Verslagen loopt ze het naar desinfectant ruikende ziekenhuis uit. In het winterse park ertegenover gaat ze op een bankje zitten. De bomen zijn kaal en stijf. Het asfalt is nog nat en modderig van de regen van vanochtend. In het watertje drijven wat eenden lusteloos bij elkaar. Een jongetje aan de hand van zijn opa gooit brood naar ze, waarvoor ze waggelend op de kant klimmen. Ze staart naar een plek voor haar voeten. Ze had plannen genoeg. Eerst zou ze haar opleiding afmaken, daarna nog een Master. Ze zou daarvoor misschien naar Afrika gaan om vrijwilligerswerk te doen. In ieder geval zou ze haar broer opzoeken in India, die daar voor zijn werk een jaar heen moet. Nu ziet ze die plannen als ballonetjes doorgeprikt worden. Ze zal nooit de leeftijd bereiken van de opa die zijn kleinzoon aan de capuchon vasthoudt.

Een half jaar. Misschien iets langer zeiden de dokters, maar niet veel langer. Misschien is het nog het ergste dat ze het haar vriend moet vertellen, haar ouders, klasgenoten, leraren, collega’s. Die dan waarschijnlijk niet goed weten hoe ze moeten reageren en dan maar iets zeggen om iets te zeggen.
Maar ze heeft toch nog een half jaar. Ze kan nog naar India, ze kan nog ergens leren surfen. Ze zou ook een half jaar rond kunnen zwerven, het maakt toch niks uit wat ze doet.

Ze verzamelt al haar moed, veegt de tranen van haar wangen en staat op. Langzaam loopt ze langs de vijver, de bomen, de bankjes, door het ijzeren hek bij de uitgang van het park. Of de ingang, het is maar net hoe je het bekijkt. Net als de dood en het leven. In India geloven ze in reïncarnatie, daar is iedere dood ook een nieuw leven. En ieder nieuw leven dus ook iemands dood.

In die filosofische gedachten verzonken loopt ze verder, schuin de stoep af, over het fietspad, de weg op. Ze hoort de roepende mensen, de rinkelende tram niet. Ze schrikt van het gillen van schurende remmen op de ijzeren rails.

Wanneer de ambulance arriveert, kan ze die al niet meer horen.

Categorieën: Verhalen

15 reacties

Mosje · 24 februari 2008 op 13:14

Oeps Mug, heftig stukje. Ik weet nooit zo goed wat ik aan moet met een eruptie van ziekte en ellende. Het roept vragen op, dat wel. Maar verder kan ik er niets mee.

Teunis · 24 februari 2008 op 13:32

Tis inderdaad nogal een stapeling van ellende. Zeker richting het eind. Mijn geest klapt dan al snel dicht. Zelf vond ik de vorm die fem koos in de column ‘Bloemetjes, kanker, bijtjes en bloemkool’ wel mooi omdat ze kanker plaatst in een gesprek met haar kind. Zo blijft het licht en luchtig, maar komt het eigenlijk wel harder binnen. Alsof je geest dan niet op zijn hoede is.

Groet Teunis

Dees · 24 februari 2008 op 13:45

Paar dagen geleden was Sliding Doors op de tv. Geen geweldige film trouwens, maar het einde doet me eraan denken.

Ik hoop dat eea niet teveel realiteitsgrond heeft.

pally · 24 februari 2008 op 15:42

Het is heftig, maar door het eind in mijn gevoel net teveel, waardoor het me ineens minder raakt. Moeilijk hierop te reageren.
mocht het jezelf aangaan, sterkte!

groet van Pally

SIMBA · 24 februari 2008 op 18:41

Ik vind het wel mooi, nu hoeft ze het niet te vertellen aan haar dierbaren, geen beslissingen meer te nemen. Jammer dat ze niet naar India kan.

DreamOn · 24 februari 2008 op 18:55

Heftig verhaal. In ieder geval is een lijdensweg haar op deze manier bespaard gebleven.
Is het fictie?
Daar ben ik dan wel benieuwd naar.

Groetjes DO.

Teunis · 24 februari 2008 op 21:07

Tja, of 6 maanden leven afgenomen. Het is maar hoe je het bekijkt.

Witteflits · 24 februari 2008 op 21:14

Ik vind het heel goed. Ik houd wel van die plotwendingen en vooral op het eind, vooral ook omdat het toch reeel blijft. Je hoort tegenwoordig genoeg van zulke trieste verhalen, ze horen, hoe hard ook, bij het leven. Ik hoop verder ook niet dat het op eigen ervaringen berust… (het feit dat iedereen dat al denkt, zegt wat over jouw verhaalwijze denk ik)

Trukie · 24 februari 2008 op 21:22

Dit zijn van die situaties waar alleen de persoon zelf over kan zeggen of dit het beste was.
Je hebt het wel zo op geschreven dat het indenkbaar is.

WritersBlocq · 24 februari 2008 op 21:51

De rubriek past perfect bij dit supergoed geschreven stuk. Wát een verhaal Mug, pfff… Top, vattend neergezet.

Neuskleuter · 24 februari 2008 op 22:54

Je hebt een verklaptitel! 😉 Het is wel goed beschreven, met een triest einde.

Eigenlijk wel gek. Iedereen heeft een tijdklokje boven zich lopen, want iedereen gaat dood. Maar sommige mensen weten door een ziekte hoeveel tijd er nog ongeveer op staat. En een aantal van die mensen doen het enige wat je dan nog moet doen: zoveel mogelijk genieten. Alles doen wat nog kan. Alles eruit halen wat erin zit. En eigenlijk denk ik, dat die mensen door zo’n levenshouding nog best veel hebben om tevreden op terug te kunnen kijken… Maar dat geldt natuurlijk niet voor het meisje in je verhaal.

KawaSutra · 25 februari 2008 op 00:54

Een lot uit de loterij des levens.
Mooi, ook de titel.

arta · 25 februari 2008 op 08:04

Erg mooi, pakkend!
Juist doordat er geen ziektes en oplossingen genoemd worden houdt je het lekker klein en ver van jezelf, wat het lekker leesbaar maakt.
🙂

lisa-marie · 25 februari 2008 op 08:48

Ik vind het gewoon mooi neergezet en heb het dan ook met plezier gelezen. 😀

Troy · 26 februari 2008 op 01:13

Het is weer veel te lang geleden dat ik iets van je heb gelezen. Niet weer zo lang wachten, want ik lees je graag. Ook deze vind ik weer erg mooi. Wel een stuk soberder dan ik van je gewend ben overigens, maar dat past ook bij dit onderwerp denk ik.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder