In mijn tijd (alsof ik een half bejaardenhuis hoor) was de arts en de specialist de autoriteiten die over je gezondheid waakte. Had je een speciale behandeling nodig om je levenskwaliteit op peil te houden, dan schreef “de Pil” een knappe verwijsbrief naar een specialist. Deze specialist deed dan alles wat mogelijk was om je behandeling succesvol te kunnen uitvoeren. Klaar is de patiënt!!! Het ziekenfonds kostte toen ook geld maar een groot gedeelte zat in je salaris verwerkt en verder was er niets aan de hand. Tegenwoordig bepaalt de arts niet meer de behandeling, maar dat wordt bepaald door een stel ziektekostenverzekeringen. Op televisie zijn al schrijnende voorbeelden te vinden. Bijna dagelijks verschijnen in Hart van Nederland voorbeelden waar de werkwijze van deze witte boorden figuren te zien is. Kinderen die een speciale behandeling nodig hebben en keihard deze behandeling door een ziektekostenverzekering wordt ontzegd omdat het teveel geld kost. Ze laten mensen liever doodgaan want dat kost het minste. De uitvaartkosten hoeven zij niet te dekken, die betaald de familie zelf.

Een ander voorbeeld is te vinden bij mij thuis. Mijn dierbare echtgenote heeft een aangeboren afwijking aan haar rug, een scoliose en kyfose. Deze afwijking staat letterlijk op de lijst voor onbeperkte fysiotherapie. De chirurg kan hoog en laag springen. Heeft al twee brieven geschreven naar het Trias in Gorinchem. Ondanks dat de afwijking op de lijst staat is de aanvraag doodleuk afgewezen. Het wordt nog gekker, ze antwoorden niet eens op de vele brieven en emails die wij sturen. Het lijkt wel of we een aanvraag moeten sturen naar een hogere macht op aarde, wat ze zelf dan ook denken te zijn. De laatste brief dateert van een paar maanden geleden. De chirurg heeft weer een brier geschreven waarin op eenvoudige wijze de klacht van de aard wordt beschreven en dat hiervoor onbeperkte fysio nodig is. Wij hebben nog steeds geen antwoord van de ALMIGHTY ontvangen uit Gorinchem. Misschien is dat niet nodig als je zo’n machtspositie heeft. Wij zijn fysio Eric van der Ham, Plantageweg 25, 2951 GN Alblasserdam dan ook enorm dankbaar voor zijn tomeloze inzet om Ida gewoon te blijven behandelen. Hij heeft toegezegd binnenkort zelf naar Gorinchem te rijden om daar een reaktie van de ALMIGHTY te vragen.

Dat geeft dan weer hoop voor de toekomst. Geld is dus belangrijker dan iemands levensgeluk. Ik stel me zo voor: Je bent 80 en je pols breekt. Je gaat naar de spoedeisende hulp en daar wordt na overleg met THE ALMIGHTY bepaalt dat je leeftijd te hoog is voor de behandeling. Je krijgt dus van de dokter een Drion pil, een levensbeëindigende pil wel te verstaan. Hartstikke mooi, zo kan zorgverkeraar THE ALMIGHTY de behandelingskosten mooi toevoegen aan de winstcijfers.


4 reacties

SIMBA · 27 september 2008 op 11:38

Nou het is inderdaad te gek voor woorden!
Maar geheel foutloos is de column niet, ik zal wat puntjes opschrijven:
[quote]In mijn tijd (alsof ik een half bejaardenhuis hoor) was de arts en de specialist de autoriteiten die over je gezondheid waakte. [/quote]
-arts én specialist, dus meervoud. Dan is het: WAREN de autoriteiten die over je gezondheid waakteN.
-Scoliose en Kyfose moet volgens mij met een hoofdletter.
[quote]De chirurg heeft weer een brier geschreven [/quote]
-Gewoon een lullig typfoutje, even nalezen voordat je instuurt! 😀
-En een volledige naam plus adres in een column is volgens mij niet gepast.

pally · 27 september 2008 op 12:11

Ja, Saunad , ik begrijp je boosheid wel. Maar je column staat aardig vol met fouten en dat ontkracht toch altijd de boodschap een beetje.En wat betreft namen en adressen noemen ben ik het met Simba eens: CX is geen consumentenprogramma dat warme douches uitdeelt.
het is overigens niet slecht geschreven,

groet van Pally

lisa-marie · 27 september 2008 op 19:43

Ik vind dat een adres [u]niet[/u] thuis hoort in een column!
De intro begon goed daarna had ik het gevoel of als ik inderdaad naar hart van nederland zat te kijken.

Mien · 29 september 2008 op 11:02

Helaas gaat de liefde van dokters en specialisten te vaak door de patient zijn maag.

Ik ben voor een keuringsdienst van doktoren en specialisten. Uiteraard royaal gesubsidieerd door Ach Nee He en al die andere zilverenkruisridders.
En Live uitzenden dat gespuis.

Ooit getwijfeld aan Belgie Saunad?

Enne … om in herhaling te vallen … it’s not done … naam, toenaam en adressen noemen in columns…

Daarvoor hebben we een ander medium: reclameblokken op TV en Internet!

Mien Dikke Pil

Geef een reactie

Avatar plaatshouder