De stille tocht met 15.000 deelnemers op de Dam in Amsterdam, schouder aan schouder, was indrukwekkend. Burgemeester Van der Laan hield een prachtige speech. Tal van Bekende Nederlanders waren aanwezig om te laten zien: Dit. Mag. Nooit. Meer. Gebeuren. Terecht. Radio en televisie stonden bol van verontwaardiging. Zo ongeveer elke anti-discriminatieclub of vereniging die iets doet met gelijkheid was wel ergens uitgenodigd.

Waarom? Een 26-jarige Marokkaanse jongedame, zwanger, was eind maart in Amsterdam mishandeld door vijf Marokkaanse jongens. Ze liep met haar Surinaamse vriend over de Nieuwendijk toen ze uitgescholden werd voor ‘negerhoer’. Elke rechtgeaarde vent met ook maar een klein beetje trots in z’n donder komt op zo’n moment op voor zijn meisje en zegt daar wat van. Zo ook deze jongeman. Resultaat: hij werd mishandeld. Zijn vriendin stond even verderop te huilen, maar de vijf kenden geen genade voor de ‘negerhoer’. Ook zij werd geduwd, geschopt en geslagen. 4 april is haar baby’tje geboren. Veel te vroeg. Dood.

Er waren mensen die zeiden dat de Surinaamse jongen het helemaal verkeerd had gedaan. Hij had natuurlijk zijn vriendin gewoon uit moeten laten schelden en door moeten lopen. Zo werkt het nu eenmaal. Dan had ze maar met een Marokkaanse jongen moeten gaan. De waanzin van bovenstaande zou je bijna ontgaan, maar het is wel wat er feitelijk gebeurt.

Want: wat vreemd, denk je nu, dat ik dat allemaal gemist heb? Dat klopt. Die stille tocht is er namelijk helemaal niet geweest. Burgemeester Van der Laan heeft ook nergens gespeecht en ook op televisie of radio is niemand te horen geweest die aandacht heeft gevraagd voor deze ernstige vorm van rassenhaat. Sterker nog, de media vond het belangrijker dat de D66 af wilde van het gratis trouwen en dat een korporaal 40 uur werkstraf kreeg omdat hij met z’n blote kont op iemands gezicht was gaan zitten. Alleen Het Parool berichtte er over. Afgelopen zaterdag. GeenStijl stelde meteen maar de vraag: ‘Wat als het vijf blanke Hollanders waren geweest? Dan hadden de kranten vol gestaan over hoe racistisch en xenofobisch ons kikkerlandje wel niet is. Dan hadden alle anti-discriminatie-clubjes in de hoogste boom gezeten over hoe we nu eindelijk eens kleur moeten bekennen allemaal. En terecht ook.’

Maar dat gebeurde allemaal niet. Je wil het eigenlijk niet geloven, maar zou het dan toch zo zijn dat we racisme het liefst zwart-wit zien? Dat houdt het natuurlijk wel zo lekker overzichtelijk.

Kuin


22 reacties

arta · 9 mei 2012 op 13:11

Poeh, Kuin, heftig verhaal, goed geschreven en ja, ook ik begrijp er niets van dat een voorval als dit ‘over het hoofd gezien’ wordt: Echt belachelijk!

Dees · 9 mei 2012 op 14:35

Ja, en zo creëer je steeds meer mensen die de andere kant op kijken bij asociaal en crimineel gedrag. Helemaal niet laten gebeuren en doorlopen. Wel medestanders zoeken en er vol tegenin, met versterking.

Ontzettend treurig verhaal en inderdaad bizar dat dit zo weinig aandacht heeft gekregen. Is dat in het verlengde van wat je mensen wel eens hoort zeggen, laat ze elkaar maar afmaken? En bestaat die ‘elkaar’ dan uit iedereen wier overgrootmoeder toevallig niet uit de klei is getrokken?

Goede column!

BlogBoy · 9 mei 2012 op 15:38

Het lijkt op het niet willen branden van vingers.. En toch ook weer gewoon een triest voorval.. In welke kleur je dit ook wilt zien.

Fem · 9 mei 2012 op 16:09

Ik las in de krant over het doodgeboren babytje. In dit artikel stond niks over rascisme of een aanleiding. Ik was geschokt over het nieuws, maar zag het dus nog niet in het daglicht, zoals hier geschetst.
Bedankt voor de eye-opener, goeie column!

Libelle · 9 mei 2012 op 16:35

Zeker een eye-opener! ’s Kijken wat ik er mee ga doen de komende verkiezingen. Nooit meenemen in de ark van Noach, dat tuig!

Ferrara · 9 mei 2012 op 17:04

Als dit soort laffe daden ongestraft blijven, zal het morgen weer gebeuren.
Wegkijken werkt dat in de hand.
Goed dat je dit publiek hebt gemaakt, de kranten doen dat blijkbaar niet voldoende.

Sagita · 9 mei 2012 op 18:11

Hoorde er gisteravond voor het eerst over bij P&W waarna ik met mijn jongste zoon ongeveer dezelfde discussie voerde. Reageren op zo’n stelletje tuig vind ik veel te veel eer voor ze en nu zijn deze mensen ook nog hun kindje kwijt.
Goed geschreven column! Alleen kleur bekennen inzake zwart en wit is moeilijk. Immers zwart en wit zijn geen kleuren!;-)

Meralixe · 9 mei 2012 op 18:54

Zeer goed geschreven column maar dat weet je natuurlijk ook he!
Wat de inhoud betreft, tja, spijtig, dat dit allemaal mogelijk is in een “beschaafde” wereld.

En dan die berichtgeving…om te huilen! :stom:

LouisP · 9 mei 2012 op 19:40

Goed geschreven Kuin, zoals altijd trouwens..

pally · 9 mei 2012 op 21:04

Scherp, schrijnend en to the point, Kuin!
Inderdaad het grote leed van de gewone ( gekleurde) mens wordt niet als belangrijk gezien. Om te huilen.

groet van pally

sylvia1 · 9 mei 2012 op 22:28

Ik vind de gekozen opbouw zo knap. Door te beginnen met een fictieve stille tocht word je als lezer nog bozer over het voorval. Origineel. Erg goed gedaan vind ik.

Mien · 9 mei 2012 op 23:22

[color=FFFFFF].[/color]

Sterk stuk.

Mien [b][u][url=http://www.youtube.com/watch?v=Ul0boh9OtOM]Boeijen[/url][/u][/b]

SIMBA · 10 mei 2012 op 18:12

Wow! Wat goed geschreven en wat fijn dat je dit voorval in de schijnwerpers zet! Zo schokkend én triest 😥

Neuskleuter · 10 mei 2012 op 22:13

Het is echt te erg. Ik heb er alleen via vriendlief over gehoord, omdat hij GeenStijl leest. Verder heb ik er niemand over gehoord. Niemand. Ben blij dat jij er iets over schrijft.

Inmiddels wil de politiek trouwens ook van het woord ‘allochtoon’ af, want dat klinkt zo naar voor mensen die in Nederland zijn geboren. (Interview toonde alleen allochtone Hbo’ers, hoezo eenzijdig positief beeld)

Er wordt verrekte veel positief gediscrimineerd. Noem het maar weer zoals het is, indien nodig met afkomst. Misschien mag dit ernstige voorval dan wel weer het nieuws halen, en zet het mensen aan tot nadenken.

Frans · 11 mei 2012 op 09:25

Ik betrap me bij berichten over landgenoten van Marokkaanse afkomst steeds vaker op een gevoel van diepe afkeer. Ook bij dit bericht fantaseerde ik over ernstige lijfstraffen voor de daders. Het melden van de afkomst werkt bij mij zo merk ik discriminatie in de hand. Want ja het zijn wel weer Marokkanen. Op de site van de Volkskrant is het een beetje een hype. Het gaat dan vooral over het verwijt dat de mishandeling geen aandacht krijgt. Maar hoe kunnen wij er dan van weten. Niet al het zinloze geweld haalt alle kranten en leidt ook niet altijd tot stille tochten.

Harrie · 11 mei 2012 op 11:24

Onbegrijpelijk dat dit hier laatsvindt. Ik vind het een goede column. Discriminatie is en blijft slecht. Hoe je het oook wendt of keert.

Kuin · 11 mei 2012 op 12:09

Het is altijd prettig om te zien dat een column die je geschreven hebt om ergens aandacht voor te vragen en/of mensen aan het denken te zetten, ook dat effect heeft. Dank daarvoor!

Ook dank voor alle schrijvelarij-complimenten.

Mien · 1 juni 2012 op 01:18

Three in a row!
Terechte CvdM.
Hoe schrijnend ook.

Mien

SIMBA · 1 juni 2012 op 08:25

Súper dat deze een maand bovenaan mag staan!!!

WritersBlocq · 2 juni 2012 op 23:33

Zo, dat komt binnen! Ben blij dat deze hier bovenaan staat, wát een gave en terechte column van de maand. Gefeliciteerd daarmee.

Inderdaad, zodra een column oproept tot discussie, nadenken en uitschreeuwen, dan is ie goed. En dat is ie! GRRRRRR……… Je slaat de spijker op z’n kop. Juist door zgn. ‘antidiscriminatie’ werk je het tegendeel in de hand. Wordt niemand beter of blij van, en zo blijkt uit bovenstaand voorbeeld is het moment van ‘uitstel van executie’ passé. Hoe wrang, hoe triest. Wat nu?

arta · 3 juni 2012 op 18:49

Gefeliciteerd met jouw meer dan terechte Column van de Maand, Kuin!

Kuin · 11 juni 2012 op 08:58

😮

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder