Er bestaat een quasi-wetenschap die stelt dat je aan de vorm van iemands schedel kunt zien of iemand een boef is. Een kind met een rare schedel zou volgens deze leer gedoemd zijn, voor galg en rad op te groeien. Deze veronderstelling is inmiddels onjuist gebleken. Het zit hem niet in het geraamte maar in de naam. Het kán geen toeval zijn dat de meeste boeven Willem heten. Eerst maar eens de zaak in historisch perspectief geplaatst: het begon natuurlijk allemaal met Willem van Oranje. Die trok plunderend, verkrachtend en moordend door de lage landen, en is er de oorzaak van dat we nu met een koningshuis zitten opgescheept. Stelletje dieven!

Willem. In de moderne tijd een naam die ontzag inboezemt in de Nederlandse onderwereld. Echt een merk, net als Albert Heijn of Douwe Egberts. Een beroemd voorbeeld is de in ongenade gevallen motorrijder Big Willem. Schijnt echt een grote te zijn…

Was ooit de Binnen-Bantammerstraat een plek die je maar beter kon mijden als je afstand tot de onderwereld wilde bewaren, tegenwoordig kun je in Amsterdam maar beter weg blijven van de Apollolaan. Want daar werd vorig jaar de vastgoed-gangster Willem Endstra neergeknald. U weet wel, die boef die daags daarvoor de gore moed had gehad om in de gebakken-luchtshow van patsermakelaar Harry Mens te beweren dat hij totaal geen criminele connecties had. De lul. De ergste gangster is een gangster die beweert dat ‘ie schone handen heeft. Nee Willem, je bent niet opeens een gentleman als je op tv verschijnt. Nee Willem, je naam is niet gezuiverd als je een paar ruggen stort in de LPF-partijkas. Ach gut, die Willem… Overhoopgeschoten door een huurmoordenaar. Opgeruimd staat netjes.

Een andere Willem heet Holleeder. Hij is een van de mensen die biermagnaat Heineken en diens chauffeur Doderer op een beestachtige wijze gevangen hebben gehouden. Vastgeketend in een hok. Na een welverdiende periode van bezinning in de bak schijnt deze Willem allerhande vuile zaakjes te hebben gedaan. Drugshandel. Afpersing. Fijne vent. Holleeder is vannacht klemgereden door een arrestatieteam. Zijn advocaat Bram Moszkowicz is woest. Diep beledigd zijn Bram en Willem. Want Willem is een vooraanstaand man. Dus hij hoeft niet te worden gearresteerd: als de prinsemarij hem belt, beziet de heer Holleeder wel even wanneer het hem schikt in zijn agenda een uurtje vrij te maken. Wie denken Moszkowicz en Holleeder wel dat ze zijn? Mochten de slachtoffers van Willem ook even vooraf in hun agenda kijken naar een geschikt tijdstip om in elkaar getrapt te worden? Na de arrestatie werd trouwens huiszoeking verricht in een pand aan -jawel, daar is ‘ie weer- de Apollolaan!

De moderne Willems hebben geen rare schedel. Daar kan het dus niet aan liggen. Het zit ‘m echt in de naam. Allemaal palingen in een emmer snot. Vaders en moeders van Nederland! Laat je dochter nooit trouwen met iemand die Willem heet. Nooit! En doe mij een lol: neem fatsoenshalve ook maar geen advocaat die Bram heet…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

13 reacties

wendy77 · 31 januari 2006 op 13:02

hahaha hoe kom je d’r op! Hij leest weer heerlijk weg 😀

Dees · 31 januari 2006 op 13:17

[i]Willem,
wat heb je losse handen!
Een bek vol gestolen tanden
Miljoenen in je zahaak[/i]

😀

Érg leuke column.

In de Melbourne gaol (jail – gevangenis) heb je overigens als naar restant van die pseudowetenschap allemaal in was gegoten koppen van criminelen. En waar de conclusie was dat te dicht op elkaar staande ogen en een lage schedel de typische kenmerken waren van de crimineel, gelden die kenmerken nog altijd als ‘onbetrouwbaar’.

Jouw theorie lijkt me echter veel sluitender 😀

Al ken ik maar een advocaat die Bram heet. In zijn eentje ook wel meer dan genoeg, trouwens.

Mosje · 31 januari 2006 op 13:20

Het is maar goed dat er geen CX’er rondloopt met de naam Willem, anders kreeg je nu de wind van voren.
🙂
(of zie ik nu een Willem over het hoofd?)

Trukie · 31 januari 2006 op 14:03

Lekker bij de tijd deze column;-). Half Nederland plus de helft van de andere helft heeft wel Willem als doopnaam. Lekker landje vol met groene plantjes. Daar draait het toch meestal om?
‘What´s in a name?’ riep hij wijs.

Ma3anne · 31 januari 2006 op 14:34

Ben ik effe blij dat ik geen Willem heet!

Maar euh, Wilhelmina, telt dat ook? (mijn derde doopnaam).

Outsider · 31 januari 2006 op 14:50

[quote]Mochten de slachtoffers van Willem ook even vooraf in hun agenda kijken naar een geschikt tijdstip om in elkaar getrapt te worden?[/quote]
Een van je beste columns als je het mij vraagt. In tegenstelling tot sommige van je andere columns ben je hier tamelijk mild. Had om mij juist hier wel wat harder gemogen, want deze zogenaamde ’topcriminelen’ zijn gewoon gewetenloze stukken tuig, die best voor stakkers en strontbakken mogen worden uitgemaakt.

DriekOplopers · 31 januari 2006 op 16:07

@ Outsider: Harder? Over Endstra’s moord zeg ik “opgeruimd staat netjes”, en ik noem hem ook een lul. En Holleeder wordt fijntjes gefileerd aan de hand van zijn mening dat hij “te goed is om gearresteerd te worden”. Soms is ragfijn fileren harder dan veel decibellen.

De heren worden dus flink hardhandig bejegend. En je hebt gelijk: het zijn/waren gewoon pratende hopen stront.

Driek Willem Oplopers 😀

Kees Schilder · 31 januari 2006 op 18:35

Een feest dat jij hier schrijft Driek.Elke keer geniet ik weer.

Raindog · 31 januari 2006 op 21:22

Pittig. Als de theorie klopt kunnen nog veel Willems hun borst nat maken. Ik ben desgewenst bereid er een paar aan te geven.

Wel grappig is trouwens dat de man al bij voorbaat door jou veroordeeld is. Let wel, het zal een heuse crimineel zijn hoor. Maar hij zit nu vast op verdenking van afpersing en de kwestie van de liquidaties is een zaak die daar voor dit moment nog los van staat.

Wel weer genoten van de mooie woorden die je gebruikt zoals deze keer bijvoorbeeld ‘prinsemarij’. Voor het eerst dat ik um hoor.

KawaSutra · 1 februari 2006 op 00:18

[quote]De moderne Willems hebben geen rare schedel.[/quote]
Maar hoe zit het dan met de neus van ‘De Neus’. Is daar wel eens onderzoek naar gedaan? Die criminelen schijnen toch overal wel een neus voor te hebben en anders steken ze hem wel in andermans ‘zaken’!

Prima column Driek.

Mup · 1 februari 2006 op 12:51

Pittige column, genoten van je scherpte, ik wordt vaak Willem genoemd 😮
Staat weer tegenover dat als ik bij mijn echte naam genoemd wordt, ik meteen op mijn hoede ben 😉

Groet Mup.

sally · 1 februari 2006 op 21:18

Geweldige column Driek!

Maar aiaiaiaiai, wat moeten we straks met een Willem als koning…

groet
Sally

Li · 1 februari 2006 op 23:06

Crimineel goeie column Driek
En ik maar denken dat alle boeven Gerrit heten 😮

Li

Geef een reactie

Avatar plaatshouder