[b][i]In het VPRO programma Boeken van zondag 15 februari legde een bioloog uit dat homoseksualiteit een gewoon verschijnsel is in de dierenwereld. Bij zeker 500 diersoorten, waaronder insecten, vogels, runderen en primaten (de mens is ook een primaat), komt het voor.[/b][/i] Homoseksualiteit is een evolutionair verschijnsel dat de binding binnen de groep bevordert. Het is dus een positief verschijnsel, een variant van het altruïsme.

Door de eeuwen heen is sodomie, zoals homoseksualiteit ten onrechte naar het bijbelse verhaal over de steden Sodom en Gomorra is vernoemd, te vuur en te zwaard vervolgd. Op de zaterdag voorafgaande aan genoemde zondag dwaalde ik door Utrecht en zag bij de Dom een herdenkingssteen in het plaveisel waarin een aantal 18de eeuwse slachtoffers van de gruwelijke homovervolging door de Kerk werd herdacht.
Vandaag de dag worden, althans in ons land en de meeste Europese landen, geen homo’s meer vervolgd om hun geaardheid. Dankzij onvermoeibare strijd, waarbij ze ook gesteund werden door vrijdenkers, konden homo’s en lesbo’s emanciperen. En hoewel hun emancipatie nog niet helemaal voltooid is, worden ze niet meer, zoals in Iran, opgehangen.

Vrijwel alle profeten in de thora, de bijbel en de koran waren getrouwd althans hadden een intieme relatie met een of meer vrouwen. Mohammed zelfs met een meisje van negen. Jezus had geen intieme relaties met vrouwen. Hij omringde zich met twaalf mannen. Dat bewijst niet dat hij homo was, maar het geeft te denken.
Je zou verwachten dat de leer die zich beroept op Jezus alias Christus, een soepele omgang had met homoseksualiteit. Niets is minder waar. De onderdrukking van homoseksualiteit lijkt zelfs omgekeerd evenredig met de homoseksuele neigingen die bij priesters, monniken en nonnen voorkomt. Leven in een gesloten gemeenschap van uitsluitend mannen of vrouwen cultiveert onontkoombaar latente homoseksualiteit. Daar is niks mee, ténzij die geaardheid wordt ontkend en onderdrukt. Het gevolg: allerlei laten we zeggen merkwaardige uitspattingen.

Laten we gewoon doen: homoseksualiteit is een normaal verschijnsel, dat bij misschien wel alle dieren voorkomt. Als men dat aanvaardt, verdwijnen verknipte en verkrampte bijverschijnselen en misvattingen als sneeuw voor de zon en kunnen homodominees, homopriesters, lesbononnen en homomonniken gezellig meevaren met de Gay Parade.

© Jan Bontje 2009

Categorieën: Algemeen

10 reacties

WritersBlocq · 22 februari 2009 op 19:25

Een poos terug heb ik iets gelezen over homo-leeuwen. Die waren dan wel(-licht?) homo omdat de 2 mannetjes door mensen met elkaar waren opgescheept.

Hoe dan ook, bij mens of dier, het maakt mij niet uit. Wel vraag ik me af waarom er bijv. in sauna’s wel vrouwendagen zijn, maar geen mannendagen. Schijnt te zijn vanwege het feit dat er mannen op af zouden komen die zich niet kuis gedragen. Dat vind ik dan wel weer gek, als dat zo is.

Goed verhaal, met een 1 woordje te weinig
[quote] Daar is niks mee, [/quote] maar ik lees jouw stukjes altijd graag omdat ze kort en bondig zijn.

Groetje, Pauline.

u-queen · 22 februari 2009 op 20:07

Vorige zomer was nog uit onderzoek gebleken dat minimaal 10% van de mannelijke eenden de voorkeur gaf aan zijn eigen sekse, ietwat merkwaardig dat iemand daar onderzoek naar verricht 😕 maar oke, het is dus blijkbaar heel natuurlijk 😀
Laat die mensen inderdaad lekker zijn wie ze zijn ongeacht bouwvakker of Priester 😀

Boeiend geschreven en leuk om te lezen 😉

Mosje · 22 februari 2009 op 20:42

Over homoseksualiteit schrijven, in algemene zin, in een paar honderd woorden, nog even Jezus en de bijbel erbij halen… Neem me niet kwalijk, dat kan de beste schrijver nog niet. Ik vind dit dan ook een volkomen mislukt stukje.
Had je maar beperkt tot een bepaald aspect of zo, maar dit…

Kus,
Mosje

KawaSutra · 22 februari 2009 op 22:45

[quote]Hij omringde zich met twaalf mannen. Dat bewijst niet dat hij homo was, maar het geeft te denken. [/quote]

Dus als een man zich regelmatig omringt met andere mannen dan is hij homo of het geeft te denken? De keuze van de titel is natuurlijk je goed recht, maar geeft mij te denken.
Niet echt relevant bij dit onderwerp maar wie is Jezues?

WritersBlocq · 22 februari 2009 op 23:18

Ik had de tietel nog niet eens gezien 😎

u-queen · 23 februari 2009 op 02:34

hier nog een 😀

Dees · 23 februari 2009 op 09:49

Moet ineens denken aan die gewoonte van de EO in de jaren tachtig om natuurdocumentaisres uit te zenden. Met name over hele degelijke vogels, die zo volgens christelijke normen en waarden hun gezinsleven hadden. Ik kan me helemaal voostellen hoe de shots van de woerden die elkaar besprongen er zorgvuldig uit werden geknipt. Verder vind ik het wel een ok stukje, maar een beetje politiek correct, dus een beetje [i]stating the obvious[/i]…

axelle · 23 februari 2009 op 11:01

Was Jezues een homo
De woordspeling ontgaat me

datmensinkenia · 23 februari 2009 op 18:58

Stuk heb ik bijna niet gelezen. Toen dacht ik dat de spelling in de titel opzettelijk was, maar helaas….

Eigenlijk kan het me totaal niet schelen of Jezus homo was, of straight of een USB stick of weet ik veel wat. Hij heeft niets voor mij te betekenen. Maar dit vind ik verkeerd:

[quote]homoseksualiteit is een normaal verschijnsel[/quote]

Pardon? Normaal? Omdat andere dieren het ook doen? Homosexualiteit bestaat naar mijn mening uit het feit dat de sexuele drang enorm sterk en ietwat doelloos is. Als ik lang genoeg zonder sex zit, wil ik misschien ook een lekker mannenkontje, maar dat vind ik zeker niet “normaal”.

Sex is daar in de eerste instantie om een diersoort te laten reproduceren. Natuuurlijk is het leuk, anders doen we het niet. Het is bedoeld om kinderen te maken and neuken met mensen van hetzelfde geslacht is niet normaal. Als dat het geval was, waren we allang uitgestorven, dat is gewoon logisch.

Mien · 24 februari 2009 op 08:52

Kan je zus ook homo zijn?
Had ook als titel gekund.

Daar waar sex en liefde met elkaar in verwarring raken kan zowaar een beestenboel ontstaan.

Aldus diepgaand onderzoek in afgelegen boerenstreken in Canadees achterland.

Daar waar en mannen en vrouwen te kort zijn wordt zo nu en dan dierenliefde bedreven.
Ben je dan meteen een dierofiel of beestenpot?

Kom kom, heb elkaar lief, in welke vorm dan ook, met wederzijdse trouw, goedkeuring en verlangen.

By the way. Van de week was ik nog verliefd op een steen. Heb die zelfs gekust.
Als Keiebijter moet dat kunnen.

Mien over de stand der dingen

Geef een reactie

Avatar plaatshouder