Steeds vaker hoor ik de laatste tijd mensen in Amsterdam praten over de Italiaanse methode. Daarbij dacht ik in mijn naïviteit aan lekker eten. Pasta al dente met een beetje olijfolie. En verse pesto. Maar nee, dat werd daar niet mee bedoeld. Inmiddels heb ik een vermoeden van wat die term ‘Italiaanse methode’ dan wél inhoudt: dat gangsters net als in het zuiden van Italië het justitie-apparaat omkopen, zodat ze ongestraft hun gang kunnen gaan. Omkoperij. Dat is nogal een zware beschuldiging, die ik uiteindelijk niet hard zal kunnen maken. Want ik was er niet bij, toen een koffertje met bankbiljetten van eigenaar verwisselde. Maar hoe kon het dan gebeuren dat degene die een tijdje geleden met grof geweld een disco overviel en daarbij het personeel ernstig mishandelde, hier niet voor gestraft werd? Te droevig voor woorden: bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam was het dossier dat aan het ingestelde hoger beroep ten grondslag ligt, op jammerlijke wijze zoekgemaakt. En de wet schrijft voor dat kopietjes van het dossier onder de neus van de rechter niet voldoende zijn. Terecht trouwens, want met fotokopieën valt altijd te rotzooien, dus is een zuivere rechtsgang niet gewaarborgd. Daarom ben ik het ook oneens met kamerleden die vinden dat originele dossiers wél kwijt mogen zijn, en de zaak kan worden behandeld op basis van wat bij elkaar gescharrelde morsige fotokopietjes. Daarmee zou het prutswerk van het OM worden vergoelijkt, en dat mag nooit de bedoeling zijn. Het OM mag gewoon zijn stukken niet zoekmaken. Nooit. Dat dat in Amsterdam wél is gebeurd, betekent dat we te maken hebben met een falende rechtsorde. Dit gehannes is een regelrechte klap in het gezicht van de slachtoffers van dit soort brute overvallen, die ermee moeten leven dat de dader er ongestraft mee wegkomt.

Ik weiger te geloven dat er niets aan de hand is. Als de politie zelfs zo ver gaat dat de privacy van verdachten voorrang heeft boven de pogingen, ze op te sporen, dan is er iets goed mis. Een kleine twee weken geleden heeft een meneer in het centrum een mevrouw beroofd. Helaas was de buit niet de moeite, waarop de dader de vrouw ook maar even met bruut geweld heeft verkracht. Vervolgens probeerde hij haar ook nog mee te slepen naar een pinautomaat om haar rekening te plunderen. Daar ontsnapte het slachtoffer. Maar gelukkig bestaan er camerabeelden van de dader. Dus is hij snel op te sporen met hulp van het publiek. Dacht ik. De Amsterdamse politie heeft de foto’s van de boef in kwestie weliswaar op internet gezet, maar zijn gezicht daarbij onherkenbaar gemaakt door een zwart balkje over zijn ogen te plaatsen. Je zou toch zweren dat de politie dat gezicht slechts voor de vorm op het net heeft gezet, want identificatie zal op die manier niet meevallen. Hoe dan ook, deze halfslachtige opsporingsmethode is een regelrechte klap in het gezicht van iedereen die ooit is verkracht of beroofd.

Nee echt, het zou me niets verbazen als er sprake is van omkoperij. Want hoe kan het anders, dat iemand die veroordeeld is tot jeugd-TBS en hem is gesmeerd, rondrijdt op een gestolen scooter, een vlindermes op zak heeft, met een maatje in het Erasmuspark twee agenten een pistool tegen het hoofd houdt en ze in de boeien slaat, vervolgens wordt opgepakt, maar al snel weer wordt vrijgelaten om opnieuw met de noorderzon te vertrekken? Leg dat maar eens uit… Waarom mocht die boef weer weg? De Rechter-Commissaris vond zelfs het stelen van een scooter, het bezit van een vlindermes en met een pistool bedreigen van een politieman niet de moeite waard om hem langer vast te houden. Hoe het ook zij, nu is de dader spoorloos verdwenen. Omdat iemand op een formulier het verkeerde hokje had aangekruist… Dit gehannes is een regelrechte klap in het gezicht van iedere politieagent die elke dag weer grote persoonlijke risico’s moet nemen om te zorgen dat de stad een beetje veilig blijft.

Nee echt, hier moet iets aan de hand zijn. De top van het Openbaar Ministerie noch de politietop is ontslagen. Onvoorstelbaar. Ons mooie Amsterdam wordt wel aangeduid met het ‘Venetië van het Noorden’, maar je kan onze stad met zijn falende rechtsorde geloof ik beter het ‘Palermo van de Polder’ noemen…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

7 reacties

Neuskleuter · 13 november 2008 op 19:07

Lekker Driek! En nee, dan heb ik het niet over de hutspot die nu op mijn bord ligt.

Lekker, een andere stijl, lekker uitgediept! Ik snap het ook allemaal niet. Ik wil wel geloven dat de politie je vriend is en daders aanpakt, maar hoe is dat vol te houden als er hele dossiers verloren gaan, waardoor de dader ondanks getuigen zijn straf kan ontlopen? Vreemd.

Mup · 13 november 2008 op 20:22

Drama, belachelijk, volgens mij altijd al zo geweest, ben bang dat het altijd zo zal blijven ook 😡 ‘mensen’-werk.

Groet Mup.

Mien · 13 november 2008 op 23:18

Mee eens …
Het justitieapparaat is zo krom als de:

[img align=left]http://www.italiainminiatura.com/html/img/box/torre_pisa.jpg[/img]

… ooit valt ie om!!! :hammer:

Mien Strada Italia

KawaSutra · 14 november 2008 op 00:56

Goed stuk Driek. Recht is krom.

Prlwytskovsky · 14 november 2008 op 21:44

De rechter is niet linker maar ontzettend suf.
Staat dit model voor een rechtstaat?

pally · 14 november 2008 op 21:45

Heel goed stuk, Dries en met passie geschreven. Ik ben het helemaal met je eens. En sta ook zeker niet 100% voor justitie in. Prima om dit aan de kaak te stellen! :toeter:

groet van Pally

SIMBA · 15 november 2008 op 08:26

Erg goed stuk, triest natuurlijk dat het zover is gekomen maar goed dat het zwart op wit zet!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder