspunt voor dat kleine beetje hoop is het woordenboek. Wie namelijk het woordenboek er op naslaat, kan lezen dat extremisme staat voor “tot het uiterste gaan op politiek gebied”. Dat klinkt een stuk vriendelijker dan “het binnenvliegen van de Twin Towers” of “het opblazen van Londense metro’s” en eveneens als “het in brand steken van islamitische scholen en moskeeën”. Bij links extremisme, rechts extremisme, moslimextremisme en joodsextremisme draait alles om het gedachtegoed van een select gezelschap. Vaak wordt daarin een gemeenschappelijke vijand gecreëerd. Extremisme hoeft echter zo slecht nog niet te zijn, mits het tot het uiterste gaan wél resulteert in iets positiefs voor iedereen. Iemand een bepaald geloof of bepaalde haatdragende ideeën op proberen te leggen is verwerpelijk, maar ik kan toch weinig slechts ontdekken aan het in vrede dopen van de gehele wereld. Ruim baan voor het vredesextremisme.

Niet gewapend met explosieven, maar met slechts een spuitbus met een witte substantie trekken kleine groepjes vredesextremisten een druk bevolkte stad in. Om daarna, bij voorkeur op een zo vol mogelijk plein, de inhoud van spuitbus in de richting van een groep grauwe stadsduiven te legen. Op afstand kijken de extremisten toe hoe de menigte ademloos naar boven kijkt wanneer de lucht zich vult met kersverse vredesduiven. Nieuwe vredesextremisten verlaten, gemotiveerd door deze daad, de trainingskampen. Klaar voor een nieuwe en nog grotere daad tegen alles dat de vrede bedreigt.

4 Mei 2006. Op de Dam in onze hoofdstad is het druk. Nadat de trompettist de laatste noten van de Last Post heeft geblazen is het twee minuten stil op de Dam. De witte duiven, die beweegloos op het dak van het paleis plaats hebben genomen, zwijgen mee. Een paar uur na dit stilzwijgen wordt op een obscure website deze aanslag van stilte opgeëist uit naam van de vrede. Nederland in de greep van het vredesextremisme.

Wat de weersvoorspelling voor morgen is, kan me weinig schelen. Veel liever hoor ik de terreurdeskundige een volgende mondiale voorspelling geven: “Wederom een heldere dag zonder donkere, grijze wolken”.


12 reacties

champagne · 23 juli 2005 op 09:48

Ik vind het geweldig bedacht en goed geschreven! Het zou mooi zijn wanneer er iets tegenover al dat geweld komt te staan.

Haha, grauwe duiven wit spuiten… 😀

Mosje · 23 juli 2005 op 10:51

Prachtig stukje Alpeko. Ik sluit me bij je aan. Morgenvroeg maar eens een vredesbommetje laten ontploffen?

alpeko · 23 juli 2005 op 11:01

[quote]Prachtig stukje Alpeko. Ik sluit me bij je aan. Morgenvroeg maar eens een vredesbommetje laten ontploffen?[/quote]

Nee nee, geen bommen! Ja tenzij ze na de ontsteking resulteren in een ‘oorverdovende’ stilte en de geur van de vrede verspreiden.

Mosje · 23 juli 2005 op 11:05

Precies, die bommetjes had ik in gedachten. Ze knallen in stilte, en als je erdoor getroffen wordt, ga je er van glimlachen.

bert · 23 juli 2005 op 11:27

[quote]Laat ik dan maar gelijk beginnen met in alle eerlijkheid toe te geven dat ik ook geen idee heb hoe het te stoppen. [/quote]
Laat ik dan zeggen dat je wel op de goede weg bent. De enige manier om extreem negatieve dingen tegen te gaan is door extreem positieve dingen te gaan doen. Dat zie je in het groot en dat zie je in het klein.
Als je heel lief tegen je dochter van 14 zegt “Neem maar een navelpearcing, waar zullen we het laten doen”, zie je in de meeste gevallen het kind schrikken en is het eigenlijk al niet interessant meer.

Extremisme is in mijn ogen niet anders dan dwars liggen en overal puberaal tegenin gaan, in extreme vorm. Deze mensen hopen op tegengas. Daar teren ze op en daar groeien ze van.

alpeko · 23 juli 2005 op 11:39

Bert,

Dus we moeten terroristen als helden ontvangen? Smeken dat ze ons landje niet overslaan 😛 Haha. Ik snap je punt hoor, echter is het opvoeden van kinderen makkelijker dan het opvoeden van terroristen.

Outsider · 23 juli 2005 op 12:57

[quote]Laat ik dan zeggen dat je wel op de goede weg bent. De enige manier om extreem negatieve dingen tegen te gaan is door extreem positieve dingen te gaan doen. [/quote]

Daar zit zeker wel wat in, maar helaas lopen er op de wereld nogal wat halve gekken rond die gewoon een slechte inborst en een slecht karakter hebben en daar staat de meerderheid van de mensen, die van goede wil zijn, betrekkelijk machteloos tegenover.

Overigens een goed stuk van Alpeko.

bert · 23 juli 2005 op 14:45

[quote]Ik snap je punt hoor, echter is het opvoeden van kinderen makkelijker dan het opvoeden van terroristen.[/quote]
Dat denk ik ook wel, maar het kan alebei moeilijk zijn. En de gevolgen van grote fouten kunnen in beide gevallen toch wel groot zijn.
Kinderen van nu zijn de volwassenen en mogelijk de terroristen van de toekomst. Dat opvoeden moet natuurlijk wel nu gebeuren en niet als het al ontzettend fout loopt.

KawaSutra · 23 juli 2005 op 16:34

[quote]Om daarna………. de inhoud van spuitbus in de richting van een groep grauwe stadsduiven te legen.[/quote]
Dan jaag je alleen wel weer de milieu- en de dierenactivisten tegen je in het harnas.

Uitstekende column.

Scepsis · 23 juli 2005 op 21:28

Goed gevonden, maar mensen worden niet geboren als extremisten of terroristen. Het wordt hen aangeleerd, mensen worden geindoctrineerd en gehersenspoeld om geweld te gebruiken om onrecht te vaardigen. “Wie niet horen wil moet maar voelen is het antwoord” zegt Al-Qaeda. Een methode die mij absoluut niet bevalt, het beangstigt mij net als u maar het is wel de realiteit. Zonder voedingsbodem valt er weinig aan te leren. Dus laten we eens met zijn allen naar de oorzaken kijken van bijvoorbeeld het moslimextremisme, niet naar de symptomen. Laten we ons niet blind staren op wat onze regeringsleiders ons voorspiegelen of populisten in de Tweede Kamer, die het geweld toeschrijven aan religies omdat het in een of ander religieus schrift zou staan. Stop het simplistisch zwart/wit denken en vraag je eens af hoe kunnen we ervoor zorgen dat het draagvlak voor moslimextremisme kleiner wordt. Dat is niet door mensen uit te sluiten in de samenleving maar door met hen te praten om te beseffen wat er in hun hoofd omgaat. De media en onze leiders leren ons terrorisme veroordelen en verafschuwen maar niet begrijpen wat mensen beweegt om te sterven voor hun idealen. Terroristen worden beesten genoemd en ontmenselijkt, maar het zijn mensen van vlees en bloed met hele andere intenties.

Bush is de kruiwagen van Osama bin Laden. Blair het wiel, Berlusconi en Jan Peter Balkenende de handvatten. Daarom vrees ik het ergste voor Nederland. Nederland maakt zichzelf tot doelwit door onvoorwaardelijk Amerika en Israel te steunen in een buitengewoon onrechtvaardig foreign policy. Willens en wetens onrecht verdedigen omdat het van een bondgenoot afkomt heeft een prijs. Die prijs wordt niet betaald door onze leiders die ons eeuwig blijven voorliegen maar door onschuldige burgers. Zoals u en ik. Kijk niet naar de aanslagen van 11 september 2001 omdat de aanslagen die dag hebben plaatsgevonden, maar blik tien jaar terug in de tijd gerekend vanaf 2001. De vijand van het westen Osama Bin Laden was een vriend van het westen. Waarom is die ‘vriend’ een vijand geworden? Waarom worden alleen de landen getroffen die zich aan de zijde van de Amerikaanse regering scharen?

Ma3anne · 24 juli 2005 op 09:21

Ooit zong Dylan: The times they are achangin’…
We geloofden erin. Probeerden onze idealen voor wereldvrede uit te dragen. Bloemenkinderen.

Vraag me nog steeds af waar het precies fout is gegaan. We zaten duidelijk te suffen en droomden te veel.
Ik voel mijn idealen met de dag meer verslijten. De laatste paar jaar in sneltreinvaart.
Mooie column. Oud nieuws. Maar wie weet, zet dit verhaaltje weer een nieuwe positieve beweging in gang. Alle beetjes zijn hard nodig.
Bedankt dat je me weer even wakker schudt, zodat ik de draad weer op kan pakken.

Dees · 24 juli 2005 op 10:36

[quote]De witte duiven, die beweegloos op het dak van het paleis plaats hebben genomen, zwijgen mee.[/quote]

Oh jee… Bezweken aan de verf?

Vredesextremisme. Vrede onder dwang, vrede koste wat kost is al geen vrede meer. Maar het is verder wel een mooie gedachte.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder