Ik bevond me laatst midden in een discussie over marketing 1.0, 2.0 of 3.0. Ik houd de trends nauwlettend in de gaten, ik lees de literatuur en laat me zo nu en dan bijspijkeren en inspireren, maar is de wereld van de marketing echt veel anders dan 10 jaar geleden? Tijdens mijn studie bestudeerde ik de welbekende theorieën, van Ansoff, McCarthy en Porter. In een notendop: zoek een gat in de markt, ontwikkel een uniek goed product, ga het verkopen en het resultaat is succes. Is dat passé?

Tegenwoordig moet je het natuurlijk volkomen anders doen. De markt is veranderd, hoor je. Ondoorzichtig. Consumenten kiezen op basis van gevoel, kiezen voor merken, kiezen voor uitstraling en authentieke ‘echte’ bedrijven. Wie weet immers het technische verschil tussen een i-Phone en de Idou van Sony? We kiezen voor het image. De consument wil niet meer het beste product, maar zich onderscheiden. Er lopen nu al meer dan 10 miljoen onderscheidende consumenten rond met zo’n onderscheidend plat mobieltje, dus dat werkt.

Of….. hebben die marketingfossielen wel gelijk. Philips doet het toch niet slecht met: sense and simplicity. Een strategie die toch wel redelijk productgeoriënteerd is? En de introductie van het merk Dacia door Renault, dat is wel heel letterlijk zoeken naar een low-budgetsegment, zonder enige merkwaarde. Oh ja en Calgon? Dat is een merk waar zelfs de toegevoegde emotionele waarde van Porter himself nog in de kalkresten vast is blijven zitten. Doen die merken het slechter? Volgens mij niet.

Marketing is keuzes maken. Oude strategieën of nieuwe, durf te kiezen. Jouw enige doel is je doelgroep in beweging brengen en aanzetten tot actie. Dat is en blijft het uitgangspunt. Oh ja, ken je de toverspreuk AIDA (Attention, Interest, Desire, Action) nog? Die is ooit ontwikkeld door Elmo Lewis eind 19e eeuw. Werkt nog prima. Ook in een interactieve wereld.

Mijn voorspelling voor de toekomst: over 10 jaar leven wasmachines nog steeds langer met Calgon, is de i-Phone exit en is het hip om met een klassiek mobieltje van 20 jaar geleden rond te lopen.

Categorieën: Thema column

5 reacties

DACS1973 · 15 oktober 2009 op 12:01

[quote]Tijdens mijn studie bestudeerde ik de [b]welbekende theorieën[/b], van Ansoff, McCarthy en Porter.[/quote]
O jee, ik had er nog nooit van gehoord…

pally · 15 oktober 2009 op 14:42

Je ,ietwat droge, maar vast deskundige betoog, is mijns inziens vooral voor de meer ingewijden. Jij brengt het alsof iedereen deze kennis vanzelfsprekend in huis heeft. Geef je misschien les aan marketing- managers?

groet aan Pally

Garuda · 15 oktober 2009 op 23:50

Ik ben nu nog bezig met mijn studie, en je hebt helemaal gelijk. Alle genoemde theoriën krijgen we nu nog steeds, en die werkten toen prima en nu nog steeds.

Zo makkelijk kan het zijn.

axelle · 16 oktober 2009 op 10:19

😉

Ik denk dat je de zinnen meer aan elkaar moet binden. Geheel leest soms als een bende losstaande zinnen.

SIMBA · 16 oktober 2009 op 12:16

[quote]de welbekende theorieën[/quote]
Ik betwijfel of ze zo welbekend zijn….

Geef een antwoord