Droom je ook van een leven vol glitter en glamour in Hollywood? Dan moet je eens luisteren naar de clubhit ‘Pink Champagne’ van King Quadra. De meesterlijke vocalen zijn van Martin Fry, de zanger van ABC. Begin jaren ’80 stond deze band bovenaan de hitparade met ‘The look of love’, ‘Poison arrow’ en ‘All of my heart’. Dat laatste nummer gaat over de ellende die Fry over zich heen kreeg toen hij een blauwtje liep bij zijn beste vriendin. Niet alleen was zijn hart gebroken, maar ook was hij zijn beste vriendin kwijt… Genoemde hits zijn terug te vinden op de drieëntwintig jaar geleden gemaakte klassieker ‘The lexicon of love’. Geluidsmagiër Trevor Horn (ook verantwoordelijk voor Frankie goes to Hollywood, Seal en lesbo-duo Tatu) zat achter de productietafel. Bandleider Fry uit de grauwe Engelse industriestad Sheffield zet zichzelf op het album neer als een glamour boy. Maar zijn teksten gaan niet alleen over klatergoud, ook stopt hij er een flinke portie ‘Weltschmertz’ in. Steevast ligt hij voor de brievenbus op ‘Valentine’s day’, maar de postbode loopt elke keer zijn deur voorbij… De dramatiek wordt aangedikt door het veelvuldige gebruik van violen. Om zichzelf een beetje op te vrolijken, verluchtigt Fry zijn liedjes met funky gitaartjes en strakke discobeats, zodat hij al dansend zijn liefdessores kan vergeten.

Na het succes van ‘The lexicon of love’ gooit ABC een jaar later met ‘Beauty Stab’ het roer radicaal om. De zoete violen worden vervangen door stevige gitaren en de teksten gaan niet langer over liefdesverdriet, maar over de sociale mistanden in Engeland. De single ‘That was then, but this is now’ gaat over de Koude Oorlog tussen de VS en de toenmalige Sovjet-Unie. Hoewel een moedige stap, slaat de plaat niet aan. Met ‘How to be a… zillionaire’ dat in ’85 verschijnt, revancheert ABC zich en scoren ze weer hits met (liefdes)liedjes voor de dansvloer. De single ‘Be near me’ komt zelfs in de Amerikaanse top 10. Merkwaardiger laat Nederland het album waarop Martin Fry Cole Porter citeert (‘who wants to be a millionaire?’) links liggen.

Dan wordt het stil rond de band die uitgedund is tot een duo. Fry wordt getroffen door de ziekte van Hodgkin, een vorm van kanker. Als hij hersteld is, belt hij in het voorjaar van ’87 zijn maatje Mark White en met bassist Bernard Edwards van Chic (‘Le freak’) knutselen ze ‘Alphabet city’ in elkaar. Met ‘When Smokey sings’, een ode aan soulzanger Smokey Robinson, scoren ze weer een wereldhit. Als vervolgens house de overhand krijgt, lijken ze te kunnen aanhaken, maar in het volgende decennium verdwijnt ABC uit beeld. Ook een poging om met de cd ‘Skyscraping’ eind jaren ’90 terug te komen, mislukt grotendeels.

Voor minder dan en tientje kun je tegenwoordig een verzamel-cd met de meeste hits van ABC op de kop tikken. Als je zoekt via Elcheapo.nl kun je voor iets minder dan 20 euro de ‘Ultimate collection’ aanschaffen, waarop over 3 cd’s verspreid alle hits en de beste remixes staan. Eind vorig jaar is een luxe-editie van ‘The lexicon of love’ verschenen met een live-concert en wat extraatjes, zoals outtakes en demo’s. Het is terecht dat dit album in het zonnetje gezet wordt, maar het is de vraag of je meer dan 20 euro moet neertellen voor deze uitvoering. Het origineel ligt voor iets meer dan een tientje in elke cd-winkel.

Momenteel maakt de goed geconserveerde Fry een tournee met zanger Tony Hadley van Spandau Ballet, de René Froger van Engeland. In een interview vertelde Fry onlangs dat hij tegenwoordig plaatjes van Jennifer Lopez opzoekt op internet en dat hij veel kijkt naar Seinfeld op tv. Over een nieuw album heeft hij het niet meer.

[img align=left]http://www.celebritysearcher.com/photos/Martin%20Fry.jpg[/img]
Lees [url=http://www.subjectivisten.org/archives/001437.php]hier[/url] een commentaar op DeLuxe-editie van ‘The Lexicon of love’, [url=http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&token=ADFEAEE47818D949AC7120C1963455E9BC7CE604DF4AF6C01D2F4749DABC345C9E0F73ED40A4C6CFB3E577B479AAB32BAE5B0DD9CAE7468DA1&sql=11:1x6cmpb39f8o~T1]hier[/url] vind je de biografie van ABC en [url=http://www.abcmartinfry.com/]dit[/url] is de officiële website of mail me voor belangrijke zaken: [email]edkq@yahoo.com[/email]


8 reacties

Kees Schilder · 27 januari 2005 op 09:10

Ja, die Tony Hadley. Ga je daar ook nog een column over schrijven,Eddy? Want het is toch een raadsel hoe een goedgeoliede machine als Spandau Ballet, plotseling in het niets verdween.
Steengoeie column weer.Fascinerend om te zien dat Fry ook gewoon TV kijkt

Mup · 27 januari 2005 op 09:43

Heerlijk, ook de tekst in hun song: ‘When you judge the book by the cover’
Van Tony Hadley weet ik dat die financieel aardig in de problemen is gekomen na het uiteenvallen van Spandau Ballet. Maar ik ben het met Kees eens, daar zou ik van jouw hand ook wel wat meer over willen lezen.

Groet Mup.

Ma3anne · 27 januari 2005 op 10:16

Sjonge, ben ik eenzijdig muzikaal bezig geweest in die jaren zeg. Kan er weer geen chocola van maken over wie je het hebt. Mooie aanleiding weer om op zoek te gaan naar wat ik kennelijk gemist heb in die tijd. 😉

Lieve · 27 januari 2005 op 11:12

De band Spandau Ballet, ging aan ruzie ten onder, en ze kunnen het nog steeds niet zo goed met elkaar vinden: de laatste jaren stonden de ex-leden regelmatig tegenover elkaar in de rechtbank.

Raindog · 27 januari 2005 op 11:41

Hij is weer top Eddy! Ik heb alleen het album ‘The lexicon of love’ in de kast staan. Het is bijna verplichte kost vind je niet? Ik vind het een geweldig album maar daar houdt het voor mij dan ook zo’n beetje mee op wat ABC betreft. Tijden veranderen, ‘love (for music) has no guarantees’ en ‘me, I go from one extreme to another’.

Super weer!

Eddy Kielema · 27 januari 2005 op 21:29

Aha, ik kan aan de reacties van Raindog en Mup al zien dat ze goed op de hoogte zijn van de teksten van Martin Fry! Die zijn vaak bijzonder spitsvondig:

If you judge a book by the cover,
Then you’d judge the look by the lover!

Of over mensen die iets teveel van zichzelf houden in Vanity Kills:

I’m glad you’ve found someone who loves you
But sad to say that someone is you
And now perhaps you’ll both be happy
Guess that makes two just you and you!

Spandau Ballet is inderdaad uiteengevallen door interne ruzies. Tony Hadley wilde meedelen in de royalty’s, maar hij kreeg geen gelijk van de rechter, omdat hij zelf helemaal niets geschreven heeft. Het enige wat hij hoefde te doen was in de microfoon zijn stem verheffen. Wat hij overigens erg goed deed hoor, maar dat levert alleen veel minder op dan de royalty’s. Dus vandaar dat hij nog steeds moet zingen voor zijn geld: sad, but true!

Raindog · 27 januari 2005 op 23:04

Eddy, om even op twee aspecten van je reactie in te gaan:

Ik heb ook wel eens interne ruzies maar ik ben nog nooit uiteengevallen.

😀

Eddy Kielema · 28 januari 2005 op 10:43

Da’s een goed teken Raindog! 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder