In mijn zoektocht naar een passende baan tref ik een wel zeer op mijn persoon toegesneden vacature: copywriter voor een touroperator. Kan ik het beter treffen als ik schrijven en reizen tot mijn passies reken, daar fulltime mee bezig mag zijn en er nog voor betaald word ook? Klasse, zo’n aanbod. Maar wat schetst mijn verbazing? Hoewel de vacature op Internet wordt aangeboden, word ik geacht mijn motivatie met een handgeschreven brief toe te lichten. Tijdens de laatste verkiezingen hielp de Nederlandse stemgerechtigde een reactionair regime in het zadel dat hem nog lang zal heugen. Wat aanvankelijk was bedoeld als stem tegen de ongebreidelde toestroom van Nederlanders in spe, mondde uit in een steunbetuiging aan een regering die wetsvoorstellen doet die in de Middeleeuwen niet hadden misstaan. Volgens de huidige regelgevers schiep god de wereld in zeven dagen en daarom mag de evolutietheorie van Darwin openlijk in twijfel getrokken worden. Alle dieren, dus ook walvissen, zijn door god geschapen om naar des mens’ willekeur en goeddunken te gebruiken. Daarom staat volgens deze regering niets de commerciële walvisvangst in de weg.

Met oude normen en waarden is niets mis, dus kunnen we gerust teruggrijpen naar denkbeelden en gebruiken die zo heerlijk knus naar spruiten ruiken, moet Jan Peter cum suis hebben gedacht. Want wat oud is, lijkt vertrouwd. En van vertrouwen – het onderbuikgevoel van de kiezer – moeten deze fossiele politici het hebben. Niet van de calculerende rationele kijk op de mondiale ontwikkelingen, die meer realistische politici tegen de stroom in plegen te ventileren.

Met zijn rug naar de toekomst gekeerd, sleurt Balkenende heel Nederland met zich mee. ‘Terug naar af!’ lijkt daarbij zijn motto, en het gaat hem nog lukken ook. In de volgende druk voor het nieuwe schooljaar blijkt Darwin voorgoed uit de biologieboeken geschrapt, tijdens vlaggetjesdag 2006 worden mootjes walvis als noviteit gratis uitgedeeld en nog voor het einde van zijn ambtstermijn is het schrijven van sollicitatiebrieven met kroontjespen door het CWI verplicht gesteld.

Met toetsenbordvingers tracht ik mijn ooit zo zwierige handschrift te hervinden. Als een scholier schrijf ik mijn op de computer gecomponeerde sollicitatiebrief over. Er moet brood op de plank komen, en snel ook. Als ik hard spaar, kan ik mij over tien jaar wellicht een exclusieve boottocht met mijn zoon naar Spitsbergen veroorloven. Zodat wij ons – voordat ik de pijp aan Maarten geef en van mijn adembenemende snipperdag ga genieten – samen aan de laatste walvissen kunnen vergapen.


15 reacties

Eddy Kielema · 6 juni 2005 op 17:17

Vier adembenemende snipperdagen op rij, wat wil je nog meer? 😛

Mosje · 6 juni 2005 op 17:51

Zo, dus jij weet op je snipperdag niets beters te doen dan nadenken over politiek en het schrijven van een sollicitatiebrief?
Wat doe jij tijdens vakanties? Een encyclopedie schrijven over wat er meer is tussen hemel en aarde?
😛

(leuk iniatief, één titel, vier columns)

Ma3anne · 6 juni 2005 op 17:53

Wie weet kom je tegen die tijd JP tegen als de fossiele Harry Potvis.

WritersBlocq · 6 juni 2005 op 18:24

Ik hoop dat je tussen nu en de pijp aan maarten te geven zult genieten van adembenemende snippers! begin eens op een vrijdag, die heeft de naam toch al. of maak je vrij op zaterdag en geloof me, die is he-le-maal ok!

Louise · 6 juni 2005 op 19:11

De vierde adembenemende snipperdag en ik begin me nu bijna een huppeltruttig tiepje te vinden (met de nadruk op huppel overigens).
Huppelen-lopen-buiten adem-adembenemend… voor mij een volstrekt logische link en ook de enige. Nu blijkt dat met dezelfde titel hele wereldreizen gemaakt kunnen worden en jij neemt als toetje nog even soepeltjes de meest ingewikkelde problematiek onder de loep.

Ik ga mijn leven beteren en ga voor meer diepgang. Bij deze plechtig beloofd 😀

Wright · 6 juni 2005 op 19:35

[quote]Daarom staat volgens deze regering niets de commerciële walvisvangst in de weg.[/quote]
Pislink wordt ik hiervan!:-?
Over de rug van deze majestueuze dieren worden vieze
[url=http://www.denieuweomroep.nl/index.php?active=home_detail.php]politieke spelletjes[/url] gespeeld!
Ik kan me helemaal vinden in deze column!
Top, Dieperik!

Ps: Bij de link even op home drukken.

KingArthur · 6 juni 2005 op 20:04

Als jij je sollicitatiebrieven componeert als deze column heb je volgens mij binnen de korste keren een topbaan waarmee je talrijke adembenemende snipperdagen kunt bekostigen. Mooi!

KawaSutra · 6 juni 2005 op 20:20

Knap om zaken die eigenlijk niets met elkaar gemeen hebben op deze wijze aan elkaar te verbinden waarbij ook nog voldaan wordt aan de, neem ik aan, afgesproken opdracht: nl. de titel.

Wright, ik heb zeer geïnteresseerd jouw link gevolgd. Wat ik mij afvraag is wat de beweegredenen van onze regering zijn om het bestaande beleid aan te passen. Is er sprake van internationale druk op Nederland? Of vindt de betreffende bewindspersoon zelf dat er inmiddels weer voldoende walvissen zijn. Waarom nu ineens een ander beleid; dat begrijp ik niet.

Dees · 6 juni 2005 op 21:51

[quote]Zodat wij ons – voordat ik de pijp aan Maarten geef en van mijn adembenemende snipperdag ga genieten – samen aan de laatste walvissen kunnen vergapen.[/quote]

Een hoop in 1 column. En meer dan 1 speld in die hoop bovendien. Rest me alleen nog de vraag of het echt slechts 1 admebenemende snipperdag is, om van te genieten. Ik hoop dat ‘ie duurt…

Complimenten aan ’the magnificent four’ (schaamteloos gejat van Wright). Leuk idee zo’n foursome 🙂

Wright · 6 juni 2005 op 22:10

Nog een [url=http://www.wspa.nl/volledig_artikel.asp?niid=32]link[/url]

Voor het eerst sinds het verbod op commerciële walvisjacht in 1986 van kracht werd, dreigen landen die voor walvisjacht zijn de meerderheid te vormen. Nederland is een van de grootste pleitbezorgers voor hervatting van de walvisjacht.
Men is bang dat bij handhaving van het huidige moratorium, landen als Japan zich zullen terugtrekken, met als gevolg dat ze dan geen enkele controle meer zullen hebben.
Mijns inziens is opheffing slechts een vrijbrief voor de walvisvangst, die nu onder het mom van ‘wetenschappelijk onderzoek’ plaats vindt.
Dat Nederland zich nu zo opstelt heeft, naar mijn mening, alleen te maken met economische belangen.

Troy · 6 juni 2005 op 22:49

Apart hoe we van een adembenemende snipperdag bij een gruwelijke walisvangst belanden. Ik ga meteen die link even bekijken Wright. En helemaal goed, deze column. Zoals Kawasutra al zei, is het knap hoe je al die verschillende links aan elkaar weet te knopen.

Grt Troy

pepe · 7 juni 2005 op 08:45

Adembenemend hoe je de lezer meeneemt.
Erg leuk deze vier columns op rij;-)

champagne · 7 juni 2005 op 10:41

[quote]dus kunnen we gerust teruggrijpen naar denkbeelden en gebruiken die zo heerlijk knus naar spruiten ruiken, [/quote]
Getver, spruiten!

Hij is goed en verrassend, Dieperik. Ik stel me bij adembenemend iets heeel anders voor, maar maakt het juist zo leuk wat mij betreft, 1 titel, 4 verschillende verhalen.

sally · 8 juni 2005 op 11:35

Leuk…

de rest is al gezegt.

groet
Sally

KoVanDijk · 14 juni 2005 op 12:04

[quote]Hoewel de vacature op Internet wordt aangeboden, word ik geacht mijn motivatie met een handgeschreven brief toe te lichten[/quote]

Ik zal deze ‘handzame’ tip doorspelen aan mijn opdrachtgevers. Het is dé manier om een groot aantal reacties op een vacature te beperken!

Ongetwijfeld ben je een fan van Freek de Jonge. De opbouw van je column heeft dezelfde eigenschappen als de theaterprogramma´s van Freek. Knap gedaan. En wat je kritiek op JP en zijn clan betreft: helemaal mee eens.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder