Arme Jack Spijkerman! Het is zo goed voor te stellen dat hij het zat moet zijn geweest om bij Kopspijkers de politiek correcte lolbroek uit te hangen. Was het de Avro maar geweest, de KRO of desnoods BNN die Jack hadden losgeweekt van het verstikkende Vara-nest. Dat het nu net John de Mol was die de laatste rafels doorknipte waarmee Jack nog aan de Vara vastzat is eigenlijk doodzonde. Daardoor vatte meteen, en natuurlijk onterecht, het idee post dat Jack de Vara wil verlaten vanwege de poen. En niet om eens iets geheel nieuws te kunnen doen. Namelijk het maken van een satirisch programma. Een satirisch programma bij Tien is natuurlijk niet te vergelijken is met een satirisch Varaprogramma.

Wat zal het een opluchting zijn voor Jack dat hij eindelijk af is van dat eeuwige spel met die hamers. Altijd die onhandige sukkels die er helemaal naast slaan en het ingeblikte gelach van het publiek. Jack moet zich groen en geel geërgerd hebben. Natuurlijk ook aan de grappige her en der van het scherm geplukte tv fragmentjes waarvan de clou al van kilometers zichtbaar is. En de jolige uitleg die hij erbij moest geven zodat ook de minst tussen de oren bedeelden onder het publiek konden begrijpen waar ze zo hard om zaten te lachen. Of het cabaret dat er elke week moest zijn ongeacht de vraag of er een goede aanleiding was. Jack moet soms met kromme tenen gekeken hebben naar oubollige kluchten met acteurs die zo weinig leken op de uit te beelden personen dat het de schmink te machtig was. Maar hij moest het verbijten. Hij moest net doen of alles even briljant was.

Jack gaat voor Tien niet alleen een geheel nieuw satirisch programma maken. Hij werpt zich ook op de sport. Dat is hem toevertrouwd want als geen ander is hij in staat om als spreekstalmeester een act tussen de schuifdeuren aan te kondigen alsof er een wereldwonder staat te gebeuren. Een talent dat als sportverslaggever onontbeerlijk is. Maar Jack heeft meer ambitie. Er zijn ook capabele mensen nodig die uren over sport kunnen praten zonder dat iedereen direct door heeft dat het nergens over gaat. Iets dat een televisiegrootheid als Mart Smeets tot kunst verheven heeft. Ook een kolfje naar de hand van Jack Spijkerman. De man die altijd zoveel te zeggen heeft dat hij soms over zijn woorden struikelt.

Nadat ze 23 jaar in het Vara-keurslijf gesmoord zijn krijgen Jacks talenten eindelijk de ruimte. Bij Tien, de zender waar talent (te beginnen met voetbaltalent) zich aan het verzamelen is. We zullen eindelijk Jacks splijtende humor zien die in zijn Varatijd nooit een kans kreeg omdat joligheid beter scoorde. Dat hij nu zijn hoogstpersoonlijke benadering van maatschappelijke thema’s als voetbal, wielrennen en schaatsen aan ons kwijt kan moet een gigantische uitdaging zijn voor het multitalent. Jack is thuisgekomen. Hopelijk zal Tien hem niet teleurstellen. John de Mol kan geen suikeroompje blijven spelen dus er moeten kijkcijfers gehaald worden. Anders zullen de reclame-inkomsten niet voldoende zijn om de inflatie in marktwaarde van al die binnengehaalde middelmatigheid te financieren. Het hoeft maar even tegen te zitten en Jack zit bij Tien weer gewoon Kopspijkers te maken. Met als enige troost dat hij er eindelijk fatsoenlijk voor betaald krijgt.

© Maurits


18 reacties

Eddy Kielema · 4 mei 2005 op 11:36

Aan de ene kant gun ik Jack die zak met geld van harte, maar aan de andere kant vraag ik me af waaraan hij dat verdiend heeft. Om Jack heb ik iig nog nooit kunnen lachen en dat cabaret is zelden lollig. Het aanbod op de andere zenders moet wel heel slecht zijn op zaterdagavond. Goede column!

viking · 4 mei 2005 op 14:25

Niet alleen goed geschreven maar je zegt ook nog eens iets zinnigs. Wellicht omdat je nu eens niet over ‘de vrouw’ probeert te schrijven.

Persoonlijk vind ik die hele Spijkerman maar een lulletje. Een gefrustreerd weggepest leraartje die anderen lekker loopt af te zeiken vanaf een plek waarop hij zich onaantastbaar waant. Lekker makkelijk van achter een camera of mic te schelden. Hij zou veel kunnen goed maken door gewoon te zeggen: ‘Nederland, krijg allemaal effe lekker de tief, ik ga voor het grote geld en jullie lekker niet…’

Maurits · 4 mei 2005 op 15:27

[quote]Niet alleen goed geschreven…. [/quote]
Dank je Viking, dit is het enige type compliment dat telt op een columnsite.
[quote]…..maar je zegt ook nog eens iets zinnigs. Wellicht omdat je nu eens niet over ‘de vrouw’ probeert te schrijven.[/quote]
Of ik iets zinnigs zeg of niet is hier een kwestie van smaak. Ik vind, net als jij, Spijkerman helemaal niets. Waar het om gaat is dat je hetgeen je vindt op een stijlvolle wijze weet op te schrijven. Dat is mijn doel bij het schrijven van een column. Ik schrijf overigens niet zo vaak over vrouwen. Ik denk dat jij een column van mij over vrouwen eerder zal lezen dan columns over iets anders.

WritersBlocq · 4 mei 2005 op 16:01

Spijkerman vond ik goed, Kopspijkers helemaal top. Knap hoe jarenlang herhaald toch vernieuwend bleef. Het is een kwestie van smaak inderdaad. Tien moet zich nog bewijzen, Jack ook in zijn nieuwe format. Of ik van Tien veel zal zien weet ik niet, van jou hoop ik i.e.g. nog veel te lezen.

Ma3anne · 4 mei 2005 op 16:34

[quote]dit is het enige type compliment dat telt op een columnsite[/quote]

Je schrijft goed Maurits. Ik neem aan dat dit voor je volgende columns ook geldt. Dan ben ik nu dus klaar met het reageren op jouw columns. 😛

Troy · 4 mei 2005 op 17:26

Leuke column, alleen ben ik er het er niet mee eens dat Jack zich vast met regelmaat geergerd heeft aan het cabaret. Hij heeft ze tenslotte stuk voor stuk zelf binnengehaald en gezien de goede kijkcijfers denk ik dat hij eerder trots op ze is. Jack neemt een risico en dat vind ik persoonlijk alleen maar knap. Ben erg benieuwd naar wat hij ons op 10 zal brengen!

Louise · 4 mei 2005 op 19:11

Lekker soepel én satirisch geschreven.
Deze schoof zó naar binnen 😉

Maurits · 4 mei 2005 op 20:33

[quote]Spijkerman vond ik goed, Kopspijkers helemaal top. Knap hoe jarenlang herhaald toch vernieuwend bleef.[/quote]
Mwah 🙁
[quote]Je schrijft goed Maurits. Ik neem aan dat dit voor je volgende columns ook geldt. Dan ben ik nu dus klaar met het reageren op jouw columns.[/quote]
Dank je voor het vertrouwen Ma3anne. Maar ik hoor heel graag dat ik goed schrijf. Dus daar mag je gerust mee door gaan 😉
[quote]Lekker soepel én satirisch geschreven….[/quote]
Dat brengt me op een idee, Louise. Ze kunnen me bij de Vara krijgen voor de helft van wat Jack bij Tien krijgt 😉
[quote]….Deze schoof zó naar binnen[/quote]
Voor deze ene keer houd ik me in maar het volgende voorzetje voor een dubbelzinnigheid schuif ik er zo in, Louise 😉

pepe · 4 mei 2005 op 21:39

We moeten nog maar afwachten of die Jack thuiskomt bij Tien.

Leuk geschreven en ook leuk om te lezen.

Louise · 4 mei 2005 op 21:48

[quote]Voor deze ene keer houd ik me in maar het volgende voorzetje voor een dubbelzinnigheid schuif ik er zo in, Louise[/quote]
Hé hallo, bijdehandje, ik was bloedserieus!

Maurits · 4 mei 2005 op 22:15

[quote]Hé hallo, bijdehandje, ik was bloedserieus![/quote]
Ik ook

viking · 4 mei 2005 op 22:22

[quote]Ik denk dat jij een column van mij over vrouwen eerder zal lezen dan columns over iets anders.[/quote]
Nu onderschat je me toch; ik lees al jouw columns! Maar toegegeven, die over vrouwen maken de meeste indruk, al is die niet altijd positief. 😛

Dees · 4 mei 2005 op 23:44

He he, eindelijk weer eens een goeie Maurits column… 🙂 (als in vele malen beter dan je vrouwenspinsels, of zou dat echt smaak zijn?)

Wright · 5 mei 2005 op 00:03

Volgens mij heeft Spijkerman zelf een klap van de hamer gehad.:-?
Als Vera verstandig is: ‘Hit the road, Jack and don’t you come back no more!’

Maurits · 5 mei 2005 op 00:09

[quote]Nu onderschat je me toch; ik lees al jouw columns! Maar toegegeven, die over vrouwen maken de meeste indruk, al is die niet altijd positief.[/quote]
Beste Viking! Bij deze bied ik mijn verontschuldigingen aan. Het kan voor een man als jij niet meevallen mijn columns te verteren. Vooral die columns die meer nog dan over vrouwen, over mannen gaan!
[quote]He he, eindelijk weer eens een goeie Maurits column… (als in vele malen beter dan je vrouwenspinsels, of zou dat echt smaak zijn?)[/quote]
Hoi Desaparecida, Ja, dat is smaak:-) Ik sta helemaal achter mijn ‘vrouwencolumns’ Opvallend dat de die columns zowel instemming als weerzin ten deel valt. Het kan niet anders of ik raak in die columns gevoelige punten. Merkwaardig overigens die indruk die sommigen hebben dat ik zo vaak over vrouwen schrijf. Ik schrijf vaker over mannen. Maar eigenlijk juist overal over.

viking · 5 mei 2005 op 10:49

Van vrouwen weet je niks, daar zijn zowel mannelijke als vrouwelijke lezers het wel over eens.

De mannen waarmee je verkeert zijn van een ander soort dan in mijn wereld voorkomen dus daar kan ik, behalve dan over die rare mierzoetgekleurde pakjes waarin ze doorgaans ’s Heren wegen onveilig maken, niet over oordelen.

Maar ondanks je vreemde geaardheid, kun je goed schrijven en weet je altijd wel weer een bepaald gevoel op te roepen bij de lezers dat verder gaat dan ’toppie’ of ‘herkenbaar’.

Maurits · 5 mei 2005 op 13:19

[quote]Van vrouwen weet je niks, daar zijn zowel mannelijke als vrouwelijke lezers het wel over eens.[/quote]
Dat heet nu ‘wishful thinking’!
[quote]Maar ondanks je vreemde geaardheid, kun je goed schrijven…. [/quote]
Misschien wel dankzij die “vreemde geaardheid”. En wie is er nu eigenlijk vreemd? Je zou ‘echte kerels’ eens vanaf een ander perspectief moeten zien. Dan ziet het er soms erg vreemd uit. Maar ik respecteer iedereen, ook echte kerels.

ignatius · 8 mei 2005 op 22:20

Hit the road Jack… 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder