Vrijheid van meningsuiting is ongeveer de meest misbruikte term die er bestaat. Deze drie woorden worden door talloze mensen gebruikt als alibi om alles maar te zeggen wat hun voor de bek komt en in feite iedereen gewoon uit te schelden die niet precies dezelfde mening heeft als henzelf. Jammer genoeg schijnen veel mensen onder vrijheid van meningsuiting te verstaan vrijheid van belediging. Aan de andere kant is het een grote illusie dat wij in Nederland vrijheid van meningsuiting hebben. Verscheidene keren heb ik het meegemaakt dat ik een ingezonden stukje naar een krant zond. Geen onvertogen woord stond erin en niemand werd door mij beledigd, maar als mijn mening niet helemaal overeenstemde met de mening van de redactie dan werd het niet geplaatst. Als het wel geplaatst werd, dan werd niet zelden de helft weggelaten, hoewel ik zo kort en bondig schreef als het maar kon. Grappen of leuke uitdrukkingen werden ook meestal weggelaten en soms werd een stukje van mij dusdanig veranderd dat ik maar liever zou hebben gehad dat het helemaal niet zou zijn geplaatst. Kortom, als een schooljongetje werd ik behandeld en ik heb wel van meer ingezondenstukkenschrijvers gehoord dat het hen precies zo is vergaan.
Ik heb wel eens gelezen dat de meeste kranten zeer veel ingezonden stukken ontvangen en dat zowat driekwart niet wordt geplaatst.

Talrijke malen heb ik in het nieuws vernomen, dat iemand met een blikje bier over straat liep of ergens tegen een muur stond te wateren en dan een dikke bekeuring kreeg van de politie. Dat is om uit je vel te springen van woede, want in de meeste steden is zowat nergens een openbaar toilet te vinden, maar als je dan van ellende ergens tegen een muur of boom gaat staan wateren, kun je €50 dokken. Wie dat overkomt moet echter niet de euvele moed hebben om dan tegen oom agent ‘klootzak’ of ‘zeiker’ te zeggen, want dan moet hij ook nog voor de rechter komen. Dan kan hij nog een extra boete krijgen of zelfs een werkstraf. Dus dan is er in het tolerante Nederland opeens niet meer zo veel ‘vrijheid van meningsuiting’.

Als men spreekt van vrijheid van meningsuiting maar mensen wel bestraft als ze hun mening uiten, dan zou men met hetzelfde recht kunnen zeggen dat wij hier bijvoorbeeld vrijheid van diefstal of vrijheid van mishandeling hebben. Met andere woorden: wij mogen wel iemand bestelen of mishandelen, alleen er staat wel straf op als we het doen. Dat is toch geen vrijheid? Tegen iemand zeggen dat hij vrij is om te doen en te zeggen wat hij wil, maar hem wel straffen als hij dat dan ook doet, is in mijn ogen geen vrijheid. Maar ik heb van filosofie net zo veel verstand als een konijn van hogere wiskunde, dus misschien zie ik het wel verkeerd. Ik raak wel vaker het spoor bijster in het labyrint van mijn hersenpan.

Maar afgezien ervan of het voor de wet nu strafbaar is of niet, blijft de vraag: moet alles gezegd kunnen worden? Ik vind van niet. Men moet wel zijn mening over alles kunnen zeggen, maar daar hoeven dan niet allerlei beledigingen aan toegevoegd te worden, want het leven is zo al moeilijk genoeg en ruzie is er ook genoeg. Dan doemt er al meteen een moeilijkheid op, want er zijn mensen die al diep beledigd zijn als men het alleen maar niet eens is met hun mening of overtuiging en aan de andere kant zijn er ook mensen die een olifantshuid en eelt op de ziel hebben en smakelijk lachen om de grootste beledigingen. Iemand kan dus met zijn uitspraken tegen het één of ander niet met iedereen rekening houden, want dan kan men in feite helemaal niets meer zeggen.

In mijn epistels breek ik mij nogal eens het hoofd hierover. Is mijn kritiek wel gerechtvaardigd en spot ik niet te veel? Als ik bijvoorbeeld schrijf dat ik de meeste (niet alle) peperdure design meubels spuuglelijk vind, dan zullen er ongetwijfeld wel verscheidene mensen in hun wiek geschoten zijn omdat zij juist wel houden van design meubels. Het is nooit leuk om te horen dat iemand je kostbare interieur waar je zo trots op bent eigenlijk maar kut vindt. Moet ik het om die reden dan maar niet schrijven? Ik vind van niet, want mijn gedachten en gevoelens hebben ook recht van bestaan en die moet ik kunnen uiten. Het komt er uiteindelijk op neer dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken hoe ver hij kan gaan met zijn kritiek en spot. Maar hoe voorzichtig men ook is met zijn meningen en oordelen en zelfs als men iets schrijft dat helemaal geen kritiek is, dan nog zullen er altijd mensen zijn die zich beledigd voelen. Men kan het nooit iedereen naar de zin maken. Overigens is er ook genoeg gepeupel dat het prachtig vindt als anderen beledigd en belachelijk gemaakt worden. Zodra het henzelf overkomt, is het echter opeens niet zo leuk meer.
Een aardig voorbeeld daarvan is wel die vreselijke Jan Mulder, die het zo grappig en ironisch vond om te zeggen dat Dick Advocaat opgehangen en gestenigd moest worden. Toen premier Balkenende er voorzichtig en fatsoenlijk iets van zei, eiste de heer Mulder excuses van de premier. Vanzelfsprekend deed Balkenende dat niet en hij zei hierover: ‘een beetje zelfkritiek zou voor de heer Mulder geen kwaad kunnen.’ En daar ben ik het 1200% mee eens.


19 reacties

WritersBlocq · 10 augustus 2005 op 11:30

[quote]Maar hoe voorzichtig men ook is met zijn meningen en oordelen en zelfs als men iets schrijft dat helemaal geen kritiek is, dan nog zullen er altijd mensen zijn die zich beledigd voelen. [/quote]
[quote]Overigens is er ook genoeg gepeupel dat het prachtig vindt als anderen beledigd en belachelijk gemaakt worden. Zodra het henzelf overkomt, is het echter opeens niet zo leuk meer.[/quote]
Zo ervaar ik jou ook, Outsider, als 1 van die mensen. Zelf ben ik totaal onterecht onderuit gehaald in de reactie op jouw column ‘Terreur in het hoofd’. Veel te veel, te vaak, heb ik jou anderen beestachtig respectloos zien behandelen via reacties.
[quote]Verscheidene keren heb ik het meegemaakt dat ik een ingezonden stukje naar een krant zond. Geen onvertogen woord stond erin en niemand werd door mij beledigd,[/quote]
Door wat ik van jou gezien heb, twijfel ik 100% aan de waarheid van deze laatste quote. Je column vind ik, op een paar kleine slordigheden na, goed geschreven.

Outsider · 10 augustus 2005 op 11:54

Ik vind dat Shitonya het goed duidelijk heeft gemaakt wat ik bedoelde, WB, met mijn reactie bij Terreur in het hoofd. Ik vind niet dat ik je daar onderuit haal en ook is er geen sprake van ‘beestachtige respectloosheid.’

Domicela · 10 augustus 2005 op 12:36

[quote]Het komt er uiteindelijk op neer dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken hoe ver hij kan gaan met zijn kritiek en spot[/quote]

Er is niets mis met kritiek en spot, zolang je zelf ook tegen kritiek kunt en over een (flinke) portie zelfspot beschikt. Mijn oma had er een oud gezegde over: het is de toon die de muziek maakt.

En daar schort het m.i. nog wel eens aan.

Groetjes,
Mila.

bert · 10 augustus 2005 op 12:45

Ik sluit me volledig aan bij de terechte opmerkingen van WB.
Ook ik vind deze column verder qua inhoud niet verkeerd. De plas alinea had wat mij betreft overgeslagen kunnen worden, plassen is mijn inziens niet het uiten van een mening maar meer het uit(lat)en van de blaas.

Outsider · 10 augustus 2005 op 12:53

WB is anders wel van mening, Bert, dat ik er genoegen in zou scheppen om anderen te beledigen en belachelijk te maken. Met die mening zit ze er verschrikkelijk naast.

KawaSutra · 10 augustus 2005 op 13:00

Er zijn maar weinig CX-ers die door de redactie tot de orde zijn geroepen vanwege ongepaste opmerkingen naar mede-columnisten. Jij bent daar één van.

[quote]Als het wel geplaatst werd, dan werd niet zelden de helft weggelaten, hoewel ik zo kort en bondig schreef als het maar kon.[/quote]
Deze column had ook veel korter en bondiger gekund. Daarmee komt de vrijheid van meningsuiting niet in gevaar.

Li · 10 augustus 2005 op 13:05

Kritiek hoeft helemaal niet beledigend te zijn.
Het ligt er meer aan hoe je het zegt of hoe je het schrijft.

[quote]Het is nooit leuk om te horen dat iemand je kostbare interieur waar je zo trots op bent eigenlijk maar kut vindt.[/quote]

Dit is een goed voorbeeld. Je kunt ook zeggen dat het er leuk uitziet maar dat het je smaak niet is.

[quote]Wie dat overkomt moet echter niet de euvele moed hebben om dan tegen oom agent ‘klootzak’ of ‘zeiker’ te zeggen, want dan moet hij ook nog voor de rechter komen.[/quote]

Mierenneuker mag overigens wel 😀

Li

bert · 10 augustus 2005 op 13:12

@Outsider
[quote]WB is anders wel van mening, Bert, dat ik er genoegen in zou scheppen om anderen te beledigen en belachelijk te maken.[/quote]
Het gaat er niet om hoe jij het bedoeld en of dat je er genoegen in zou scheppen. Het gaat er om hoe opmerkingen op anderen over komen. Diverse keren komen opmerkingen van jou dus blijkbaar anders op mensen over dan dat jij dat bedoeld zou hebben.
Misschien dat je daar toch iets mee kan doen. 🙂

Wright · 10 augustus 2005 op 13:18

Het volgende stukje vond ik op het Internet, het laat (naar mijn bescheiden mening) duidelijk zien dat totale vrijheid van meningsuiting niet bestaat.

Vrijheid van meningsuiting

Een ieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te koesteren en de vrijheid om inlichtingen of denkbeelden te ontvangen of te verstrekken, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.

Daar de uitoefening van deze vrijheden plichten en verantwoordelijkheden met zich brengt, kan zij worden onderworpen aan bepaalde formaliteiten, voorwaarden, beperkingen of sancties, die bij de wet zijn voorzien en die in een democratische samenleving noodzakelijk zijn in het belang van de nationale veiligheid, territoriale integriteit of openbare veiligheid, het voorkomen van wanordelijkheden en strafbare feiten, de bescherming van de gezondheid of de goede zeden, de bescherming van de goede naam of de rechten van anderen, om de verspreiding van vertrouwelijke mededelingen te voorkomen of om het gezag en de onpartijdigheid van de rechterlijke macht te waarborgen.

Ook op cx bestaat het recht op het uiten van je mening, dat daar een mening tegenover staat is dan een logische consequentie.
Jammer dat het elke keer moet eindigen in een ‘flame’.
Ik voorzie weer vele reacties.
(En daar heb ik de bol van Ma3 niet voor nodig):-P

Dees · 10 augustus 2005 op 14:14

Vrijheid van meningsuiting (zeggen dat alle wildplasregels in Nederland onzinnig zijn) vind ik iets anders dan vrijheid van persoonlijke belediging (zeggen dat een bepaalde agent een zeikerd is).

Alleen is het wel lastig om de grens te bepalen. Is bijvoorbeeld het bestempelen van de Islam tot achterlijke godsdienst nou een belediging, of juist een typisch geval van vrijheid van meningsuiting? Het hangt er vanaf hoe je het onderbouwt dan, denk ik.

Ik vind dit een goede column, your best so far.

Minpuntje vind ik wel het aanhalen van je eigen grieven over ingekorte stukjes. Ingezonden stukken hoeven niet geplaatst en mogen naar goeddunken van een redactie worden ingekort. Dat heeft met jouw vrijheid van meningsuiting niet zoveel te maken, als wel met de vrijheid van de redactie om te bepalen wat bij hun blad / krant past.

Verder, ondanks het gebruikelijke persoonlijke geharrewar, stemt je column tot nadenken. Goed gedaan dus.

bert · 10 augustus 2005 op 14:32

@Dees
[quote]Verder, ondanks het gebruikelijke persoonlijke geharrewar, stemt je column tot nadenken. Goed gedaan dus.[/quote]
Deze reactie van Dees vind ik de beste tot nu toe.

Ma3anne · 10 augustus 2005 op 15:12

Over meningen uiten valt veel te zeggen en je column draagt aan die discussie zeker een steentje bij.
Ik vraag me wel eens af hoe het staat met het meningen innen. Ook dat is een kunst op zich, denk ik.

Eddy Kielema · 10 augustus 2005 op 15:32

[quote]Ik vraag me wel eens af hoe het staat met het meningen innen. Ook dat is een kunst op zich, denk ik.[/quote]
Dat is idd een kunst die helaas niet iedereen onder de knie heeft.

Troy · 10 augustus 2005 op 17:01

Een lekkere “Outsider” column. Je weet op een humoristische wijze je mening te verwoorden. En die heb je, dat is duidelijk 🙂

Grt Troy

Troy · 10 augustus 2005 op 17:01

Ook ik heb zeker een eigen mening. Ik plaats em zelfs twee keer:-P Foutje,:red:

Geertje · 10 augustus 2005 op 20:07

[quote]ergens tegen een muur stond te wateren en dan een dikke bekeuring kreeg van de politie. Dat is om uit je vel te springen van woede, want in de meeste steden is zowat nergens een openbaar toilet te vinden, maar als je dan van ellende ergens tegen een muur of boom gaat staan wateren, kun je €50 dokken. Wie dat overkomt moet echter niet de euvele moed hebben om dan tegen oom agent ‘klootzak’ of ‘zeiker’ te zeggen, want dan moet hij ook nog voor de rechter komen.[/quote]

Ik heb van ellende nog nooit ergens tegen een boom staan wateren, maar ja ik ben een vrouw. Het schijnt, dat mannen ook eerst gaan zitten schijten om vervolgens tot de ontdekking te komen, dat het toilet papier op is. Vrouwen kijken eerst of er voldoende toiletpapier is. Maar nogmaals dat schij(n)t zo te zijn. Mierenneuker is een woord wat je in dat geval wel mag gebruiken, wordt beschouwd als een compliment, naar het schij(n)t. Voor het overige kun je bovenstaande beschouwen als een ingezonden stukje van mijn kant

😛

Louise · 10 augustus 2005 op 21:49

En toch Outsider, krijg je het steeds weer voor elkaar om met jouw schrijfsels iedere cx-er in de pen te laten klimmen. Soms meerdere keren achter elkaar.
Heb eens zitten bedenken waar ‘m dat toch in zit…
Ik ben er nog niet uit, maar als ik jouw stukjes lees, zie ik een nukkig, boos, boos, boos jochie voor me (waarschijnlijk ben je een meneer ;-)), die maar eindeloos tegen een boom staat te trappen omdat het allemaal alwéér niet gaat zoals hij het bedoeld had. Of omdat alweer niemand begrijpt hoe hij het bedoeld had. Zoiets.
Puur mijn mening, Outsider. Zo voel ik het.

Maar schrijven kun je wel volgens mij 😉

Outsider · 10 augustus 2005 op 23:57

Ik kan nu wel weer aan het uitleggen slaan, Louise, maar dat helpt niet, daar ben ik inmiddels wel achter. Gelukkig zijn er ook genoeg die het wel begrijpen. Sally nam het zelfs voor mij op bij het stuk Een nieuwe broek.

Raindog · 11 augustus 2005 op 12:57

Ja, die Sally is me d’r eentje. Je moet er niet aan denken dat zo iemand nog eens met je mee moet rijden, naar Camelot bijvoorbeeld.

😀

Serieuzer van toon:
Ben het met Dees eens maar op de een of andere manier lijkt het stuk doordrenkt van persoonlijke grieven. Althans, zo komt het over. Je stuk is desalniettemin duidelijk anders bedoeld. Namelijk om in meer algemene zin een punt te maken wat je nog heel aardig lukt ook.

Het stukje over ingezonden toestanden had er wat mij betreft inderdaad niet tussen gehoeven. Laten we de goden op onze blote knieën danken dat driekwart of meer van de ingezonden stukken de krant niet halen. Bovendien, in de algemene voorwaarden staat over het algemeen duidelijk genoeg vermeld welke rechten een redactie zich allemaal wel niet voorbehoudt. Als je daar niet mee kunt leven moet je ook gewoon niets inzenden denk ik dan.

Leuke column Outsider.

Edit: Ik zie nu dat Dees dat allemaal ook al vond. Ben het gewoon met Dees eens dus. Ik ga geloof ik van ‘met Dees eens’ maar mijn ‘herkenbaar’ maken.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder