Bij binnenkomst van de winkel zet hij zijn halfvolle fles bier naast de openstaande deur op de grond. “U bent goudsmid?” vraagt hij, terwijl hij mij door zijn geel gekleurde brillenglazen wazig aankijkt. Hij loopt door naar de toonbank. “Kunt u dan deze armband voor mij maken?” Hij haalt een zilverkleurige armband van zijn pols en legt die op de balie neer. “Ik zal eens kijken.” Ik pak het sieraad in mijn handen. “Dat kan ik wel, maar in di….” Hij heft zijn handen op en valt mij, met dubbele tong in de rede: “Ja ja ik weet het al, maar hij is van mijn oma en die heeft leukemie, dus zou ik hem toch graag gemaakt willen hebben.” Als ik probeer te antwoorden: “uw armband is van onedel metaal dus ik k….,” maakt hij met één hand een politieagent-achtig stopteken. “Ik weet al wat u wilt zeggen maar zo kan ik het zelf ook, ik wil dat u hem goed maakt, zodat hij nooit meer kapot kan.” Ik pak een doosje sluitingen, “kijk,” zeg ik, “als ik nu de…..” Boven de toonbank vormt zich een onzichtbare alcoholwalm als hij zich voorover buigt en mij voor de derde keer niet laat uitspreken. “Maar hoeveel gaat dat dan kosten”` wil hij weten. Op deze en ook op de volgende vragen, krijg ik geen mogelijkheid antwoord te geven.

Hier heb ik geen zin meer in. Hij krijgt geen raad en ook geen antwoord meer van mij. Ik laat de armband in een zakje glijden en vraag alleen nog maar naar zijn naam en telefoonnummer. “de Cock met c-o-c- k,” zegt de grapjas en geeft mij ook zijn dertiencijferige mobiele telefoonnummer. Alcohol, gadverdamme!

Vergis je niet, het is niet dat ik tegen alcohol ben. Juist niet. Ik lust het graag. Maar als akelige, pokkemannetjes met een dronken kop serieuze zaken denken te kunnen regelen, of wankelend door de drank een sieraad bij mij willen kopen om zo de problemen met hun liefje op te lossen, dan denk ik: “bah, getver, kwal.” Zuipen, oké. Maar regel je zaakjes ervoor of erna. Drinken doe je in je vrije tijd, met vrienden in het café, bij de voetbal. Ik geef er niet om waar, maar val een ander, of in ieder geval mij, er niet mee lastig….Proost!

Categorieën: Maatschappij

8 reacties

DreamOn · 5 augustus 2007 op 18:37

Ik kan me voorstellen, dat zo’n situatie je kwaad maakt: die man valt je met zijn dronken kop steeds in de rede, stelt vragen aan jou en wacht niet op je antwoorden. Onuitstaanbaar!

Daardoor heb je (volgens mijn bescheiden mening) deze column er in één keer uitgeknald op je pc. Het had voor mij iets meer uitgewerkt mogen worden, de laatste alinea komt nog al snel als slotconclusie. Maar ik kan me je emoties goed voorstellen!

Groetjes van DreamOn.

pally · 5 augustus 2007 op 20:25

Nog helemaal vers van de stoom, Lagarto! Tja , dat heeft zijn beperkingen , maar ook zijn kracht.
En het heeft je vast geholpen…. 😡

groet van Pally

arta · 5 augustus 2007 op 20:32

Grappig, ik vind juist dat compacte erg fijn leesbaar!
[quote]“de Cock met c-o-c- k,” zegt de grapjas en geeft mij ook zijn dertiencijferige mobiele telefoonnummer. [/quote]
En dat was dan zeker ook nog: 06-12345678???
Leuk, zo’n kijkje in jouw winkel, lijkt me ook leuk om daar meer van te lezen!
Goed geschreven!
🙂

pepe · 5 augustus 2007 op 21:47

Erg gelachen toen ik me voorstelde hoe jij die man te woord stond.

Vreselijk mensen die denken dat ze met te veel drank op nog serieus kunnen zijn.

Net wat je zegt een drankje op zijn tijd oke, maar ga niet verlangen dat anderen je nog serieus nemen.

SIMBA · 6 augustus 2007 op 10:30

Ik heb ook een kettinkje van mijn oma, het is me heel dierbaar maar ook van onedel metaal, ik ben blij dat ik nu eindelijk een goudsmid heb gevonden die het wél maken kan 😀
Leuk stukje, ik denk dat je best vaak aparte dingen met klanten meemaakt. Laat maar komen zou ik zeggen!

lisa-marie · 6 augustus 2007 op 12:21

Heerlijk in de eerste alinea de vraag : “u bent goudsmid?” en “hij haalt een zilverkleurige armband…” dat zet de juiste toon neer. Geeft ook de gehele situatie goed weer.
😀

lagarto · 6 augustus 2007 op 13:29

DreamOn: Bedankt voor je (bescheiden) mening. Maar het was eigenlijk precies andersom. Ik heb er juist dagen over gedaan om het in te korten en directer te maken.

Pally: –
Arta: – Bedankt voor jullie reactie
Pepe: –
Lisa marie: –

Simba: Stuur maar eens een foto van dat sieraad naar mijn e-mail `unka@zeelandnet.nl`

Troy · 6 augustus 2007 op 18:13

Alleen de titel is al goud waard 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder