Het kamerlid Khadija Arib van de PvdA heeft het maatschappei-van-Columbus gevonden.
De wijkzuster! Dát is het. Die moet terug in het straatbeeld. Hét toonbeeld uit de tijd dat alles nog goed was. De vrouw die op haar fiets of solex door de wijk pendelde en voor iedereen een luisterend oor had. Waar is het mens gebleven? Haal haar terug! Ogenblikkelijk! Zuster Jans met haar trekzalf en de geur van groene zeep om zich heen. Die vrouw moet linea recta in het straatbeeld van de Schilderswijk worden teruggebracht. Dan komt het wel weer goed met de samenleving. Dan komt er een eind aan het sociale verval waaraan Nederland ten onder gaat.
Ik weet niet zo goed waar mevrouw Arib die wijsheid vandaan heeft. Het lijkt mij, en ik bedoel dat niet als diskwalificatie, dat zij zelf die wijkzuster nooit heeft meegemaakt. Was dat namelijk wel het geval, dan zou het kamerlid weten dat het meer een roeping dan een baan was. Want zuster Jans beulde wat af, zeg! Door weer en wind (tegen) martelde zij zichzelf een weg naar de zieke en de zwakke. Voor een hongerloontje. Ze maakte werkdagen van twaalf uur of langer en ook bij nacht en ontij trok zij er met haar fiets op uit ter ondersteuning van hen die hulp ontbeerden.
Verplaatsen wij ons naar de huidige tijd, dan zien we dat overal in de zorg een schreeuwend personeelstekort zichtbaar is, dat bejaarden in tehuizen met moeite wekelijks een wasbeurt krijgen, een uitje hooguit de wandeling naar de naastgelegen begraafplaats is en een praatje is vervangen door een televisiescherm in de recreatiezaal. En bejaardenzorg is ook een roeping. Niemand gaat er nog voor. Behalve dan de meiden van het Groene Kruis en zo. Die werken onderbevrouwd tegen de wachtlijsten en de klippen op om nog een beetje uitkomst te bieden voor hen die hulp behoeven. Met rayons zo groot als de hele Bijlmermeer. Met hooguit tijd voor een injectie maar zeker niet voor dat luisterende oor waar u het over hebt, mevrouw Arib. En al zouden ze dat wel hebben, wat kunnen ze anders doen dan luisteren naar de klachten over alle ellende die de politiek over de kansarmen afroept?
Dus allereerst: waar vinden wij nog een zuster Jans die voor een habbekrats de buurt door scheurt op een zwarte opoe-fiets met hulpmotor?
Die bereid is om haar medemens terzijde te staan, ondertussen gebukt gaand onder de angst zodadelijk in de duistere stegen door groepen jongeren te worden overvallen en verkracht of beroofd van haar trekzalf? Om vervolgens te worden bekeurd door oom of tante agent omdat haar achterlicht het niet doet. Of omdat ze teveel decibellen produceert.
Niet! Die vind je niet! Geen mens zal zich geroepen voelen om in achterstandswijken de Samaritaan uit te gaan hangen, zeker niet voor een schijntje en een hele reeks nieuwe scheldwoorden die haar worden nageschreeuwd.
De wijkzuster, mevrouw Arib, hoort in dezelfde galerij van vergane glorie als Saartje, de burgemeester en Bromsnor. Ze is hooguit nog te bewonderen naast Sjoerd Pleizier bij de KRO op zondagavond. Toen het ongeluk iets minder gewoon was.
Want, laat ik het anders zeggen, de kamergenoten van mevrouw Arib hebben de samenleving de medische zorg afgepakt. De dokter onbetaalbaar gemaakt. De verzekeringen uitgekleed. De oudedagsvoorziening tot een aalmoes gereduceerd. De zwakzinnigenzorg alle extra´s ontnomen. Kortom, de politiek heeft het Nederlandse zorgstelsel vernield.
En dan kan zuster Jans op haar fietsje zeker weer komen om jullie rotzooi op te ruimen? Mens, ga zelf fietsen!

[url=www.tontheunis.nl]Meer TT?[/url]


12 reacties

pepe · 30 oktober 2004 op 09:02

Weer klasse geschreven.

Helaas is de maatschappei een harde, koude, zorgloze wereld aan het worden.
Maar weinigen helpen anderen voor weinig (geld) of voor niets.

En het is vaak zo leuk om die ouderen te horen, verhalen van toen, maar ook hoe ze denken over nu en later…

gr pepe

Dees · 30 oktober 2004 op 09:52

Betaal zuster Jans het dubbele en de samaritanen gaan uit de bodem schieten.

Verder: die reclame voor je site in een column of reactie, moet dat? Zet het gewoon in je profiel! Of doe ik nou te ochtendhumeurig?

Groet,

Dees

Kees Schilder · 30 oktober 2004 op 12:17

Helemaal waar en recht uit mijn hart.
In deze tijd van ikke ikke en de rest kan stikken, zullen wij onszelf nog hard tegenkomen.
Sluit wel wat aan op bovenstaande column van Viking die de Maatschappij ook niet meer begrijpt.But than again:wie wel?

tontheunis · 30 oktober 2004 op 13:00

[quote]Of doe ik nou te ochtendhumeurig?[/quote]

Ja nou en of, mopperkont! Neem eerst een bak koffie in de morgenstond en bedenk dat TT moet eten van reclame. Want voor mensen die meer willen weten, is het de kortste weg en jij, jij hoeft er niet op te klikken, toch?
Het is net als een televisie, maar dan nog beter. Gewoon niet aanzetten.

Maar om je een plezier te doen, al zal het aantal hits op de site daar enorm door afnemen, zal ik je terwille zijn.
Want een vrouw met een ochtendhumeur moet je beter stemmen, anders heb je geen leven…
Dat wordt weer droog brood vreten.

TT (Niet op klikken. Heeft geen zin.)

Raindog · 30 oktober 2004 op 13:29

Ton,

Jouw link werkt niet meer geloof ik. Zal ik zuster Jans even vragen langs te fietsen?

😉

Li · 30 oktober 2004 op 16:28

[quote]Ze maakte werkdagen van twaalf uur of langer en ook bij nacht en ontij trok zij er met haar fiets op uit ter ondersteuning van hen die hulp ontbeerden. [/quote]

Tegenwoordig is dit het lot van mantelzorgers.

Dees · 30 oktober 2004 op 17:39

Ay… als ik het goed begrijp doe ik aan broodroof? Sorry.

Ik word zo vaak met reclame en verkopers om de oren geslagen dat ik er een beetje een allergie voor heb ontwikkeld. Maar ik zal verder ’s ochtends de mond vol koffie gieten en er niet meer op letten dan 😉

Groet,

Dees

sally · 30 oktober 2004 op 21:20

Van mij mag je reclame maken Tontheunis.
Want ook deze column is wéér de spijker op z`n kop!
liefs Sally

melady · 31 oktober 2004 op 08:49

En mogen wij dan ook weer ‘Ja zuster, nee zuster’
zingen?

Kan me helemaal vinden in deze TT

Melady 🙂

viking · 31 oktober 2004 op 09:39

Hoezo ‘de wijkzuster bestaat niet meer’? Tuurlijk wel. Gewoon in het telefoonboek effe kijken onder ‘escortservice’. Ze weten alles, van over ‘spuitjes zetten’ tot en met ‘achter de randjes poetsen’…

ignatius · 31 oktober 2004 op 21:41

Ik zag die idioten
Onze zorg verkloten
Oh dat was een wonder
Het was een wonder, boven wonder
Dat die idioten iets verkloten konden
Hie hie hie
Ha ha ha
Ik stond erbij en ik keek ernaar
(wijsje ik zag 2 beren)

Mup · 31 oktober 2004 op 22:49

[quote]Dus allereerst: waar vinden wij nog een zuster Jans die voor een habbekrats de buurt door scheurt op een zwarte opoe-fiets met hulpmotor? [/quote]

Geven we zuster ook nog wat medicatie mee, weet ze tenminste waar ze onderweg voor van haar fiets geslagen wordt,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder