Geachte Redactie

Nou ze hebben het voor elkaar hoor. Ik heb er geen zin meer in.
5 december strepen we wat mij betreft door.
We hebben zo’n beetje het hele afgelopen jaar besteed aan dat geëmmer. Iedereen heeft geprobeerd elkaar de zwarte piet toe te spelen. Er is gebleekt, ontkroesd, er zijn oorringen verwijderd, lippenstift afgeveegd.
En wat krijgen we nu na de roetpiet en de regenboogpiet ?
De kaaspiet en de stroopwafelpiet ! Ik zou me als stroopwafel diep in mijn koek getast voelen. Je wordt nagedaan door een debiel uit Gouda die een ruitjespatroon op zijn bakkes laat grimeren.
Dat eeuwige halfzachte gepolder hier! Het begon al met het wegmoffelen van de roe. Die lekkere bos takken die Piet achter de hand had om nog een beetje discipline in de jonge schavuiten te jagen. Kinderen griezelden als Piet zijn hagelwitte tanden vervaarlijk bloot lachte, en met zijn gard heen en weer zwaaide. En dan die zak!
Als Sint besloot dat je daar als onhandelbaar ettertje recht op had, wist Piet wel raad met je. Niks Ritalin of ADHD. De heerlijke spanning was op onze gezichtjes te lezen. Hier en daar sijpelden in de huiskamer kleine plasjes op het jabo.
Niets is heerlijker dan het openritsen van een pakje als je ook een beetje bang geweest bent.
Daarom is Sint wit en heeft hij een zwarte knecht om pepernoten te strooien en geen licht getinte ‘product delivery assistent’. Een vrolijke, beetje dommige losbol, die kunstjes kan zoals op zijn handen staan en die BOE kan roepen. Dat vinden de kinderen leuk en dit is een Kinderfeest en geen statement voor of tegen de slavernij. Kinderen zijn geen racisten of slavenhouders. Ik ook niet.
En als klap op het suikergoed zijn nu de oude liedjes door twee laaggeletterden herschreven tot politiek correcte misbaksels.
Benieuwd wat ze doen met de zak van Sinterklaas.

K. Ruidnootje


11 reacties

pally · 18 oktober 2014 op 12:17

Hij is leuk en goed. En ik ben het helemaal met je eens, Trawant! Wat een geneuzel over niks …

spaans · 18 oktober 2014 op 13:24

U heeft weer een fraaie column geproduceerd. Hij is mooi in staccato geschreven en er is geen speld tussen uw argumentatie te krijgen. Hij leest als een toespraak van Geert Wilders.

Frans · 18 oktober 2014 op 13:32

Strikt genomen is het helemaal geen kinderfeest. Het zijn volwassenen die kinderen een feest aanbieden. Anoniem. Dat is het leuke eraan. De kritiek op Zwarte Piet is ook kritiek op de manier waarop ouders hun kinderen verwennen. Daarom zijn al die volwassenen zo boos. Denk ik.

evil-ine · 18 oktober 2014 op 13:36

‘Ik zou me als stroopwafel diep in mijn koek getast voelen’ :rotfl:

Strak en zoals genoemd, waterdicht! :yes:

Bert K · 18 oktober 2014 op 17:10

Het is altijd link om in de column een onderwerp dat zo lang is als de baard van de goed heiligman te gebruiken.

De frisse invalshoek die je toepast maakt hem toch zeker de moeite van het lezen waard. Dat is knap.

Dees · 18 oktober 2014 op 17:33

Bij het vak ontwikkelingspsychologie las ik een keer van een experiment, waarbij de juf zich voor de klas, in het zicht van kinderen van de geloofsleeftijd, omkleedde en opmaakte als sinterklaas. Zodra ze klaar was, geloofden al die kinderen dat ze sinterklaas was, ze waren juf vergeten. Daarna keerde ze de metamorfose weer om.

En zagen de kinderen direct alleen nog maar juf. Ik denk dat kinderen op die leeftijd geen moer geven om kleur of patroon van zwarte piet.

Dus sluit ik me aan bij Frans. Ik hoop verder dat sinterklaas blijft bestaan. Maar heb er een hard hoofd in.

Goed en gevat geschreven.

Mien · 18 oktober 2014 op 23:23

Alle normen en waarden staan vanaf heden in een ander licht. Het Sinterklaas en Piet licht. Ik word er zo moe van. Het is wachten op de kerstman. Of kerstvrouw. Dat zou pas leuk zijn. Behalve in Amerika.

arta · 20 oktober 2014 op 11:04

Een Pietenpareltje, en niet in regenboog, stroopwafel- of Goudse kaaskleuren! 😀

Ferrara · 20 oktober 2014 op 13:37

Kan deze column van de maand worden in december?

senahponex · 21 oktober 2014 op 12:01

eindelijk een zinnig verhaal :yes: :yes:

senahponex · 21 oktober 2014 op 12:02

eindelijk een zinnig verhaal

Geef een antwoord