91 % van de Nederlandse vrouwen is niet tevreden over hun uiterlijk. Slechts 2 % vindt zichzelf mooi. Velen overwegen facelifts of het laten wegzuigen van vet. Dat en nog veel meer schokkends blijkt uit een onderzoek van beautymerk Dove. Ik was snel over de eerste schrik heen. Want als ik op straat, in een restaurant, de disco of op mijn werk om me heen kijk zijn echt mooie vrouwen inderdaad schaars. Behalve een paar mooie en een paar foeilelijke zie je vooral veel alledaags uitziende vrouwen. Niet echt mooi zijn is eigenlijk normaal. Vrouwen (mannen ook natuurlijk) die er alledaags uitzien zijn per definitie niet mooi. Omdat alledaags nu eenmaal de regel is en mooi een uitzondering. Het hoeft geen drama te zijn want wie niet mooi is kan intelligent zijn. Of humor hebben, goede smaak, stijl of kracht. Sociaal of vriendelijk zijn. Of uitmuntend leiding kunnen geven. Maar over welke uitzonderlijke kwaliteiten ze ook beschikken, mooi gevonden worden gaat voor veel vrouwen boven alles. Tegen de klippen op streven ze daarnaar. Bijvoorbeeld met behulp van producten van Dove. Maar het valt niet mee en daarom klaagt volgens datzelfde onderzoek 70 % van de ondervraagde Nederlandse vrouwen dat het “onrealistische schoonheidsideaal” in de media niet haalbaar is voor de ‘gewone vrouw’. Alsof een ideaal haalbaar moet zijn, over onrealistisch gesproken. Wat zou er over blijven om naar te streven als idealen makkelijk haalbaar waren?

Er is sprake van een merkwaardig misverstand en dat zou wel eens met de democratie te maken kunnen hebben. Over belangrijke dingen worden op democratische wijze besluiten genomen en dan wordt het verleidelijk om te proberen ook het schoonheidsideaal met meerderheid van stemmen vast te stellen. En dan zo dat het haalbaar is. Hoe stellen Nederlandse vrouwen zich dat haalbare schoonheidsideaal dan voor? Ze willen een “gevarieerder” beeld van schoonheid in de media. Niet, zoals voor de hand ligt, een mooi koppie en een perfect lijf. Een minder mooi koppie met een minder perfect lijf moet ook kunnen maar dan in combinatie met “vriendelijkheid, zelfvertrouwen, geluk en humor”. Op de interessante mix van uiteenlopende eigenschappen die aldus ontstaat wordt dan weer het etiket ‘schoonheid’ geplakt. Op dezelfde manier kan ook een eigenschap als intelligentie gedemocratiseerd worden. Zo wordt ook voor een niet bijster slimme maar wel bijzonder sympathieke student geneeskunde een carrière als bijvoorbeeld arts haalbaar.

Maar over de haalbaarheid van intelligentie hoor je eigenlijk nooit klachten. Voor intelligent kunnen doorgaan is voor vrouwen kennelijk veel minder interessant dan mooi gevonden worden. Waar komt die fixatie op schoonheid vandaan? Niet omdat anders geen vriendje aan de haak kan worden geslagen. Op elk potje past nog steeds een dekseltje. Mooiere meisjes krijgen natuurlijk mooiere vriendjes maar dat is de natuur. Ook voor een goede baan maakt het niet werkelijk uit. Je kan bijna alles worden zonder mooi te zijn: minister, ondernemer, huisvrouw, bibliothecaresse, arts, koningin. Alleen model worden, een debiel tv spelletje presenteren of halfnaakt in videoclips dansen is niet weggelegd voor vrouwen en meisjes die niet “onrealistisch” mooi zijn. En het aan de haak slaan van een succesvolle man ook niet. Daar is helaas met democratische middelen niets aan te veranderen.

Al met al valt het nogal mee. Dat vrouwen toch voor alles mooi gevonden willen worden lijkt een geschenk uit de hemel. Een oude wijsgeer zei ooit: “wie mooi wil zijn moet pijn lijden”. Maar vrouwen zijn in de huidige welvaartsmaatschappij niet meer zo te porren voor pijnlijden. Die wijsgeer zou zich in zijn graf omdraaien als hij wist dat vrouwen schoonheid tegenwoordig onrealistisch noemen.


11 reacties

Dinah · 13 februari 2005 op 13:42

[quote]Want als ik op straat, in een restaurant, de disco of op mijn werk om me heen kijk zijn echt mooie vrouwen inderdaad schaars[/quote]

Ach wat is mooi????

Robster · 13 februari 2005 op 14:23

Het schoonheidsbeeld wat wordt geschept door die fabrikanten is een mooie illusie door voor de meeste mensen idd niet op gaat. Daarintegen zijn er genoeg mooie vrouwen en mannen die hier niet aan voldoen, maar goed ook anders zouden wel allemaal met dezelfde kop, dezelfde kleding en dezelfde mooie gladde live life long everlasting huid.

tontheunis · 13 februari 2005 op 16:31

Mooi is zo subjectief als maar mogelijk. Het is een kwestie van smaak en (wan)smaak die verschillen van elkaar als dag en nacht.
Maar dat er een beeld wordt verstrekt aan jonge meiden dat maakt dat ze hun vinger in hun keel steken om toch maar vooral zo mager mogelijk te blijven, geeft wel aan dat het beeld dat sommigen aan anderen opleggen bij het begrip ‘mooi’, te walgelijk voor woorden is.

Overigens hadden de meeste Griekse en Romeinse wijsgeren een voorliefde voor ‘mooie’ jongetjes, maar dit terzijde…

TT

Bakema_NL · 13 februari 2005 op 22:38

Ach ja, wat is mooi he? Die uitgemergelde scharminkeltjes in ieder geval niet naar mijn idee. Een beetje vlees mag best hoor.
En het is echt niet zo dat bij iedere mooie vrouw even vaak een mooie kerel zit……laatst was ik met mijn vrouw op de kamasutrabeurs, het swingerscafe in geweest voor de lol en daar kwam heel af en toe best een leuke dame binnen, op de hielen gevolgd door een kerel die je qua jouw voorbeeld er dus niet bij zou verwachten…..dat viel mijn vrouw nogal op en ik moest het met haar eens zijn, maar zei er ook bij dat die mensen dat misschien ook over ons dachten……die zelfkennis heb ik dan ook wel weer, hahahaha.
Iedereen heeft wel weer zijn sterke kanten, de een alleen wat meer dan de ander.

melady · 13 februari 2005 op 22:57

Ik ben walgelijk mooi en dramatisch intelligent.

Want:

De tekst: (1 op de 50 vrouwen is mooi) klopt niet met: (91 % van de Nederlandse vrouwen is niet tevreden over hun uiterlijk.) en klopt niet met: (Slechts 2 % vindt zichzelf mooi.)

Je hebt leukere columns geschreven…dit is voor mij een schrijfsel om maar te schrijven.

Melady

Ma3anne · 14 februari 2005 op 00:17

Het meest interessante van de column vind ik, dat jij onderzoeksuitslagen van het beautymerk Dove leest. Waar stond dat? In de Viva?

Ik blijf dit soort verhalen over knappe en lelijke vrouwen vermoeiend vinden. En nog vermoeiender dat ik de hele column nog uitgelezen heb ook nog. :sleep:

Maurits · 14 februari 2005 op 00:42

[quote](1 op de 50 vrouwen is mooi) klopt niet met: (91 % van de Nederlandse vrouwen is niet tevreden over hun uiterlijk.) en klopt niet met: (Slechts 2 % vindt zichzelf mooi.)[/quote]
Dat kan je beter aan Dove melden, beste Melady. Overigens kan het heel goed kloppen. Jij kan het je (ondanks je intelligentie) niet voorstellen maar er zijn vrouwen die zichzelf niet mooi vinden en toch tevreden zijn. Er zijn kennelijk vrouwen die met andere eigenschappen (zoals intelligentie) een minder aantrekkelijk uiterlijk weten te compenseren. Eigenlijk precies waar mijn column over gaat.
[quote]Ik blijf dit soort verhalen over knappe en lelijke vrouwen vermoeiend vinden. [/quote]
Het spijt me dat ik een aanslag op je uithoudingsvermogen gedaan heb, Ma3anne.
[quote]En nog vermoeiender dat ik de hele column nog uitgelezen heb ook nog. [/quote]
Dan vond je hem zeker stiekem toch interessant! Ik snap dat je het niet in het openbaar toegeeft. Dat zou niet bij je reputatie passen. Maar ik vind het toch aardig dat het op deze bedekte manier zegt.

Mup · 14 februari 2005 op 14:45

[quote]Mooiere meisjes krijgen natuurlijk mooiere vriendjes maar dat is de natuur.[/quote]

Maar daar doen ze nooit zo lang mee, zowel de mannen als de vrouwen niet. 😉

Toevallig zag ik vandaag een man met de combi van een goed karakter, humor en een lekker uiterlijk. Zeldzaam ook!

Groet Mup.

Martijn · 14 februari 2005 op 16:32

[quote]Toevallig zag ik vandaag een man met de combi van een goed karakter, humor en een lekker uiterlijk.[/quote]

Ik zag je niet, Mup.
Zwaai in het vervolg even, wil je?

Groet Martijn 😀

Mup · 14 februari 2005 op 21:37

Ik zag je niet, Mup.

😡 Dat is nu net het probleem, Martijn
Maar niet geschoten is altijd mis, dus volgende keer zwaai ik niet alleen, maar schreeuw de hele boel bij elkaar, wees gewaarschuwd (tel je ook meteen voor twee, mmmm…)

Groet Mup.

pepe · 15 februari 2005 op 14:48

Heerlijk gelachen hierom, vooral ook om de reacties.
Het kan mij weinig boeien of de verpakking mooi is. Over mijn figuur klaag ik helemaal niet, maatje 36 en dat is niet eens om dat ik zo mijn best doe om te lijnen. In het tegendeel, ik moet veel en vaak eten om op dat gewicht te blijven, vreet de oren van iedereens hoofd.

Ennuh Mup die mooie man die jij zag is echt een poepie, ik ken hem al een poosje.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder