‘De zwangerschap was de mooiste tijd in mijn leven’ hoor je veel vrouwen smachtend tegen elkaar zeggen tijdens theeleutjes en koffietijdjes, vaak gevolgd door een intens verbaasd gezicht bij hun man. Is mijn vrouw dan echt vergeten dat ze 9 maanden lang alleen maar heeft lopen klagen over pijnlijke voeten, tenen, benen en plaatsen die ze niet precies kon aanwijzen, maar er zeker van was dat er vast iets erg mis mee moest zijn?

Is ze dan vergeten dat ze op het laatst elke dag rode ogen had van het huilen met pijnlijke wangen van het lachen tegelijkertijd? En dan nog maar van die bevalling te zwijgen. Toen leek het helemaal niet dat het beviel.

‘Zou jij er nog één willen?’ vraagt de man steevast op de weg naar huis. Meestal is deze vraag genoeg om de waarheid naar boven te brengen. ‘God nee’ zal de vrouw zeggen. ‘voor mij echt niet meer hoor!’. En dan besef je het. Vrouwen doen aan zwangerschapsmarketing.

Om de één of andere reden veranderen vrouwen vanaf het moment dat ze zwanger zijn in ware marketingwonders, en proberen ze zoveel mogelijk vrouwen mee te sleuren. Is het je ooit wel eens opgevallen dat als er iemand in jouw familie of kennissenkring zwanger is, dat je geheid gedonder krijgt met je eigen vrouw. ‘Ach schat, zullen wij er ook (nog) één nemen?’. Of dat je de volgende verjaardag in de familie opeens drie familieleden hebt die de wijn plotseling laten staan? Ze zijn duidelijke slachtoffers van de zwangerschapsmarketing.

De waarheid is natuurlijk heel anders dan wat de marketingvrouwen je zullen vertellen. Er is ook een hoop dat ze verzwijgen, en daar mag je pas achterkomen als je al met je poten wijd in de beugels ligt.

Een tipje van de sluier? Been-, bil- en rugweeën. Ze bestaan, en wachten niet op hun beurt. 24 uur, de tijd dat een eerste bevalling vaak duurt. Overigens lijkt een uur lang weeën hebben als een etmaal, en dan spreek ik nog vanuit het mannelijk perspectief. Tepelkloven, totaalrupturen (gevolgd door een operatie om je kringspier te redden) en kraamtranen. NIEMAND verteld je deze dingen, tot je zwanger bent en niet meer terug kan.

Misschien is het maar beter dat vrouwen aan zwangerschapsmarketing zouden doen. Anders zou er geen vrouw meer zijn die zo gek zou zijn om een kind te baren. Ik verdenk ze er nog steeds van dat ze het alleen maar doen in de geest van ‘gedeelde smart is halve smart’, maar ik ga van het positieve uit.

Voortaan zal ik niet meer verbaasd naar mijn vrouw kijken als ze het heeft over de ‘fantastische zwangerschap’, maar zal ik haar vol bijstaan in haar betoog. ‘Ja hoor, zo’n bevalling valt best mee’ zal mijn vrouw zeggen. ‘Als het zwaar werk was, was het wel mannenwerk geweest’ zal ik bemoedigend aankaarten.

Ps (post scriptum, niet playstation):
Notitie aan het ziekenhuis WFG in Hoorn: Hoe is het mogelijk dat zowel vlees als vis bij jullie allemaal smaakt naar gehaktbal? De rubberen erwtjes en rauwe aardappelen tot daaraantoe, maar een vis met gehaktbalsmaak?

Ps2:
Zedd, papa hier. Sorry dat het niet een lieve ‘papa houdt van pasgeboren kindje’ column is. Misschien schrijf ik die ook nog wel, maar plak ik die in je babyboek. Als je dit leest, zal hij er ongetwijfeld al inzitten. Samen met de foto van mama, jou en mij net na de geboorte. Die ene waar mamma van geluk huilt, en papa ook last heeft van de airco.


13 reacties

Fem · 7 september 2008 op 08:12

Het is allemaal de schuld van de hormonen :hammer:

:ballon: gefeliciteerd! :ballon:

SIMBA · 7 september 2008 op 09:46

[quote]NIEMAND verteld je deze dingen,[/quote]
Jíj hád het kunnen weten Tree, na de bevallingsverhalen hier op CX! 😀
Die PS-jes had je wat mij betreft hier achterwege mogen laten.

pepe · 7 september 2008 op 09:57

Ik denk wel dat je een beetje gelijk hebt.
Hoewel ik na geen enkele bevalling het gevoel heb gehad, niet nog een keer zwanger te willen worden.
Zelfs niet na de laatste, misschien heb ik gewoon mazzel gehad.

[quote]Sorry dat het niet een lieve ‘papa houdt van pasgeboren kindje’ column is. [/quote]

Zeker weten dat jij over een poosje de ellende bent vergeten en een pracht column schrijft over het vader zijn. ‘Grote boom geniet met twijgje’

Ma3anne · 7 september 2008 op 10:51

Hee papa FatTree! Gefeliciteerd met de jonge loot! (Sorry, ik lees nu pas dat je vader bent geworden.)

De column is grappig. Leuk om dit vanuit mannenperspectief te beleven. Maar vrouwen houden zichzelf en elkaar niet voor de gek hoor. Veel van de narigheid van zwangeschap en bevalling vergeet je gewoon. Dat zit bij de procedure ingebakken. Ik wil de hormonen er de schuld niet van geven, want die worden me teveel als smoes gebruikt de laatste jaren. Daar moet je als vent niet zomaar intrappen.;-)

En nu ga ik nog even in het café een felicitatie plaatsen.
🙂

Teunis · 7 september 2008 op 11:19

Dit is hetzelfde waarom mensen niet uit sektes als scientology gaan. Je hebt op een gegeven moment zoveel geinvesteerd (geld, pijn, ongemak) in iets onzinnigs, dat je het wel moet gaan promoten. Als andere mensen hetzelfde (onzinnige) doen als jij, ben je in ieder geval niet gek. Met als resultaat dat de onzin voortduurt.

Gr. Teunis

pally · 7 september 2008 op 11:57

Proficiat, nogmaals, Dikkeboom! Een grappige column waar toch veel waarheid in zit. En die p.s.-jes vond ik eigenlijk juist wel grappig. En die laatste ook nog een beetje ontroerend. Veel geluk met jullie(bijna)wandelende takje,
:kus: Pally

Teunis: zeer psychologisch!

Dees · 7 september 2008 op 11:59

Alles wat de bevalling mij lijkt en waarvan ik weet dat het zo moet zijn schrijf jij hier neer.

En dan vind ik het jammer dat jij geen vrouw bent die dit allemaal eens ontdaan van roze opschrijft. Maar goed, wie weet, ooit… Komt er nog eens een goede antimarketingcampagne…

enne 😀 @ ps-jes

FatTree · 7 september 2008 op 12:20

De spijker op zijn kop Theunis, die kant wilde ik inderdaad op met mijn column

FatTree · 7 september 2008 op 12:21

Iedereen bedankt voor de felicitaties!

Mup · 7 september 2008 op 13:21

Er valt niet tegen te vechten, echt niet. In vrouwen zitten masochisten, anders beginnen ze toch nooit aan een tweede. De echte ellende begint pas als de kroost er is, ik roep het al jaren, maar het wordt pas serieus genomen als een kerel het roept 😕

groet en van harte, ontaarde moe Mup.

arta · 7 september 2008 op 18:51

Hier ook voorstander van anti-campagnes. Ik roep tegen elke kinderloze vrouw/meisje/puberin: “Begint er nie an, vrouwke, ut gezegde ‘bezint eer ge begint’ is hier zwaar van toepassing.” Helaas luistert niemand… 😀
Lekker geschreven, daddy-boom!
🙂

Neuskleuter · 8 september 2008 op 23:44

Heel grappig en de tweede PS is ronduit vertederend! (Met name die airco)

Ze hebben intussen trouwens de tegenhanger van de zwangerschapsmarketing op tv geïntroduceerd: tussen strakke wanna-be modellen en modemakers in, zit nu een puffende, zeurende, blondharige Bridget. Ze praat over tepelkloven, vrachtwagens over plaatsen waar ik ze helemaal niet wil hebben en alles dat zwanger zijn vreselijk maakt. Vooral als Bridget het meemaakt.

Maar die totaalrupturen van jou overtreffen dat zelfs en maken het beeld voor mij nu echt compleet: de man die mij ooit zo gek krijgt moet wel van heeeeeeeele goede huize komen. Brrrrrrr…..

@Teunis: helemaal waar 😉

priet · 9 september 2008 op 14:24

Gefeliciteerd Tree met jullie kleine! :toeter:

Gelukkig is het geheugen selectief en vergeet jij misschien ooit ook wat je hier schreef. Leuk stuk, maar laat het maar niet lezen aan je vrouw als jullie over een tweede gaan nadenken 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder