De weblogindustrie groeit als een met groeihormonen volgespoten varken. De nieuwe logs vliegen als tv-commercials om je oren.
Je komt van alles tegen als je de moeite wilt nemen daar een kleine studie van te maken. Wat bezielt sommige mensen. Wil ik echt weten dat Henkie.web.nl zijn duiven al jaren voert om te voorkomen dat ze doodhongeren? Of dat Magda.web.nl een logje maakt met de mededeling: “vandaag even een kort logje..tot morgen.”
En wil ik echt weten dat Chocolade.web.nl vandaag spinazie on the rocks eet?

Om toch aan de benodigde hits te komen, want daar gaat het om in webland, trachten velen zich te onderscheiden.
Hits! Lezers scoren! De kick van elke weblogger. Daarom gaat het om pakkende titels, smaakmakende teksten en scorende plaatjes.
Dan kom je al snel terecht –waar anders zou ik zeggen- in de seksindustrie. Dan produceer je 18+ verhalen. Piemelende en dozende pogingen om met veel glij- en geslachtsmiddelen de smachtende doelgroep naar je web te lokken. Dat je dan aan het eind van de dag kan verzuchten:”Yes, drie hits meer dan gisteren”
Oké, niemand heeft een seksweb natuurlijk. Te vulgair. Erotisch web! Klinkt al een stuk socialer. Je roept toch ook niet lul als je voor hetzelfde geld genitaliën kunt zeggen?

Ik heb zo mijn bedenkingen tegen erotische webs. Volgens mij is al die sekssmurrie al een tijdje achterhaald. Het is sowieso al het meest overschatte entertainment aller tijden. Wat scorend vermogen betreft, lopen de kijkcijfers al een tijdje achteruit in die sector maar ik zou er een statistisch onderzoekje op los moeten laten om dat met bewijzen te staven.

Nee, als je echt wilt scoren met je web vermijd je het erotische. Een etherisch weblog! Dat heeft de toekomst. Het maakt niet uit of je logje dan over de hond van nicht Gerda gaat of dat je diepgaand ingaat op het gegeven dat het vandaag buiten kouder is dan op straat. Als je TITEL maar etherisch klinkt.
Voorbeeld? Als je in je log niets anders weet te schrijven dan dat je kanariepiet de geest heeft gegeven en dat de begrafenis nog behoorlijk winderig was voor de tijd van het jaar, geef dat log dan in ieder geval een pakkende etherische titel mee. Deze zou heel goed kunnen: “Zijn de chakra’s bestand tegen de hedendaagse plensbuien?” Of: “Is TL licht goedkoper dan het licht van je aura?” Deze kan ook: “Ingestraalde wodka werkt zuiverend op de lever”
Als je echt veel meer lezers wilt trekken ga je iets verder: “Was Jezus een homo?”
Of: “Archeologen ontdekken darkroom in Vaticaan”
Niet dan? Zulke titels gaan lopen hoor.Rennen! De googlemaffia weet niet hoe ze het heeft met dit soort titels. Het linken neemt apocalyptische vormen aan ,zal ik maar zeggen. Je weblog wordt van alle kanten besprongen door de etherische hemelzoekers die zeker weten dat er “iets” is “daarboven” maar toch nog even wat extra zekerheid in jouw logje hopen te vinden.

Dat alleen de titel pakkend is maar je verhaal zelfs niet acceptabel voor een schoolkrant maakt niet uit. Je scoort! Je hebt hits! Vandaag ben je tweehonderdzestig keer bekeken. En daar gaat het om!
Succes!

Categorieën: Maatschappij

7 reacties

DAVEPUNT · 26 augustus 2006 op 13:35

Sterk stuk. Als je een andere titel had gekozen voor je stuk had ik [b]waarschijnlijk[/b] niet eens de moeite genomen om je stuk te lezen. Ik heb het toch gedaan en ik heb er geen spijt van. Je schrijftijl spreekt me aan. Een web-loginvulling is voor ieder persoonlijk. Ook ik heb een web-log en vind het juist belangrijk dat er iets opstaat wat ik leuk vind, naarmate je meer bezoekers krijgt plaats je ook wel eens dingen die de ander interessant vindt, maar nummer 1 dat ben ik nog steeds, op mijn web-log dan.

klapdoos · 26 augustus 2006 op 14:38

Jager heb jij een weblog? Ja? Dan zou ik die graag eens willen lezen. De meeste bloggers die ik ken, die bloggen omdat ze het voor zichzelf doen ( Kees jij niet hoor goser, dat begrijp ik, en die discussie hebben we al gehad) en ik dacht niet voor de statistieken. Als ik 9.359 lezers in een maand krijg, zegt dat mij persoonlijk alleen maar dat mijn stukjes aanslaan. Ik blog voor mezelf, en als een ander dat leest is dat alleen maar leuk, maar het is iets van deze tijd, van deze maatschappij, en het leuke is dat er minder censuur is als bij een krant of tijdschrift….Dat zal het geheim van de blog zijn….
Groetjes van Leny 😛 😛 😕 😮 😀

Dees · 26 augustus 2006 op 16:11

Jezus een homo? Jezus was toch Julius Caesar?

Weblogs.. als ik dit lees, krijg ik een productiewerkgevoel bij alle naarstige levensbijhouders. Soms wel jammer, want met de behoefte om te scoren (en het vermogen daartoe) daalt kwaliteit natuurlijk steeds meer, wat je dan weer bij de vraag kan brengen of creativiteit en genialiteit nog ruimte zal hebben tot ontplooiing binnen commercie.

Jahaa, ik draaf door. Leuk stuk.

Ann · 26 augustus 2006 op 21:14

Sjieke column! 😉

archangel · 27 augustus 2006 op 11:07

Taalkundig gezien een toffe column 🙂 Voor de rest, ach, ik heb ook een logje als verlengstuk van mijn website en ik zou niet weten hoeveel bezoekers ik krijg en of mijn geslachtsdeel daar langer van zou worden. Ik denk niet dat mensen loggen om te scoren maar gewoon omdat ‘communicatie’ en ‘expressie’ zo fundamenteel mens-eigen zijn. Het www biedt daartoe weer een extra stukje ruimte. [i]C’est tout![/i]

pally · 27 augustus 2006 op 11:41

😀
Ha, Ha, klopt inderdaad dat je door een titel wel of niet gaat lezen.
Jouw titel stond me eerst een beetje tegen, maar intrigeerde toch.
Een pakkende, beetje boze column. Dat mag ik wel.

Li · 27 augustus 2006 op 17:49

Wat een gedoe zo’n weblog, ik ben blij dat ik er geen heb. Wel ken ik iemand die rustig een aantal keer op zijn eigen log hitst (geen flauw idee of je dat zo schrijft want ik ben een hitnitwit) om het aantal op te vijzelen. Hoe zielig kun je zijn…

Uitstekend geschreven column!

Li

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder