Nietsvermoedend wandel ik een filiaal in van waarschijnlijk neerlands grootste huishoudspeciaalzaken, waarvan het verlichte reclamebord oranje is. Eenmaal binnen zie ik dat de housestyle van deze winkelketen consequent wordt doorgezet. Dat is nog eens een PR-stunt, denk ik bij mezelf; artikelen verkopen in een kleur die je al jaren gratis op je netvlies krijgt als je een stuk brievenbusvervuiling in de vorm van een folder van je deurmat opraapt. Het blijkt echter geen reclamestunt te zijn waarmee de firma Blokker zich nog meer wil profileren; nee, we zijn met z’n allen hoogzwanger van een cultusdrama, genaamd ‘EK voetbal’.
Petjes, hoeden, tasjes, buideltjes, mini-voetballetjes, leeuwtjes en andere oranje artikelen transformeren alle schappen tot een overdreven schouwspel, waartussen je je alleen nog maar als koningsgezind burgermens thuis kunt voelen.

‘Wat staat er te gebeuren?’ vraag ik aan een middenveertiger die zijn hormonencrisis duidelijk nog niet onder controle heeft. Hij koopt drie in oranje getooide leeuwtjes, om waarschijnlijk als irritatiefactor nummer één aan zijn binnenspiegel van zijn auto te worden opgehangen om daar de komende weken heen en weer te bungelen. ‘We gaan naar Portugal natuurlijk!’ zegt de man geïrriteerd en hij kijkt mij aan of ik het laatste onwelriekende deeltje van de stofwisselingsprocedure ben.
‘Portugal? Wat is er in Portugal? Zit onze koningin daar soms haar nieuwe schoondochter te leren kennen op een jacht van een of andere hasjkeizer? En wie is WE?’ De man schudt meewarig met zijn hoofd (waarschijnlijk ten teken dat hij mij heel erg aardig vindt anders zou hij dat niet doen) en loopt naar de kassa om zijn koninkjes van het oerwoud in hun lieflijke oranje truitjes af te rekenen.

Mijn eega heeft zich inmiddels bij mij gevoegd en ik vertel hem over de bijzonder boeiende conversatie die ik zojuist met een vriendelijke en begripvolle oudere jongere heb staan voeren. Ik sluit af met de heugelijke mededeling dat WE naar Portugal gaan en wijs daarbij vrolijk op het oranje schap alsof ik de vliegtickets naar het warme zuiden al zie liggen.
‘Oh EK !!’ verduidelijkt mijn eega. ‘WIJ gaan gelukkig helemaal niet naar Portugal. Wij blijven lekker hier en gaan in alle rust van ons strandhuisje genieten!’

Wat een opluchting! De TV blijft, zoals meestal in ons rustige huisje met uitzicht op groen en zee, ook in deze weken uit. Er verandert eigenlijk helemaal niets en WE hoeven ook niet met die wandelende midlifecrisis mee naar Portugal.

Ik doe de boodschappen die ik van plan was te doen en reken af bij de kassa, terwijl er inmiddels een groep hangjongeren bij de fel gekleurde schappen is aangeland en van alles door hun handen laat gaan. Buiten op straat zie ik twee meisjes met rood-wit-blauwe vlaggetjes op hun wangen getekend en grote oranje hoeden op hun wapperende haren.

‘Jullie gaan naar Portugal!’ roep ik vrolijk zwaaiend in hun richting. Met theatrale blikken van opperste teleurstelling roepen ze terug dat dat helaas niet voor hun is weggelegd, maar dat ze zeker voor de buis te vinden zijn. ‘Immers, de eerste wedstrijd is het meteen raak! Nederland moet tegen Duitsland spelen en dan is het fijn dat ONZE nederlanders al die oranje hoeden thuis voor de buis als support kunnen ervaren… ‘ Ik slenter verder en ben blij dat ‘die oorlog’ alleen nog maar in de herinnering en herdenking terugkeert. Het zou zomaar opnieuw weer op kunnen laaien.

Misschien moet ik mijn studie psychotherapie nog maar eens over doen; sommige oermenselijke principes heb ik blijkbaar gemist. Mocht je me de komende weken tegenkomen: ik ben gehuld in het zwart, kijk vrolijk naar de mooiste voetbal van de schepping ooit, namelijk de koperen ploert die iedere avond weer in wonderbaarlijke schoonheid ondergaat achter de horizon en ik ga niet MEE naar Portugal!


10 reacties

Mosje · 18 juni 2004 op 20:57

[quote]en ik ga niet MEE naar Portugal! [/quote]Heel verstandig, want dan zou je moeten vliegen, en volgens mij vind je dat helemaal niet leuk. 🙂

Louise · 18 juni 2004 op 21:27

Super column, Irma!
Niet omdat ik het met je eens ben; ik vind het namelijk wel iets hebben die oranje-gekte, maar omdat de humor van je stukje spat!
Vooral het eerste deel in die winkel is subliem!

Heb je nog zo eentje liggen? De wachtrij is redelijk kort op het moment(hint) 😛

sally · 18 juni 2004 op 21:42

De mensen zijn helemaal gek.
Ik ken er die inderdaad naar portugal vliegen, een wedstrijd bijwonen en weer terug vliegen.
Wat mij betreft:Als ik geld toe kreeg nog niet!
De middenstand doet goede zaken(wat mij betreft positief puntje)En verder vier ik ook stiekum nog wel een beetje feest mee.Ik kan me ook goed voorstellen dat jij geniet van je rust.
leuke column
liefs Sally

Bakema_NL · 18 juni 2004 op 22:36

Exact een jaar geleden zat ik nog lekker aan de cocktails in Albufeira en omgeving. Heerlijk land, Portugal, al is het in die contreiën zo toeristisch als maar kan natuurlijk……..maar toch leuker dan vele andere plekken. Als je er nu zou zitten voor je vakantie word je niet zo vrolijk vrees ik, met al dat voetbal-gedoe om je heen.

Ma3anne · 19 juni 2004 op 07:04

Grappig beschreven hoe Nederland twee kampen kent op dit moment: de voetballiefhebbers en de mensen die die gekte proberen te omzeilen, maar er tegen wil en dank overal mee geconfronteerd worden. 😀

Ik ben om. Mijn pa vindt het gezellig als ik kom kijken. Zijn voetbalmaatjes waar hij altijd het voetbalfeest mee vierde zijn intussen allemaal dood en hij mist ze.

Om mijn pa een plezier te doen wil ik graag mijn principes in deze laten varen. Ik realiseer me, dat het wel eens de laatste keer kan zijn om hem te zien genieten op deze manier.

Hup Holland! 😀

Kees Schilder · 19 juni 2004 op 08:38

Doet SC Heerenleed ook mee, of is dat weer iets anders?
Gave column

pleuro · 19 juni 2004 op 18:46

Nee nee. sc Heerenveen doet niet mee Kees. Echter ben ik dit jaar wel voor Zweden vanwege de deelname van Erik Edman en Petter Hansson. Maar natuurlijk speelt ook oud speler Marcus Allbäck mee waardoor het Zweedse team de eer van Friesland ook een beetje hoog kan houden! Hup Zweden!!

Vergeet in alle gekte nog wat te zeggen over deze column…. Toppie Irma!

pepe · 19 juni 2004 op 20:23

Hij is gaaf Irma, ik heb niets toe te voegen aan bovenstaande reacties.

*ik tik nu met de geluiden van het EK op de achtergrond, ik heb even rust niemand heeft oog voor mij op dit moment, het meest geschikte moment dus om lekker te tikken* 😛

Hans · 20 juni 2004 op 22:42

We zijn na Tjechië weer uit ond lijden en alles is volgende week weer in de uitverkoop.
Mijn St Nicolaas papier koop ik ook altijd op 6 decembervoor de halve prijs. Volgende week koop ik goedkoop oranje zooi op want net als St Nicolaas komt dit gevoetbal ook weer en dan… ja dan heb ik ook een oranje kamer 😕

R@@F · 22 juni 2004 op 10:32

Ik ben net terug uit Portugal….wat een sfeer wat een #@%^(%$(&*@# wedstrijd (uiteindelijk) Maar een ERG leuke column!!

Groet
R@@F

Geef een reactie

Avatar plaatshouder