De laatste loodjes zitten er weer aan te komen, en naarmate het schooljaar vordert begin ik me steeds meer te ergeren aan de wijze waarop onderwijzer(es)s(en) proberen iets te onderwijzen waar ze zelf amper iets van snappen. Het zogenaamde Vroegâh was alles beter gevoel begint bij mij steeds meer en steeds heftiger terug te komen. Ik erger me groen, geel en bijna kaal aan de methodes die vandaag in het basisonderwijs gehanteerd worden, of is het alleen deze school waar men de middeleeuwse praktijken weer in ere hersteld hebben?

Elke week is er wel weer iets wat naar mijn mening niet door de beugel kan, en wat mij deze week ter ore kwam deed de vullingen uit mijn kiezen springen. In groep 3 zitten drie kleine meisjes in de leeftijdscategorie van 6 en 7 jarigen. Deze drie minimensjes hebben te horen gekregen dat ze in het komende schooljaar het afgelopen schooljaar nog een jaartje over mogen doen. Dat soort dingen gebeuren, en in sommige gevallen is het ook absoluut noodzakelijk.

De meisjes werden ieder afzonderlijk van elkaar door de juf voor de klas geroepen, waarna ze samen met de juf aan de overige leerlingen mochten vertellen dat ze niet genoeg bevonden waren om naar groep 4 te gaan (de schandpaal?). Dit soort rituelen raken me diep, omdat ieder normaal volwassen mens wel weet dat juist kinderen op deze leeftijd graag net zo goed willen zijn als de overige kindertjes in de klas.

Drie dagen later mogen de leerlingen van de school in hun nieuwe klaslokaal van het komende schooljaar kennismaken met de nieuwe juf, en alvast een beetje ruiken aan de lesstof welke ze het komende jaar kunnen verwachten. Hartstikke leuk!, maar niet voor de drie meisjes die blijven zitten. Deze meisjes “mochten” van de juf stoeltjes schoonmaken! Niks geen kennismaking met de kinderen waarmee ze straks het nieuwe schooljaar ingaan. U begrijpt vast dat deze actie voor de nodige waterlanders hebben gezorgd bij de betrokken kinderen.

Op het moment dat een ieder van jullie hier zijn of haar mening over vormt zit de opperdirecteur waarschijnlijk hoofdschuddend in zijn kamertje dit stukje te lezen in zijn box “ontvangen berichten” Er is namelijk naar mijn mening net een druppeltje teveel in mijn toch zeer tolerante emmertje terecht gekomen, en niet voor het schoonmaken van stoeltjes!

Categorieën: Maatschappij

16 reacties

WritersBlocq · 20 juli 2005 op 11:13

[quote]De meisjes werden ieder afzonderlijk van elkaar door de juf voor de klas geroepen, waarna ze samen met de juf aan de overige leerlingen mochten vertellen dat ze niet genoeg bevonden waren om naar groep 4 te gaan (de schandpaal?). [/quote]
Hoi Pleuro, dit vind ik zó pijnlijk!!! De kunst is om (kleine) mensjes meerwaarde mee te geven, niet om de stoelpoten onder ze vandaan te zagen. Knappe column, en eh, heb je voor mij het email adres van die ‘opperdirecteur’? Die wil ik wel een lesje leren! Liefs, Pauline.

Mosje · 20 juli 2005 op 11:17

Ik zou die juf op haar bek geramd hebben. Nou ja, op verbale wijze, maar wel zodanig ze alle hoeken van het klaslokaal zou zien. Tegelijkerijd.

Goed om je weer eens op de voorpagina te zien Pleuro!

Stanislaus · 20 juli 2005 op 11:21

Ik hoop dat er voor die juf bakken water uit de lucht vallen in haar vakantie!

bert · 20 juli 2005 op 11:22

[quote]Elke week is er wel weer iets wat naar mijn mening niet door de beugel kan, en wat mij deze week ter ore kwam deed de vullingen uit mijn kiezen springen.[/quote]
Kort en ijzersterk geschreven en gewoonweg te gek voor woorden.
Gelukkig zijn er ook veel goede leerkrachten in het (basis)onderwijs.

Ontzettend fijn om weer een echte column van jou te lezen, Pleuro. 🙂 🙂

Louise · 20 juli 2005 op 11:44

Als de sodemieter naar de plaatselijke krant met dit (sterke) stuk!
Juf wil gezamelijk en openbaar…dan [i]krijgt[/i] ze gezamelijk en openbaar!
Regel het, Pleuro, en super dat er al een mail onderweg is. Top 🙂

viking · 20 juli 2005 op 11:53

Pleurke, je wordt niet alleen oud (rimpeltjes, dunner haar en een geblust libido) maar je wordt vooral ook milder. Dat blijkt uit deze column (blij dat je er weer eens bij bent).

De genoemde leerkrachten doen mij sterk denken aan nonnen en paters die in een grijs verleden les gaven en met enige regelmaat lijfstraffen toepasten op kleine kinderen. Ik noem even afranselen, op de knieën een paar uur voor het bord, liefst op een potloodje, onzedelijke betastingen door nonnen en paters (ja lieve lezers, naar mijn idee zijn het zonder uitzondering potten en flikkers van het slechtste soort) en zoals je het nu schetst moeten we helaas concluderen dat dit soort niet is uitgeroeid maar zich in een nieuwe verschijningsvorm manifesteert.

Mocht een soortgelijke juf Tarantula ooit de domme pech hebben zich op deze wijze op mijn vlees en bloed uit te kuren, zal ik mijn vlezige zwaard trekken en haar eens middeleeuws te grazen nemen! Voor het schoolhoofd dat dit soort praktijken goedkeurt, neem ik mijn vriend Nuki-Nuki mee: hij is twee-meter-tien, heel sterk en ontzettend homo. Dus meneer de direkteur doet er verstandig aan zijn vieze boekjes op te bergen en orde op zaken te stellen!

p.s. Ik ben van ná de paters- en nonnentijd!

Shitonya · 20 juli 2005 op 12:49

blijven zitten op een basisschool zou sowieso verboden moeten worden. De luie of domme kindertjes komen toch wel op het vmbo terecht of ze nou blijven zitten of niet. Een jaar extra op de basisschool is alleen maar uitstel van executie en nog een jaar vergooid van hun leven.

Dees · 20 juli 2005 op 13:13

Net als Louz lijkt opsturen naar de lokale media me helemaal geen slecht idee. Als extra druppeltje in zijn box, zeg maar.

En net als Shitonya lijkt blijven zitten op de basisschool me totaal onnodig.

pleuro · 20 juli 2005 op 13:38

[quote]blijven zitten op een basisschool zou sowieso verboden moeten worden. De luie of domme kindertjes komen toch wel op het vmbo terecht of ze nou blijven zitten of niet[/quote]

Hier ben ik het dan niet geheel mee eens, want voor een aantal kinderen is het gewoon absoluut noodzakelijk dat zij gewoon nog even een jaartje de grondbeginselen van het lezen en schrijven onder de knie krijgen. Bij meisje 1 is aan het eind van dit schooljaar vastgesteld, dat ze dyslectisch is, en ze krijgt geen aansluiting in deze groep. Meisje 2 had al in de kleutergroep een jaartje door moeten kleuteren en meisje 3 is drie weken voor het einde van het schooljaar vanuit Australië overgekomen naar Nederland. Allemaal goede argumenten om deze kinderen gewoon rustig groep 3 over te laten doen.

sally · 20 juli 2005 op 17:43

Als ik me nu ergens over kan opwinden is het zo`n ongelooflijk onnozel mens. Dan denk je toch helemaal nergens meer bij na.
Je column is in ieder geval zo goed geschreven dat je heel wat gemoederen hebt geraakt.
Elke moeder zal dit door het hart snijden.
veel liefs
Sally

Bakema_NL · 20 juli 2005 op 18:41

Ik had vroeger zelf al niet veel op met scholen en nu als ouder al helemaal niet meer.
En wat ik hier lees slaat echt alles, die lerares was voor mij geweest als dat mijn kind was….zo krijgt zo’n ukkie wel zelfvertrouwen zeg, wat een imbeciel wijf.
Mijn zoontje zat eerst op een school met 30 kindertjes in een klas………dat werkte dus niet en kan ook gewoon niet. Die kleine aap heeft iets meer aandacht nodig dan een ander. Maar ja, dat gaat niet he met 30 kinderen. De oplossing van de lerares? Apart aan een tafeltje en niet meer naar omkijken, daar is geen tijd voor. De vinketering dus met die school, rap naar een andere…….nu in een klas met 9 kinderen en 2 leraressen……geweldig, in 1 jaar tijd is hij met enorme sprongen vooruit gegaan, echt ongelooflijk……of eigenlijk niet als je er over nadenkt.

pepe · 20 juli 2005 op 21:43

Geweldige sterke column, jammer dat het onderwerp toch wel in en in triest is.
Ik wens die 3 meiden een leukere en slimmere juf/meester toe! Ook hoop ik dat ze ouders hebben die hen meer zelfvertrouwen kunnen geven dan die juf.

Li · 21 juli 2005 op 01:12

[quote]voor een aantal kinderen is het gewoon absoluut noodzakelijk dat zij gewoon nog even een jaartje de grondbeginselen van het lezen en schrijven onder de knie krijgen[/quote]

Sterker nog, mijn oudste zoon kon al deze stof makkelijk aan alleen was hij emotioneel nog niet rijp. Aan mijn verzoek om hem nog een jaar te laten kleuteren werd niet voldaan met als resultaat dat hij zich zes jaar lang doodongelukkig heeft gevoeld. 😡

Goed stuk Pleuro

Li

KawaSutra · 21 juli 2005 op 03:19

Zoals jij het beschrijft lijkt het me vreselijk voor die kinderen. In een ander jasje gegoten b.v. in de vorm van een uitleg en afscheid van de klasgenootjes kan ik me er wel iets bij voorstellen. Maar dat is geheel afhankelijk van de hele toonzetting. Het stoeltjes schoonmaken tijdens de kennismaking met nieuwe klasgenootjes is ronduit schandalig.

Uitstekende column, zou gepubliceerd moeten worden.

klungel · 21 juli 2005 op 09:25

Tijdens het lezen hoop ik op fictie. Maar neen, het is echt. Persoonlijk denk ik niet dat plaatsen in een krant iets positiefs opleverd omdat het om 1 juf gaat.

Wel een goed geschreven stukje, prettig leesbaar, en aangrijpend.

@Bakema, was dat RAP nu met opzet of niet? 😀

Bakema_NL · 21 juli 2005 op 19:07

@ Klungel…………hahaha, nee, in dit geval niet. 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder