Laatst had ik een discussie over sociale zekerheden en de vraag of mensen hier misschien niet wat snel misbruik van maakten. Het bleek wel erg gemakkelijk van mij te zijn dat ik hier geen uitgesproken mening over had. Excuse me? Waarom moet ik daar een mening over hebben? Ik had de cijfers niet bij de hand en ik had niet heel uitkeringsgerechtigd Nederland op spreekuur gehad. De bewering dat er wel eens met een BMW een voedselpakket werd opgehaald bij de voedselbank overtuigde mij niet. Is het wel echt waar en gaat het misschien over een incident?

Mensen moeten helemaal niet overal een mening over hebben. Ik vind dat veel mensen juist veel te snel hun mening uitblaten. Het mag natuurlijk, maar wat is er mis met een beetje onderbouwing? Noem me gek, maar ik neem personen zonder kennis van zaken maar met grote mond niet zo serieus. Het komt een beetje Henk en Ingrid op mij over. Ik heb geen mening over de trainingscapaciteiten van Louis van Gaal, de vraag of Pluto terecht tot dwergplaneet werd benoemd of de (on)schuld van OJ, omdat ik geen flauw benul heb waar ik het over heb. Ik kan best iets uit mijn duim zuigen, daar gaat het niet om, maar waarom zou ik?

Mensen worden dan wel mondiger, maar volgens mij hoort hier ook een verantwoordelijkheid bij. Op het FOK!forum en geenstijl kun je lachen, ook huilen trouwens. Lekker anoniem zonder kennis van zaken of grammatica alles afzeiken is niet zo moeilijk hè. Meestal werkt het op de lachspieren, veroorzaakt het plaatsvervangende schaamte of maak ik me zorgen om het niveau. Ik ben best wel een fan van vrijheid van meningsuiting enzo, want het leven als schrijver in China gaat ook niet over rozen. Maar zeg nou es eerlijk, is dat echt jouw mening of had je gewoon zin om je eens lekker af te reageren?

Dus… het lijkt mij een prima idee dat mensen zich eerst eens verdiepen in iets. En als het allemaal iets te ingewikkeld is of te veel dan is dat helemaal geen ramp. Je kunt niet overal vanaf weten. Dan heb je gewoon geen mening, is dat nou zo erg?

Categorieën: Maatschappij

2 reacties

Libelle · 21 april 2012 op 10:01

In de tijd die er zit tussen mijn nadere bestudering en mijn opinivorming, hebben slimme mensen al misbruik gemaakt van deze beschaving.
Daarom lok ik ze soms al wat eerder uit de tent.
Het is de ‘survival techniek’ van de eenvoudige mens, die zich ‘geen mening hebben’ niet kan permitteren. Enige achterdocht is soms het enige wat ik heb.

WritersBlocq · 22 april 2012 op 11:33

Geen mening is geen optie, dat is mijn mening.

Maar ‘ik weet het niet’, dat kan natuurlijk altijd 🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder