Kleine meisjes hebben grote wensen. Zo had mijn dochter jarenlang de ambitie om later als prinses door het leven te gaan. Naarmate ze ouder wordt, veranderen haar carrièrewensen. Met leeftijd komt het besef van realiteit en passen dromen zich aan, aan de mogelijkheden die haalbaar lijken. Op haar verlanglijstje staat nog steeds een toekomst als kunstenares en dierenarts, maar ziet ze zichzelf niet meer als balletdanseres. Sinds ze een broertje heeft, is ook het moederschap een optie geworden. Wel wil ze als moeder kunnen blijven werken dus wordt er nagedacht over een potentiële vader. Wie denkt dat dit romantisch is, komt bedrogen uit. Haar vriendinnetje uit de klas heeft haar toekomstige levenspartner al gekozen en stemt haar toekomst af op zijn wensen. De achtjarige buurjongen en klasgenoot is nog veel te druk met voetbalplaatjes om na te denken over hoe hij zijn gezin later moet onderhouden. Zijn verloofde ziet hierin geen enkel probleem. Zij past zich aan en zoekt haar toekomstdroom in de beter betaalde beroepen. Een carrière als architect of brandweerman lijkt haar de beste optie. Dokter wil ze ook wel worden, mits er geen bloed aan te pas komt want dat vindt ze toch wel weer een beetje te ver gaan.
Hoe ze de financiën gaat regelen staat ook al vast. Zij zal de beurs beheersen en voor het aanschaffen van nieuwe voetbalplaatjes en speelgoedtreinen mag haar verloofde zich tot haar wenden. Zij zal beslissen waarheen ze op vakantie gaan en hoeveel zakgeld hij mee krijgt. Het toppunt van emancipatie in zijn kleinste vorm!
Gelukkig hebben deze meiden van de toekomst nog heel wat jaartjes te gaan om hun leven te bepalen. Ze zullen ontdekken hoe relaties in elkaar steken en dat het huwelijk van hun dromen een bepaalde gelijkwaardigheid vereist om de band sterk te houden.

Mij heeft het jaren gekost om erachter te komen wat ik met mijn toekomst wilde. Na vijfendertig jaar leef ik voor het eerst in harmonie met een fantastische levenspartner en heb ik mijn carrière bepaald. Vijfendertig jaar om in te zien dat het beter is om kleine wensen te hebben en te leren genieten van geboden kansen.

Voor mijn dochter en haar vriendinnetje zal het dus nog wel even duren voordat ze hun keuzes zullen maken. Toch laat ik ze liever dromen over hun toekomst want naast kleine wensen, zijn het toch de grote dromen die van kleine meisjes grote dames maakt.


Fem

"Today is a gift, that is why it is called the present"

9 reacties

SIMBA · 3 april 2009 op 08:01

Wat een wijsheid op de vroege ochtend Fem!
Mooi geschreven.

doemaar88 · 3 april 2009 op 08:50

Mooi en lief geschreven. Herkenbaar 😉 Zo leuk om te zien hoe kinderen hun toekomst (willen) zien, en hoe dat later allemaal anders uitpakt. Ik wilde ook altijd prinses worden, maar helaas, de prinsen waren niet knap genoeg 😀

Leuk stuk!

arta · 3 april 2009 op 09:11

Echt heel erg leuk, vooral deze:[quote]Hoe ze de financiën gaat regelen staat ook al vast. Zij zal de beurs beheersen en voor het aanschaffen van nieuwe voetbalplaatjes en speelgoedtreinen mag haar verloofde zich tot haar wenden. [/quote]
🙂

lisa-marie · 3 april 2009 op 09:55

voor mijn kleine voetbalplaatjesssparende prins zoek ik nog een prinses dus een match ?:-D
Ik vind hem goed en zoals je ook al in de laatste zin aan geeft altijd blijven dromen.

LouisP · 3 april 2009 op 10:21

mooi en grappig stukje over grote en kleine dromen

L.

KawaSutra · 4 april 2009 op 01:57

Mooie boodschap maar ik heb wel wat aanmerkingen deze keer. De tweede zin schrijf je in de verleden tijd, even omzetten naar t.t. Of de daaropvolgende zin ook in v.t.
Regel 4: ‘, maar ziet ze’ moet zijn ‘maar ze ziet’ zonder komma.
Regel 14: ‘de beurs beheersen’ moet zijn ‘beheren’ of het moet zo zijn dat ze de baas wil worden van de effectenbeurs. 😀
Laatste regel: ‘het zijn de grote dromen die maken’, dus niet ‘maakt’.

Even de puntjes op de i Fem, verder een prima column hoor. Goed gekozen thema en titel.

pally · 4 april 2009 op 10:45

Grappige inhoud, fem. Over de slordigheidjes, zie Kawa.

groet van Pally

Bitchy · 5 april 2009 op 07:27

Heerlijk om de eenvoud van een kind te lezen. Het leven is dan nog zo simpel.

Geniet er van!

Mien · 7 april 2009 op 11:21

Grappige colum.
Dreams are to come true …
Voor klein en groot.

Mien

Geef een antwoord