“Goedemiddag 112 alarmcentrale, waar mee kunnen wij u van dienst zijn?”
“Ja, hallo, u spreekt met Mirella Klein, ik sta hier in Den Haag en…”
“Waar zegt u?”
“Den Haag. En er wordt…”
“U zegt Den Haag?”
JA! Den Haag, domme doos. Ik probeer hier aan mijn burgerplicht te voldoen, dus als je me even mijn verhaal laat vertellen, schoot door mijn hoofd. “Ja Den Haag.” Kwam er uit mijn mond. “Den Haag dus. Heeft u een ambulance of de politie nodig?”
“ Weet ik veel, beide?”
“Het spijt me. Ik moet toch echt weten wie u nodig denkt te hebben zodat ik u kan doorverbinden, dat kan namelijk niet naar twee nummers tegelijk. Ze kunnen we u nadat uw melding is opgenomen wel weer doorverbinden met de volgende, dat is geen enkel probleem.” Sprak de stem aan de andere kant van de lijn zo vriendelijk mogelijk.
Ondertussen dwalen mijn gedachtes af: gebeurt dit echt? Moet ik hier nu ter plekke van een afstandje gaan bepalen wat voor hulpverlening de vrouw in het tramhokje nodig heeft?

“Mevrouw, mevrouw!” Galmt het door de telefoon.
“Eh ja sorry, geen idee, ze wordt door een man in elkaar gemept alsof ze een boksbal is, maar in dit tempo van hulpverlenen denk ik dat een lijkwagen ook geen overbodig luxe zal zijn.”
De vrouw aan de telefoon is duidelijk niet geamuseerd van mijn zwarte humor. Misschien is ze toch slimmer dan ze doet voorkomen en heeft ze door dat de glimlach die ik tracht over te brengen, voortkomt uit pure ergernis.

“Mevrouw.” Klonk het nu ernstiger. “Wilt u de ambulancedienst of de politie spreken?”
“Politie, gra..” Nog voor ik was uitgesproken hoorde ik de klik die aangaf dat ik zou worden doorverbonden.
“Politie Haaglanden, waarmee kunnen wij u van dienst zijn?”
“Hallo meneer, u spreekt met Mirella Klein, ik sta hier in…”
“Mogen wij uw telefoonnummer noteren mevrouw?”
“Eh,.. 06 51***2*8, ik sta hier in Den Haag en….”
“Moment, 06 51***2*8, klopt dit?”
“Ja, maar ik sta hier dus op het Spui in Den Haag ter hoogte van,..”
“Ja, het Spui is erg groot mevrouw, waar precies?”
“Ter hoogte van het Haagse filmhuis en er wordt hier een jonge vrouw door een man in elkaar geslagen. Hij laat echt niets van d’r heel. Ik kan het niet zo goed zien, maar er grijpt niemand in en..”
“Filmhuis zegt u?”
“ Ja, Haagse filmhuis en de tramhalte heet Stadhuijs.”
“Dit kent het systeem niet, weet u zeker dat u zich daar bevindt?”

In gedachte heb ik de man aan de telefoon een gruwelijke dood laten sterven, maar in plaats van dit bij hem onder woorden te brengen, besloot ik nog een poging te doen de locatie door te geven. “Beste meneer, ik woon al ruim 7 jaar in Den Haag, ik sta met mijn fiets in mijn hand een melding van mishandeling te doen, omdat ik volgens de tv-reclame beter niet zelf kan ingrijpen maar 112 moet bellen. Eerst krijg ik uw collega’s van 112 aan de lijn die nu niet bepaald snel zijn, en nu krijg ik u weer aan de lijn. U, die niet van mij wil aannemen dat ik kan lezen wat er op de tramhalte voor mij staat geschreven. U heeft mijn nummer en de gegevens genoteerd?”
“Ja mevro…”
“Mooi dan heb ik aan mijn burgerplicht voldaan en dan ga ik ervan uit dat u hier zo snel mogelijk iemand naar toe stuurt om deze vrouw te helpen. Misschien kunt u gelijk een ambulance sturen want de laatste trap is voldoende geweest om haar van het bankje op de grond te krijgen. Een hele goedemiddag meneer.”

Op zijn zachtst gezegd is de slogan, “omdat iedere seconde telt” misplaatst. En mogen ze wat mij betreft, om de ironie te bewaren, de telefoon opnemen met:
“Goedemiddag 112 alarmcentrale, wij komen over twintig minuten uw leven redden.”

-Mirella Klein


10 reacties

Clueless · 22 maart 2003 op 00:43

Geweldig debuut, Mirella! Erg leuke column 😀

Groetjes,
Clueless

gast · 22 maart 2003 op 10:26

Jammer dat deze column niet origineel is…
plagiaat noemen we dat!! deze column is terug te vinden op http://www.detoestandindewereld.nl
de tekst hier is een beetje aangepast maat blijf het jammer vinden!! groetjes Dennis columnist

Yannick · 22 maart 2003 op 12:16

Tsja daar zeg je wat. maar of het klopt wat je zegt???
ten eerst je geeft een foute url.
het moet zijn http://www.toestandindewereld.nl
En die column heb ik er niet zien staan, zl eens goed zoeken.

Yannick · 22 maart 2003 op 12:20

Heb die site door gespit en niks gevonden columnist dennis.
Er was daar trouwens ook geen columnist dennis te vinden.

Als je zeker van je zaak bent, geef dan even de complete url van het “Plagiaat” columnpje,

gegroet

Kees · 22 maart 2003 op 12:44

Deze column heeft eerder op ColumnX gestaan als mijn geheugen mij tenminste niet misleid. VOlgens mij op de oude site. Hoeft trouwens geen plagiaat te zijn, wie zegt dat Mirella Klein niet de auteur van toen en nu is, mijnheer / mevouw anoniem?

Yannick · 22 maart 2003 op 12:53

Kees je hebt helemaal gelijk. Hij stond al op columnx en inderdaad, ook door Mirella.
[url=http://www.examedia.nl/columnx/zoek.html?nummer=744]Columnx, 112 [/url]

Kobus · 22 maart 2003 op 15:18

[quote]Opmerking:
Hier staan nu 6 reacties. Geen enkele gaat in op de inhoud van de column. Ik vind dat je Mirella daar wel mee tekort doet. Heet geen Moderator, maar vind wel dat opmerkingen over plagiaat gemeld dienen te worden bij redactie. Laten wij ons nu beperken tot de inhoud.[/quote]

Mirella, ik vind dat je een prima weergave geeft zoals het een en ander in de praktijk kan voorkomen. Helaas zal ingrijpen na telefonisch contact met de politie bij strubbelingen op straat meestal aan de late kant zijn.
Hier is het zo dat je politie Drenthe belt bij minder ernstige conflicten, en die verbinden je dan weer door naar een plaatselijk bureau. Werkt ook nog wel eens vertragend. Zeker wanneer er dan wordt gezocht naar de wijkagent(en).

Kees · 22 maart 2003 op 16:01

Ja, en meneer / mevrouw anoniem was gewoon meneer Dennis zag ik nu pas…

gast · 24 maart 2003 op 07:43

Wat is het op het dorp toch rustig.

Als daar wat gebeurd, dan bel je gewoon naar de plaatselijke kroeg, alwaar de veldwachter achter een borrel zit te wachten op een oproep. 😉

Godspeed · 24 maart 2003 op 07:46

Anoniem is Godspeed.

Was vergeten in te loggen.

Trouwens, mooi geschreven.

Bierella ?????
* Mirella lust graag bier?
* Drankje: Rivella met een scheutje bier?
* Drankje: Bier met een scheutje Rivella?

Godspeed,
:pint:
die weer eens nieuwsgierig is.

Toevoeging:
* Mirella die Bi- is?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder