De titel, overgenomen uit een woordenboek met status, doet wellicht vermoeden dat de asielzoeker reeds ingeburgerd is.
Want als Van Dale hem in zich heeft opgenomen, zal dat toch ook zo zijn met onze maatschappij? Waar het gros van onze landgenoten zijn halve inkomen doneert aan Warchild, Amnesty International of Mens in Nood.
Als de tissue-fabrikant zijn omzet ziet verdubbelen na een uitzending van ‘tranentrekker’ Henny Huisman, die met één sms-je de oorlog-trauma-therapie van een voormalig kindsoldaat uit Liberia weet te bekostigen.
Is de gift dan alleen gul als de ver-van-mijn-bed-show zich buiten de territoriale wateren afspeelt?

Moeten wij de vluchteling die gegronde redenen heeft in ‘ons’ land asiel aan te vragen dan ook niet de hand schudden?
En vlucht juist de politiek niet door elk middel aan te wenden om hen terug te sturen?
Om etnische bevolkingsgroepen te deporteren, doet mij daarbij toch iets te zeer denken aan datgene waar wij vijftig jaar geleden van riepen: ‘Dat nooit meer!!’

Als het bedtijd is voor het voormalig kindsoldaatje uit Liberia en ik de laatste hand leg aan dit stukje, wordt er enkele meters verder een feestje van een beursgenoteerde kopieer-apparaten-gigant gevierd, dat met een oorverdovend vuurwerk beëindigd wordt.
Ik sluit mijn ogen en probeer me voor te stellen dat dit geen friendly fire is, maar een helse regen van mortiergranaten, precisiebommen en Tomahawk-raketten die het einde der tijden inluiden.

Dan wordt het mij benauwd en het bloed stolt in mijn aderen.
Angstig word ik voor de mensen van de gulle gift.
En ik krijg vrees voor de boer die dat onbekende maar niet wil eten.

Handen schudden met gebalde vuist is toch onmogelijk!?

MartijnColumn van de maand juni 2003

Elke maand kiest de redactie van Column X één column uit die naast de zes vaste columns een speciale plaats krijgt. De schrijver van de column van de maand krijgt bovendien een luxe goud-zilveren pen cadeau voor een extra dosis inspiratie.


9 reacties

archangel · 23 mei 2003 op 09:17

Prachtige column. Echt heel, heel goed geschreven. Oprecht, en getuigend van veel naastenliefde.

Mag ik je bij deze de hand schudden?

Martijn · 23 mei 2003 op 09:24

Ja hoor. Graag zelfs.
[img align=left]http://www.homemods.org/images/hand.jpg[/img]

Groet Martijn 😀

R@@F · 23 mei 2003 op 09:47

Martijn GEWELDIG!

Wat asielzoekers betreft vind ik, je moet ze helpen als zij in hun land vervolgd worden voor hun politieke overtuiging en of geaardheid e.d. Dan vind ik het niet meer dan menselijk dat we ze ECHT helpen. Maar wat ik ook zeker vind is dat zodra hun “thuis situatie” weer normaal geworden is zij ook terug moeten naar land van herkomst. Natuurlijk begrijp ik dat als je vijf jaar in een land woon je hier vrienden, relaties etc hebt opgebouwd en dat het niet echt done is om je daaruit weg te rukken en terug te sturen naar verwegistan. Maar er moet eens een soort grens getrokken worden (:-)). Maar weet je wat weer het werkelijk kromme is aan asielzoekers dat de meeste van hen (die met vliegtuig komen bijvoorbeeld) in het land van hun herkomst voldoende middelen hadden om zich een passpoort te verschaffen en een vlieg ticket te kopen wat in sommige landen kan betekenen dat iemand een uitgave moest doen ter hoogte van 5 jaarsalarissen van bijvoorbeeld een ambtenaar in dat land. Dus wederom kunnen de middenstanders en of rijken wel vluchten en de armen kunnen daar blijven rotten in de ellende. Soms denk ik wel eens geld,is de slechtste uitvinding geweest van de mensheid.

R@@F
🙂

Martijn · 23 mei 2003 op 10:33

R@@F,

Ik begrijp dat het probleem veel omvangrijker is dan dat ik hier heb neergepend.
Wat mij persoonlijk opvalt is dat met name jongeren verharden naar alles wat vreemd is.
Voorafgaand op de comment van [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=541]Caspario’s column[/url], heb ik wat sites bezocht waar door kinderen de meest vreselijke dingen worden gezegd.
Ik ben van mening dat er zich behoorlijke parallellen vormen met WO II.
En dat beangstigt me.
Er moet wellicht idd verschil worden gemaakt tussen bijv. politieke en economische vluchtelingen. En ja, alles brengt problemen (uitdagingen) met zich mee. Aan de andere kant vraag ik mij wel eens af wat het woord ‘ONS’ betekent. Wie zegt mij dat dit ONS land is. In die zin is die definitie mij niet geheel duidelijk.
Als ik kan kiezen tussen 1 euro en een kommetje rijst, of 10 euro en een grootverpakking Lassie, dan zou ik ook voor het laatste kiezen.
Het valt mij ook op dat er vaak of negatief of juist positief naar de asielzoeker gekeken wordt. Er schijnt geen tussenweg te zijn.
En dat grijze vlak probeer ik nu een beetje te ontdekken..

Kees Schilder · 23 mei 2003 op 10:44

Amice,
Dit is nu zo’n column die zonder twijfel in aanmerking zou moeten komen voor column van de maand met drie gouden pennen.Waarmee ik deandere steengoeie columns op deze site uiteraard niets tekort wil doen.
Hij is echt fantastisch geschreven!
groet
Kees

Kobus · 23 mei 2003 op 11:30

Mooie column, Martijn. Met gevoel geschreven.
Dus niet meer al die twijfels over je capaciteiten ! En al helemaal niks zeggen over een writers-block.

Kobus · 23 mei 2003 op 15:05

[quote]Maar weet je wat weer het werkelijk kromme is aan asielzoekers dat de meeste van hen (die met vliegtuig komen bijvoorbeeld) in het land van hun herkomst voldoende middelen hadden om zich een passpoort te verschaffen en een vlieg ticket te kopen wat in sommige landen kan betekenen dat iemand een uitgave moest doen ter hoogte van 5 jaarsalarissen van bijvoorbeeld een ambtenaar in dat land. [/quote]

Daar zit ook een ander groot probleem.
Deze mensen hebben in het land van herkomst een enorme status. Vanuit Somalie (kaste cultuur) wonen er hier nogal wat echte prinsessen bijv.
Zij mogen toiletten schoonmaken. En wonen in een armzalig flatje, 4 hoog achter. Op enige achting en respect hoeven ze van onze kant niet te rekenen.

Stout · 23 mei 2003 op 16:27

was wel een mooi vuurwerk

MBB · 23 mei 2003 op 23:39

Mooie column, maar ik hel toch over naar R@@f kant; Ik denk dat terugkerende asielzoekers een grote betekenis kunnen hebben voor hun land, zoals bijvoorbeeld Afghanistan en Irak, voor wie de terugkeer van (relatief) rijke en hoog-opgeleidde landgenoten een voordeel zou kunnen zijn. (misshien zouden we een soort ontwikkelingshulp-subsidie aan hun terugkeer kunnen koppelen?)

Wat ik wel een grof schandaaal vind is dat terwijl we moeite doen over politieke vlucktelingen in levensgevaar, we zonder veel discussie verpleegsters uit ontwikkelingslanden binnenhalen, (en dus een hoog-opgeleide group uot dat land verweideren)

Verder zittten er nog wat haken en ogen aan het binnenlaten van politieke vluchtelingen: In een land als China ben je zowat een poliek vluchteling als je denkt. zou 1.5 procent hierheen vluchten, verdubbeld onze bevolking, moeten we alle overgebleven natuurgebieden vol bouwen, en ik ben bang dat maar weinig Nederlanders die vele mensenlevens boven een stukkie tuin prefereren 🙁

de andere mogelijkheid is ‘preventieve’oorlogen, maar gezien het weinige animo voor Irak, zal de EU niet direct staan te sprining om driekwart van Afrika en Azia te ‘bevrijden’….

Geef een reactie

Avatar plaatshouder