In de westerse wereld is het heel normaal. De dames voegen in, rijden netjes mee, gebruiken de make-up spiegel waar die voor bedoeld is en al met al vormen zij een welkome aanvulling op de schare neuspeuteraars die wij voor de stoplichten zien. In Saudi Arabië is dit echter een vreemd iets. Het is daar de vrouwen verboden om achter het stuur te kruipen. Ik wed dat menig westerse man het hier stiekem mee eens is maar dit terzijde.
Nu zijn er echter een veertigtal Saudi dames die dit verbod tergen en er op uit trekken in hun vierwieler. De hele wereld schreeuwt moord en brand dat zij worden beteugeld in hun vrijheid om zich, sneller dan een kameel, te verplaatsen en steunt de actie.

Dit gaat mij te ver. Stel je nu eens voor dat wij onze meiden aansporen om in Amsterdam te gaan scheuren zonder rijbewijs. Dat vindt toch niemand een goed idee? Het is toch van de zotte dat je illegaal gedrag gaat aanmoedigen onder het mom van vrijheid? Is het niet beter om te protesteren dat zij geen rijles mogen nemen? En dan nog, heeft iemand zich weleens afgevraagd wat de werkelijke reden is dat deze dames niet mogen autorijden?

De traditie daar gebiedt dat de vrouw zo’n twee meter achter de man loopt. De koran zal geen uitzondering maken voor wat betreft het autorijden. Iedereen weet dat twee meter ook wel bumperkleven wordt genoemd, dus dat gaat gewoon niet.
Je zou kunnen voorstellen om die afstand te vergroten voor wanneer zij de weg op wil. Maar ja, ik kan me levendig voorstellen dat de Saudi man er niet op zit te wachten om elke keer voor zijn vrouw uit te rijden, ook zoiets.

Of misschien zijn er in het verleden incidenten geweest met kop-staartbotsingen tussen kamelen, waar de vrouwen de leidsels in handen hadden. En als je ze al niet kunt vertrouwen met een 1 pk kameel, waarom zou je dan willen dat zij met een veelvoud daarvan op pad gaan. Hoe meet je de paardenkrachten van een kameel eigenlijk, geen idee.

Het kan ook zijn dat het een enorm gedoe wordt met rijbewijzen. In Europa is het eenvoudig om de identiteit van de draagster vast te stellen. Een snelle controle op uiterlijk en leeftijd voldoet. Maar vraag bromsnor maar eens om dat te doen bij een, in een boerka gehulde, chauffeuse en hij zal onmiddellijk in de stress schieten. Dit is een praktisch probleem wat niet eenvoudig op te lossen is denk ik.

Kortom, ik gun het de vrouwen daar van harte, maar neem eerst eens een paar lessen…


12 reacties

Yannick · 25 juni 2011 op 13:42

vraag me af of ze daar uberhaupt wel eens van rijlessen gehoord hebben.

Vraag me trouwens wel af waar ze een auto voor nodig hebben, ze mogen toch ook niet werken. Kunnen ze niet beter gewoon eerst zorgen dat ze mogen werken en dan gewoon een baan met auto van de zaak. Dan mogen ze er vast ook wel eens een keertje in rijden.

Kwiezel · 25 juni 2011 op 13:46

Mart!

De stijl van je stuk spreekt me niet zo aan. Het is behoorlijk stellend geschreven, waarbij je probeert de lezer jouw mening over autorijdende Saudische dames op te leggen. Voorbeeld: “Dat vindt toch niemand een goed idee?” In een dergelijke vraag laat je geen ruimte aan de lezer om zelf een oordeel te vormen over je onderwerp.
Verder ontbreekt er in mijn ogen creativiteit en een bepaalde vorm van aantrekkelijkheid in je stuk. Met bijvoorbeeld een leuke anekdote over een onkundige automobiliste in Ryaad zou je je column veel meer glans kunnen geven dan nu.

LouisP · 25 juni 2011 op 14:28

Is het niet beter om te protesteren dat zij geen rijles mogen nemen? En dan nog, heeft iemand zich weleens afgevraagd wat de werkelijke reden is dat deze dames niet mogen autorijden?

Ik vind dat een goede zin….het onderwerp best wel origineel. Trouwens, van vrouwen achter het stuur en zo…da’s toch al lang achterhaald? Iedereen weet toch hoe dat zit?

Zie ook mijn oude column: “Vrouwen op weg, stuur ze maar naar mij.’

Chris · 25 juni 2011 op 14:34

Ik begrijp de strekking van je stukje. Maar voor je het weet slaan we te ver door en komen we in een situatie, die ik in mijn stukje “100 travestieten” zo’n 2 jaar geleden geloof ik heb beschreven.

Yannick · 25 juni 2011 op 15:03

Ik denk juist dat de autoritaire toon past bij dit stuk. Het geeft een bepaalde tegenstrijd, aan 1 kant heeft hij geen echt bezwaar tegen het feit dat vrouwen autorijden, aan de andere kant zegt hij als dominante alphamale gewoon wel hoe ze dat dan vervolgens moeten doen.

De (vrouwelijke) lezer van dit stukje moet inderdaad het gevoel krijgen “hey verdomme heb ik ook nog wat te zeggen over hoe ik voor mijn rechten opkom?”

Ben het wel met je eens Kwiezel dat er op creatief vlak wat aantrekkelijkheid ontbreekt.

SIMBA · 25 juni 2011 op 16:09

Ik weet niet waar je het idee vandaan haalt dat ze geen rijles nemen…..

pally · 25 juni 2011 op 23:12

Op de een of andere manier vind ik het geen evenwichtig stukje, maar wel behoorlijk macho. En daar hou ik niet zo van, van dat laatste vooral niet. Tja…

groet van Pally

Mien · 26 juni 2011 op 11:24

[quote]Liever een hoofddoek om dan een plank voor de kop.[/quote]

Nieuw globaal spreekwoord (heel veel jaar na Christus)

Mien

Meralixe · 26 juni 2011 op 15:26

Ik denk dat deze column totaal vanuit humoristische hoek dient gelezen te worden, hopelijk.

sylvia1 · 27 juni 2011 op 08:24

Wel verrassend om de andere (helemaal niet voor de hand liggende) mening te gaan verdedigen, vind ik wel origineel. Maar ik ga er vanuit dat je het totaal niet meent 😀
Die rijdende vrouw had toch een filmpje op YouTube gezet? Ze wou boodschappen kunnen doen met de auto. En ze reed en parkeerde prima hoor!

Mart · 29 juni 2011 op 13:43

Met een knipoog geschreven…

Wat oordelen mensen toch snel hè… 😆

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder