De herfstvakantie, die Buuf en ik op Kreta vierden, stond in teken van moussaka, ouzo, kloofworstelen, zee, strand en volop zon! Dat was boffen want het eiland werd wekenlang getroffen door noodweer. ,,Mijn schuld. Overal waar ik mijn gezicht laat zien, gaat het regenen. Ik voel me net het mannetje van het weerhuisje,” zeurde ik, vlak voor vertrek, tegen de thuisblijvers. ,,Op Kreta zijn geen weerhuisjes. Volgens de Griekse mythologie zwaait zonnegod Helios de scepter. ’s Morgens stijgt hij in het oosten met zijn zonnewagen uit zee. Na een tocht langs de hemel daalt hij ’s avonds weer in het westen neer in de oceaan en vaart hij op zijn zonneboot terug van het westen naar het oosten. Het slechte weer van de afgelopen tijd was gewoon domme pech,” weerlegde reisleidster Wikipedia mijn schuldgevoel.

Dus prijsden Buuf en ik Helios de hemel in toen hij ons acht zonnige dagen bezorgde. Warme truien, rubberen laarzen en regenpak bleven in de koffer en de paraplu bungelde als bliksem- en regenafleider aan het plafond van ons appartement. We hulden ons in luchtige niemendalletjes en kochten zonnebril, zonnebrandolie en zonnehoed bij de plaatselijke souvenirwinkel. We wandelden door de prachtige natuur van Kreta, genoten van de indrukwekkende cultuur en laafden ons aan overheerlijke Griekse spijzen en drankjes. Bij het appartement verschansten we ons in de tropische tuin waar we ons op één van de comfortabele ligstoelen vleiden. Af ten toe namen we een verfrissende duik in het verkoelende water van het zwembad en lieten ons droogstrelen door de zon. We genoten van het niets moeten en bijna alles mogen.

Kreta spreidde zich over ons uit als een warm en weldadig dekentje. Geen televisie, geen radio en geen computer die nieuws uitspuugden uit Nederland. Een krant, die één van onze reisgenoten op de kop had weten te tikken, verdween keurig in de vouw en ongelezen in de prullenbak. Af en toe werden we opgeschrikt door een bliepje dat uit een mobiele telefoon kwam.,,Een sms-je vanuit Nederland. Het regent daar!” jubelde één van onze medevakantievierders dan. ,,Ach, wat erg,” antwoordden we in koor. Bestelden nog een drankje, besmeerden ons rijkelijk met zonnebrandolie en knikten elkaar goedkeurend toe. Voor noodgevallen en voor dit soort nieuwtjes waren we natuurlijk altijd bereikbaar. Vervolgens hieven we onze glazen en brachten een toost uit op Kreta en op zonnegod Helios die tijdens onze vakantie gelukkig geen zonnewagenpech kreeg.


Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

15 reacties

arta · 9 november 2006 op 18:51

[quote] Af ten toe namen we een verfrissende duik in het verkoelende water van het zwembad en lieten ons droogstrelen door de zon. [/quote]

Een prachtige (en jaloersmakende) zin, uit een prachtig geschreven column!

En gelukkig maar, ja, dat Helios geen lekke band heeft gekregen!
🙂

KawaSutra · 9 november 2006 op 22:09

Een goede buuf is beter dan een verre vriend. 😛

Prlwytskovsky · 9 november 2006 op 22:32

Kloofworstelen ken ik niet, wel bierbuikworstelen.

WritersBlocq · 9 november 2006 op 22:47

Nog nooit eerder zo’n mooi reisverslag gelezen. Doet mij denken aan Dames Reiziger, mijn favo dames die mij altijd weer laten smullen van stekkies die door mij onbeproefd zullen blijven. Op gelijke wijze heb jij mij Kreta laten proeven.
[quote]Vervolgens hieven we onze glazen en brachten een toost uit op Kreta en op zonnegod Helios die tijdens onze vakantie gelukkig geen zonnewagenpech kreeg. [/quote]
Zo lèkker!

pally · 9 november 2006 op 23:25

Leuk geschreven reisverslag , Li!

Estrella · 10 november 2006 op 06:51

Kreta…ik ben er vaak geweest. Jouw column is zeer genietbaar, net of ik er weer ben. 🙂

DriekOplopers · 10 november 2006 op 08:09

Héérlijk verhaal, Li. Neem je de volgende keer ipv een goede buuv’ een verre mede-columnist mee? 😀

Maar wat is in vredesnaam “kloofworstelen”?????

Driek

SIMBA · 10 november 2006 op 08:13

“ZUCHT” Als dit in een reisgids stond zou ik direct boeken 🙂

Nick · 10 november 2006 op 14:54

Kloofworstelen op Kreta is mijn grootste hobby 😎

Mup · 10 november 2006 op 16:45

Genieten he, dat weerbericht uit Nederland, ik geniet er dagelijks van 😛

Zonnig reisverslag Li,

Groet Mup.

Li · 10 november 2006 op 20:40

Dank voor alle reacties.
Deze fantastische vakantie lijkt alweer een eeuwigheid geleden!Het lekkere bruine kleurtje is alweer weggespoeld door oer-Hollandse regendruppels.
Gelukkig hebben we de foto’s nog. 😀

[quote]Maar wat is in vredesnaam “kloofworstelen[/quote]

Kloofworstelen is zo lekker! Zo te lezen heb ik in Nick een kloofworstelmaatje gevonden! Welke nemen we Nick? De Samaria?

Een kloof is een kilometerslange spleet tussen twee bergen. Op Kreta stikt het ervan. Door de heftige regenval waren er flinke stenen naar beneden gerold die de paden versperden. Het was een heel geworstel en gespagaat om daar overheen te komen. Vandaar de term kloofworstelen. 🙂

Li

Dees · 11 november 2006 op 11:06

Kloofworstelen :-D. Ik dacht dat je voetkloven had. Volgende keer zou het fijn zijn als je Helios kon kidnappen. Lekkerrrrr verslag, krijg heimwee naar de zon.

Ps. De dubbele komma’s vind ik toch niet zo soepel lezen, maar ja, dat is persoonlijk wellicht.

Li · 11 november 2006 op 11:13

[quote]Ps. De dubbele komma’s vind ik toch niet zo soepel lezen, maar ja, dat is persoonlijk wellicht[/quote]

Ik weet niet beter, of het hoort zo. Als ik een column bij de redactie van de krant inlever dan dien ik, bij dialogen, twee komma’s te gebruiken. Vandaar.

Li

Dees · 11 november 2006 op 11:54

„In Word onder [i]Invoegen – Symbool[/i] kun je de ‘echte’ openingskwootjes vinden…”

vanlidt · 11 november 2006 op 18:24

Jullie hadden dus wel regenkleding bij je… 🙂

Heb ooit 10 maanden op Kreta gewoond. Zonovergoten memories kwamen aangewaaid bij het lezen van deze column.

Het is overigens prezen en niet prijsden. Wellicht ben ik een mierenneuker maar nu zit je de hemelse zonnegod met een prijstang achterna 🙂 🙂 🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder