Een onopvallend berichtje in de krant: de eerste Moderne Mensen – ze leefden in Afrika – hadden waarschijnlijk volop seksueel contact met primitievere soortgenoten, ontdekten wetenschappers.
Het was al heel lang bekend dat we allemaal dezelfde voorouders hebben, die enkele miljoenen jaren geleden uit aapachtige medeprimaten zijn ontwikkeld. Sommigen soorten stierven uit, andere ontwikkelden zich uiteindelijk tot de huidige apensoorten, waaronder de mens. Chimpansee en orang-oetangs zijn onze neven en nichten.

Wij werden de homo sapiens en ten slotte de homo sapiens sapiens, de denkende mens. Dat laatste zeggen we zelf, dus dat zegt genoeg.

Nu is dus ontdekt dat onze voorouders ongeveer 20.000 tot 60.000 jaar geleden kruisten met andere dan directe, nl. primitievere, soortgenoten. In ons, in u en mij, zijn dus sporen van die verre neven en nichten aanwezig in het DNA. Dit maakt alle rassentheorieën nóg dommer, hoewel dat eigenlijk al niet kon.

De gevolgen reiken nog verder. Ook de scheiding tussen autochtonen en allochtonen wordt gesloopt: we zijn allemaal allochtonen! Mensen zijn altijd blijven verhuizen, husselen en paren met personen uit andere volken en culturen. Doordat stammen en volken vaak gedurende duizenden jaren gescheiden leefden, ontstonden wel verschillende culturen, maar die hebben niets te maken met rassenverschillen. Verschillen in huidskleur en lichaamsbouw zijn van secundair belang: ze zijn ontstaan door klimaat, milieu- en hoogteverschillen. De blanke mens ontstond doordat groepen die naar Europa en Rusland trokken, bij gebrek aan zonlicht ‘Engelse ziekte’ kregen! Zo pasten de Indianen in de bergen van Bolivia zich in de loop van duizenden jaren aan de hoogte aan.

Bij gebrek aan zuurstof werden sommigen xenofoob.

Categorieën: Maatschappij

4 reacties

Dees · 14 september 2011 op 17:18

Leuk stukje over het begrip ras. Ras is in menselijk opzicht sowieso een vreemd of ongrijpbaar gegeven. Bepaald door de kleur van je huid en je etnische achtergrond. Maar een derde generatie albino uit Cameroen is dan..

Juist, mens, ja.

Overigens toen ik bovenvermeld bericht las, vreesde ik eerder voor misbruik door juist racisten.

Mien · 14 september 2011 op 21:41

Gelukkig overstijgen sociale media en netwerken alle rassen. Er is immers aangetoond dat in de 6e ring van ieders netwerk wij uiteindelijk allemaal met elkaar verbonden zijn. En dat is geen broodje aap. Goede column.

Mien

sylvia1 · 15 september 2011 op 08:46

Die laatste zin, over uitsmijters gesproken 😉 Het gekke met die xenofoben is eigenlijk ook dat juist een groep mensen die niet op uiterlijke raskenmerkend duidelijk te onderscheiden zijn, namelijk de Joden, in de geschiedenis voer voor fascisten en extremisten zijn (geweest).

arta · 16 september 2011 op 15:26

In mijn beleving zijn we allen (gelijkwaardige) wereldburgers.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder